Κολατσιό στο σχολείο: Πέντε γλυκές και αλμυρές συνταγές
Ιδέες και συνταγές για το κολατσιό γεύμα όλης της εβδομάδας.
Το κολατσιό στο σχολείο είναι ένα σημαντικό γεύμα στην παιδική διατροφή. Είναι το γεύμα που κρατά το παιδί χορτάτο τις ώρες που βρίσκεται στο σχολείο, που του δίνει ενέργεια και επιπλέον, είναι πηγή θρεπτικών συστατικών. Το σπιτικό κολατσιό είναι φυσικά πιο υγιεινό και εμείς και αυτήν την εβδομάδα έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω τις ιδέες και αναλυτικά τις συνταγές για την κάθε μία.
Πέντε συνταγές για γλυκό και αλμυρό κολατσιό, μία για κάθε μέρα.
Δευτέρα
Τυρομπαλίτσες με κολοκύθι
Υλικά:
- 1 ½ φλιτζάνι κολοκύθι τριμμένο
- 3 μεγάλα αυγά
- 3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
- 1 1/3 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά ή αλεύρι
- 3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό με ρίγανη
- ¾ φλιτζάνι τριμμένη μοτσαρέλα ή τσένταρ
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση:
Τρίψτε τα κολοκυθάκια και στραγγίξτε τα καλά για να βγάλουν όλα τα ζουμιά.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Σε ένα μπολ βάλτε τα αυγά, το σκόρδο, την τριμμένη φρυγανιά ή το αλεύρι, το αλάτι, τον μαϊντανό και την ρίγανη και ανακατέψτε με ένα σύρμα χειρός.
Προσθέστε τα κολοκυθάκια, το τυρί και ανακατέψτε ξανά.
Σχηματίστε 18 περίπου τυρομπαλίτσες και βάλτε της σε ένα ταψί, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.
Ψήστε για 20-30 λεπτά μέχρι να τα δείτε να παίρνουν ένα χρυσαφί χρώμα και να γίνονται τραγανά.
Τρίτη
Υγιεινά cinnamon rolls με βρόμη και μπανάνα
Υλικά:
- ½ ώριμη μπανάνα λιωμένη
- 2 κουταλιές της σούπας έλαιο αβοκάντο
- 1 κουταλιά της σούπας maple syrup
- ¾ βρόμη αλεσμένη
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλεύρι βρόμης
- 1 κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Εκτέλεση:
Σε ένα μικρό μπολ ανακατέψτε τη μπανάνα, το έλαιο αβοκάντο, το maple syrup και ανακατέψτε. Στη συνέχεια προσθέστε τα στέρεα υλικά δηλαδή το αλεύρι βρόμης, το αλάτι και το baking powder και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε ξεχωριστά τη ζάχαρη με την κανέλα. Ανοίξτε τη ζύμη με τη βοήθεια ενός πλάστη και αλείψτε με λίγο ακόμα έλαιο αβοκάντο.
Απλώστε σε όλη το ανοιγμένο φύλλο την κανέλα με τη ζάχαρη και τυλίξτε τη ζύμη. Κόψτε τα ρολάκια κανέλας και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 10 λεπτά.
Τετάρτη
Mini ομελέτες σαν muffin
Υλικά:
- 1 κ.τ.σ. βούτυρο
- 1 βραστό στήθος κοτόπουλο
- 1 κούπα τριμμένο τυρί (πεκορίνο Αμφιλοχίας)
- 6 αυγά
- 4 κ.τ.σ. γάλα
- 1 κονσέρβα με βραστό καλαμπόκι
- αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε τον φούρνο στου 180 βαθμούς Κελσίου.
Βάλτε χαρτάκια ψησίματος αν τα φορμάκια που θα χρησιμοποιήσετε είναι αλουμινένια, διαφορετικά αν τα φορμάκια είναι από σιλικόνη, απλά βουτυρώστε.
Κόψτε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια. (αντί για κοτόπουλο μπορείτε να βάλετε ζαμπόν, μπέικον, γαλοπούλα.Μοιράστε το κοτόπουλο στα φορμάκια.
Κάντε το ίδιο με το τυρί και το καλαμπόκι. Βάλτε τα αυγά σε ένα μπολ, μαζί με το γάλα και χτυπήστε καλά.
Μοιράστε το μείγμα με τα αυγά στα φορμάκια. Βάλτε αλάτι, πιπέρι και ψήστε για 15 λεπτά.
Βγάλτε αφήστε τα να κρυώσουν και σερβίρετε.
Πέμπτη
Μπισκότα φυστικοβούτυρου με τρία υλικά
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι φυστικοβούτυρο απαλό χωρίς ζάχαρη
- ¾ του φλιτζανιού ζάχαρη
- 1 μεγάλο αυγό
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε τον φούρνο τους 180 βαθμούς
Σε ένα μπολ βάλτε το φυστικοβούτυρο, τη ζάχαρη και το αυγό. Ανακατέψτε με μία σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Σε ένα ταψί στρώστε αντικολλητικό χαρτί και με ένα μεγάλο κουτάλι σχηματίστε τα μπισκότα σας στο ταψί.
Ψήστε για 10 με 12 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμα βγάλτε τα από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν για 2 με 3 λεπτά πριν δοκιμάσετε.
Παρασκευή
Μπάρες δημητριακών με φυστικοβούτυρο και αγαύη
Υλικά:
- 3 φλιτζάνια δημητριακά χωρίς ζάχαρη της επιλογής σας
- 2/3 φλιτζάνι φυστικοβούτυρο χωρίς ζάχαρη
- ½ φλιτζάνι αγαύη ή μέλι
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Στρώστε σε ένα ταψάκι ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί.
Σε ένα μπολ ανακατέψτε τα δημητριακά, το μέλι, το φυστικοβούτυρο και το αλάτι. Εάν το φυστικοβούτυρο δεν είναι αρκετά παχύρευστο ίσως χρειαστεί να το ζεστάνετε ελαφρώς.
Μόλις έχετε ανακατέψει καλά όλα τα υλικά, ρίξτε το μείγμα μέσα στο ταψάκι και απλώστε ομοιόμορφα.
Βάλτε το ταψί στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα και έπειτα κόψτε σε κομμάτια.