5 πράγματα που δεν πρέπει να λέτε στα παιδιά την ώρα του φαγητού

Bigstock

Όσα λέτε στα παιδιά σας καθώς τρώτε είναι εξίσου σημαντικά με το φαγητό που σερβίρετε.

Η ώρα του οικογενειακού γεύματος είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να συναντηθείτε όλοι μαζί και να πείτε τα νέα της ημέρας σας.

Πολυάριθμες μελέτες άλλωστε δείχνουν ότι όταν η οικογένεια τρώει μαζί, υπάρχουν θετικές επιδράσεις στην υγεία ενώ παράλληλα τα παιδιά υιοθετούν καλύτερες διατροφικές συνήθειες.

Θέλετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα οφέλη από τα οικογενειακά γεύματα; Το κλειδί είναι να παρακολουθείτε τι λέτε γύρω από το τραπέζι και να ξέρετε ποιες φράσεις να αποφεύγετε.

Φράσεις που δεν πρέπει να λέτε την ώρα του φαγητού

«Αν φας τα λαχανικά, θα σου δώσω γλυκό για επιδόρπιο»

Κανένα φαγητό (συμπεριλαμβανομένου του γλυκού) δεν πρέπει να προσφέρεται ως ανταμοιβή ή να παρακρατείται ως τιμωρία.

Όταν σερβίρετε επιδόρπιο, θα πρέπει να δίνεται σε όλα τα μέλη της οικογένειας η επιλογή να το έχουν, ανεξάρτητα από το πόσο έφαγαν κατά τη διάρκεια του δείπνου. Εάν το παιδί σας θέλει να φάει μόνο επιδόρπιο και όχι πραγματικό φαγητό, κάντε το επιδόρπιο μια περιστασιακή απόλαυση.

« Σταμάτα να είσαι τόσο επιλεκτικός/ή»

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι ετικέτες μπορεί να είναι περιοριστικές για τα παιδιά και θα μπορούσαν κάνουν περισσότερη ζημιά παρά καλό καθώς είναι πιθανό να έχουν αντίκτυπο στον τρόπο που βλέπουν τον εαυτό τους.

«Φάε άλλες πέντε μπουκιές κοτόπουλο και άλλες τρεις μπουκιές αρακά»

Πιθανότατα πιστεύετε ότι το παιδί σας δεν έχει φάει αρκετά από το υγιεινό φαγητό επομένως, το παροτρύνετε να συνεχίσει. Όμως, υπαγορεύοντας την ποσότητα, θα μπορούσε να κάνει το παιδί να πιστεύει ότι πρέπει να τρώει ακόμα κι αν έχει χορτάσει. Κι αυτό είναι λάθος. Κοινώς αποφύγετε να το πιέζετε να φάει είτε πρόκειται για την τρίτη μπουκιά είτε για την τελευταία.

«Πρέπει να το δοκιμάσεις»

Ο «κανόνας της μιας μπουκιάς» λειτουργεί εξαιρετικά για ορισμένα παιδιά, καθώς μπορεί να τα ενθαρρύνει να δοκιμάσουν γεύσεις που διαφορετικά δεν θα δοκίμαζαν. Αλλά για άλλα παιδιά, μπορεί να αποτελέσει αιτία διαμάχης, να οδηγήσει σε τροφικές αποστροφές, επιλεκτική διατροφή ή αρνητικές σχέσεις με νέα τρόφιμα.

«Μεγάλη δουλειά να καθαρίζεις το πιάτο σου!»

Εάν επαινείτε το παιδί σας που τελείωσε το γεύμα του, δηλώνετε ότι ο στόχος είναι ένα καθαρό πιάτο στο τέλος του δείπνου. Για τα παιδιά που αναζητούν την έγκρισή σας, αυτή η δήλωση μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμια.

Όταν τα παιδιά εξισώνουν το να έχεις ένα καθαρό πιάτο με το να είσαι καλό παιδί, θα αρχίσουν να αγνοούν τα σημάδια της πείνας και της κορεσμού τους και, αντ' αυτού, θα προσπαθούν να μειώσουν όλο το φαγητό ώστε να έχουν τον έπαινό σας.

«Μην τρως κι άλλη πίτσα, παχαίνει»

Οι περισσότεροι ειδικοί σε θέματα διατροφής υποδεικνύουν ότι δεν πρέπει να επισημαίνετε τα τρόφιμα με αρνητικό τρόπο. Στην πραγματικότητα, όλες οι τροφές μπορούν να αποτελούν μέρος ενός ισορροπημένου διατροφικού προγράμματος.

Όταν βάζετε "ταμπέλες" σε ορισμένα τρόφιμα, μπορεί ακούσια να κάνετε το παιδί σας να αισθάνεται ενοχή ή ντροπή όταν τρώει ορισμένα από αυτά. Και, σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να αισθάνονται ότι πρέπει να καταναλώνουν ορισμένα τρόφιμα κρυφά. Το κλειδί είναι πάντα το μέτρο κι όχι η στέρηση.

Με πληροφορίες από parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved