Κολατσιό στο σχολείο: Αλμυρές και γλυκές συνταγές για όλη την εβδομάδα
Πέντε συνταγές υγιεινές και νόστιμες.
Το κολατσιό στο σχολείο είναι ένα βασικό γεύμα στην παιδική διατροφή. Κρατά το παιδί χορτάτο τις ώρες που βρίσκεται στο σχολείο, του δίνει ενέργεια για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της ημέρας και είναι εν δυνάμει πηγή θρεπτικών συστατικών. Τα σπιτικά σνακ είναι πάντα πιο υγιεινά και για ακόμα μία εβδομάδα έχουμε συγκεντρώσει τις προτάσεις μας για γλυκές και αλμυρές συνταγές.
Δευτέρα
Οι κλασικές αυγοφέτες
Υλικά:
- 1 αβγό
- 4 φέτες ψωμί (αν είναι χωριάτικο, με προζύμι ή μπαγιάτικο ακόμη καλύτερα)
- 1 κ.τ.σ. γάλα
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ χτυπήστε το αυγό με το γάλα. Βάλτε σε ένα τηγάνι λίγο ελαιόλαδο να ζεσταίνεται.
Βουτήξτε τις φέτες στο αυγό και φροντίστε ώστε ώστε να πάει το αυγό παντού.
Τηγανίστε τις καλά και από τις δυο πλευρές και απολαύστε τις.
Τρίτη
Εύκολα τυροπιτάκια χωρίς φύλλο
Υλικά:
- 1 κούπα σπορέλαιο
- 1 κούπα γάλα (χλιαρό)
- 1 αυγό + 1 κρόκο για επάλειψη
- 3 κούπες τριμμένο τυρί (κεφαλογραβιέρα ή πεκορίνο Αμφιλοχίας)
- λίγο πιπέρι
- 1 φακελάκι baking powder
- 2,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- σουσάμι
Εκτέλεση:
Σε ένα βαθύ μπολ προσθέτω το σπορέλαιο, το γάλα, το αυγό και το πιπέρι κι ανακατεύω. Στη συνέχεια προσθέτω το τυρί το baking και το αλεύρι.
Δημιουργώ ένα εύπλαστο ζυμαράκι, παίρνω ένα μικρό κομμάτι κάθε φορά και πλάθω τυροπιτάκια.
Αλείφω με τον κρόκο αυγού πασπαλίζω με σουσάμι και ψήνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 10 περίπου λεπτά.
Τετάρτη
Υγιεινά brownies με γλυκοπατάτα
Υλικά:
- 115 γραμμάρια μαγειρεμένες γλυκοπατάτες στον ατμό
- 80 γραμμάρια κρέμα καρύδας
- 40 γραμμάρια ζάχαρη
- 13 γραμμάρια άγλυκο κακάο σε σκόνη
Για την επικάλυψη:
- 200 γραμμάρια τυρί ricotta light
- τριμμένη καρύδα
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ λιώστε με το πιρούνι τις γλυκοπατάτες μαζί με την κρέμα καρύδας και τη ζάχαρη. Ανακατέψτε καλά.
Προσθέστε το κακάο. Ανακατέψτε καλά και βάλτε το brownie σε ένα πυρίμαχο σκεύος αφού πρώτα τοποθετήσετε λαδόκολλα.
Ψήστε στους 180° Κελσίου για περίπου 15 με 20 λεπτά.
Αφήστε να κρυώσει καλά.
Απλώστε από πάνω το τυρί ricotta και πασπαλίστε με τριμμένη καρύδα.
Τα bounty brownies είναι έτοιμα να τα απολαύσετε.
Πέμπτη
Μπουκίτσες με ταχίνι
Υλικά:
- 2 φλιτζάνια (350 g), χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
- 1/2 φλιτζάνι ταχίνι (125 γρ.)
- 1/2 φλιτζάνι ακατέργαστη σκόνη κακάο (45 γρ.)
- προαιρετικά: 1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
Εκτέλεση:
Προσθέστε τους χουρμάδες, τη σκόνη κακάο και το ταχίνι σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια πηχτή, κολλώδες ζύμη ώστε να μπορείτε να την πιέσετε ανάμεσα στα δάχτυλά σας.
Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να πλάσετε τη ζύμη σε μπάλες. Αν θέλετε, κυλήστε κάθε μπάλα σε σκόνη κακάο, ζάχαρη καρύδας ή καρύδα σκέτη.
Αποθήκευση: Αποθηκεύστε τις μπάλες στο ψυγείο για έως και 10 ημέρες ή καταψύξτε για έως και 2 μήνες
Παρασκευή
Ρολάκια πίτσας
Υλικά:
Για τη ζύμη:
- 1 φλιτζάνι ζεστό γάλα
- 1 φλιτζάνι ζεστό νερό
- 1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
- 1 κουταλάκι του γλυκού κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κυβάκι φρέσκια μαγιά ή 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- περίπου 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη σάλτσα ντομάτας:
- 1 φλιτζάνι πελτέ
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βασιλικό
- 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
- Μισό κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
- 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
Για τη γέμιση:
- Γεμίστε με ό,τι υλικά θέλετε εσείς
Δείτε τη διαδικασία στο παρακάτω βιντεο.