Τα πέντε λάθη που κάνουμε οι γονείς προσπαθώντας να μάθουμε στα παιδιά μας πώς να τρώνε υγιεινά
Η διαιώνιση αυτών των… λαθών, μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση διατροφικών προβλημάτων.
Οι περισσότεροι γονείς στην προσπάθεια τους να προωθήσουν την υιοθέτηση καλών και υγιεινών συνηθειών διατροφής στα παιδιά τους, πέφτουν σε αρκετά λάθη με αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα.
Ουσιαστικά, ο περιορισμός των «κακών» τροφών, η επιβράβευση με κάποιο τρόφιμο ή η πίεση για κατανάλωση συγκεκριμένων «καλών» τροφίμων, μπορεί να οδηγήσουν σε αντίθετα από τα αρχικώς επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Η διαιώνιση αυτών των… λαθών μάλιστα, μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση διατροφικών προβλημάτων τα οποία, επηρεάζουν άμεσα τόσο τη σωματική υγεία των παιδιών όσο και την ψυχική.
Ποια είναι λοιπόν, αυτά τα λάθη που καλό θα είναι να αποφύγετε;
#1 Η πίεση και ενθάρρυνση του παιδιού να φάει όλο του το φαγητό
Οι γονείς που προσπαθούν και αναγκάζουν τα παιδιά τους να φάνε όλο τους το φαγητό, με διάφορες φράσεις και απειλές, στην ουσία τα οδηγούν σε υπερκατανάλωση φαγητού. Στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων, η τακτική αυτή αποδίδει και τα παιδιά αναγκάζονται να τρώνε παρότι έχουν χορτάσει και δεν πεινάνε.
Τι πρέπει να κάνετε; Αφήστε το παιδί να σταματήσει να τρώει μόλις χορτάσει. Το ίδιο ισχύει και για τα μωρά. Παρακολουθήστε τις αντιδράσεις του μωρού και όταν βλέπετε ότι έχει χορτάσει, δεν χρειάζεται να το πιέσετε παραπάνω. Αν έχετε και σύμμαχο ποιοτικά προϊόντα όπως τα Advance γιαουρτάκια που του έχετε προσφέρει, μπορείτε χωρίς κανένα φόβο να τα φυλάξετε για αργότερα. Μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα που θα τα λαχταρήσει ξανά, πράγμα βέβαιο αφού έχουν μοναδική γεύση που αγαπούν τα παιδιά.
#2 Η λάθος επιβράβευση
Πολλοί γονείς υπόσχονται στα παιδιά τους κάποια λιχουδιά ή πρόχειρο φαγητό με την προϋπόθεση ότι θα φάνε όλο τους το φαγητό ή απλά εάν φάνε κάποιο φαγητό που δεν είναι στο top της λίστας με τα αγαπημένα τους, όπως για παράδειγμα το μπρόκολο ή τα φασολάκια. Με αυτόν τον τρόπο ενθαρρύνεται η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε λίπη, θερμίδες, ζάχαρη ή/και αλάτι.
Η επιβράβευση θα πρέπει να γίνεται με ορθή χρήση. Προτιμάται η επιβράβευση να είναι υγιεινή, ενώ συγχρόνως είναι σημαντικό να εστιάζουμε στην ποιότητα παρά στην ποσότητα της διατροφικής συμπεριφοράς. Τα Advance, αποτελούν την ιδανική επιβράβευση αφού συνδυάζουν τη γεύση με την θρεπτική αξία, χωρίς χρωστικές και συντηρητικά, μόνο με φυσικά σάκχαρα.
#3 Το καλό παράδειγμα
Δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση το παιδί να φάει για παράδειγμα μπρόκολο όταν, εμείς οι ίδιοι ως γονείς δεν δίνουμε το παράδειγμα. Ο ρόλος των γονέων στην υιοθέτηση των διατροφικών συνηθειών των παιδιών είναι καθοριστικός καθώς, αποτελούν το βασικό πρότυπο προς μίμηση, ειδικά στις μικρές ηλικίες. Αν εσείς δεν τρώτε φρούτα και λαχανικά, είναι απίθανο να αρέσουν και στο παιδί σας.
#4 Απαιτείται υπομονή στην εισαγωγή νέων τροφίμων στη διατροφή του παιδιού
Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει ένα τρόφιμο οικείο στο παιδί, είναι να εκτεθεί σε αυτό, τόσο οπτικά όσο και γευστικά. Σε αυτό, σημαντικό ρόλο θα παίξει η διαθεσιμότητα του τροφίμου, η οποία θα ενισχύσει και την αποδοχή του. Η συχνή άρνηση των παιδιών να δοκιμάσουν νέες τροφές και γεύσεις, οφείλεται στο γεγονός ότι απλά, τους είναι άγνωστες. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γονείς ότι απαιτούνται περισσότερες από 10 ή και 15 φορές έκθεσης στο νέο τρόφιμο, με ουδέτερο τρόπο, χωρίς πίεση, προκειμένου το παιδί να μπει στη διαδικασία να δοκιμάσει το τρόφιμο, να το αποδεχθεί και, ενδεχομένως, να το εντάξει στο διαιτολόγιο του.
Μην απογοητευτείτε και μην καταθέσετε εύκολα τα όπλα, αν η συγκεκριμένη διαδικασία χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια και χρόνο. Μπορείτε να λάβετε βοήθεια και κατευθύνσεις από έναν πτυχιούχο διαιτολόγο που θα σας βοηθήσει να λύσετε τον γρίφο.
#5 Δεν χρειάζεται να μαγειρεύετε ειδικά για το παιδί
Συχνό είναι το φαινόμενο πολλοί γονείς να μαγειρεύουν άλλο φαγητό, επειδή το παιδί απλά δεν τρώει το συγκεκριμένο φαγητό που υπάρχει για την υπόλοιπη οικογένεια. Σε αυτό, πολύ βασικό ρόλο παίζει η γιαγιά, η οποία πολλές φορές είναι υπεύθυνη στο μεγαλύτερο ποσοστό για την κατάσταση αυτή. Τις περισσότερες φορές αυτό, οδηγεί σε μια λιγότερο υγιεινή εναλλακτική λύση φαγητού.
Από τη στιγμή, που δεν υπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος, το μόνο που επιτυγχάνεται με αυτήν τη συμπεριφορά είναι η ενθάρρυνση μιας ιδιοτροπίας στο φαγητό, που τις περισσότερες φορές ακολουθεί το παιδί στο υπόλοιπο της ζωής του.
Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από τη μίμηση, επομένως, είναι σημαντικό για την υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, να μην υπάρχει πίεση αλλά σωστή καθοδήγηση από τους γονείς με τη προσφορά ποικιλίας υγιεινών επιλογών σε κάθε γεύμα. Κάντε το κάθε γεύμα μια ευχάριστη καθημερινή εμπειρία για όλη την οικογένεια, έχοντας ως πολύτιμο «σύμμαχο» τα προϊόντα Δέλτα Advance, που είναι εδώ για σας κάνουν να αισθάνεστε ήσυχοι με τη διατροφή των μικρών σας, προσφέροντας ό,τι καλύτερο για εκείνα: Απίθανη γεύση και υψηλή διατροφική αξία, μόνο με φυσικά σάκχαρα!
Δρ. Τόνια Καραγιάννη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.
Διδάκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Διαιτολογικό Γραφείο
a: Σπ. Σπυρίδη 3, Βόλος
p: +30 2421303674 m: +30 6947827831
e-mail: toniakaragianni@gmail.com
Web: www.toniakaragianni.gr