Γιατί δεν χρειάζεται να ανησυχώ που το παιδί μου τρώει επιλεκτικά

Bigstock

Πρέπει άραγε πραγματικά να ανησυχούμε επειδή το παιδί μας είναι επιλεκτικό στο τι θα φάει;

Τα παιδιά τα οποία είναι επιλεκτικά στο φαγητό τους μπορεί να καλύπτουν περισσότερες από τις θρεπτικές ανάγκες που έχουν.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2018, μία τέτοια ιδιαιτερότητα δεν φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη του παιδιού μακροπρόθεσμα, ειδικά εάν καταναλώνει τροφές από διαφορετικές ομάδες τροφίμων. Παρόλα αυτά, ο ακραίος περιορισμός συγκεκριμένων ομάδων τροφών μπορεί να έχει ανησυχητικές συνέπειες.

Τα παιδιά που χαρακτηρίζονται ως «επιλεκτικά» τείνουν να τρώνε λιγότερα λαχανικά από τα «μη επιλεκτικά» , αλλά η πρόσληψη φρούτων φαίνεται να είναι παρόμοια. Όσον αφορά στην κατανάλωση κρέατος τείνει να είναι χαμηλότερη μεταξύ των «επιλεκτικών», αλλά η επιλογή γαλακτοκομικών και δημητριακών δεν φαίνεται να διαφέρει μεταξύ των δύο αυτών ομάδων. Επιπλέον, να θυμάστε ότι πολλά δημητριακά είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες Β και σίδηρο.

Επικεντρωθείτε στα θρεπτικά συστατικά που τονώνουν τον εγκέφαλο

Υπάρχει μια χούφτα θρεπτικών συστατικών που δεν καταναλώνονται επαρκώς από τα παιδιά κάτι που δεν είναι πάντα θέμα επιλεκτικής διατροφής. Για παράδειγμα, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και η χολίνη κρίνονται απαραίτητα για την υγεία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου και παραδοσιακά βρίσκονται σε τρόφιμα που πολλά παιδιά, επιλεκτικά και μη, δεν τρώνε, όπως είναι τα ψάρια .

Πολλά επιμένουν στο να φάνε μακαρόνια, τυρί ή δημητριακά. Τα προαναφερθέντα εμπεριέχουν τόσο βιταμίνη Β όσο και σίδηρο . Σκεφτείτε πως ένα απλό σάντουιτς με φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα σε ψωμί ολικής άλεσης περιέχει στα συστατικά του φολικό οξύ αλλά και ψευδάργυρο.

Για να παρακινήσετε τα μικρά σας να δοκιμάσουν νέα φαγητά προσθέστε, για παράδειγμα, ένα λαχανικό κρυφά στο smoothie ή στην φρουτόκρεμά τους. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η επιλεκτική διατροφή είναι σχετικά συνηθισμένη και τα περισσότερα παιδιά τελικά την ξεπερνούν.

Φυσικά, οποιαδήποτε ανησυχία έχετε θα πρέπει να την μοιραστείτε με τον παιδίατρο σας και να διασφαλίσετε ότι τα μέτρα που θα λάβετε θα είναι κατάλληλα για τις ανάγκες της οικογένειάς σας, καθώς κάθε παιδί είναι διαφορετικό.

Το «διατροφικό» αυτό ταξίδι χρειάζεται υπομονή και κίνητρο.

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved