Παιδιά και ηλεκτρολύτες: Τι να γνωρίζετε

+ 2 σπιτικές συνταγές για ρόφημα ηλεκτρολυτών

Μαργαρίτα Νικολάου
Παιδιά και ηλεκτρολύτες: Τι να γνωρίζετε
Bigstock

Το παιδί σας παίζει συνεχόμενα όλο το απόγευμα στον καλοκαιρινό ήλιο. Φαίνεται χαρούμενο αλλά όταν φτάνετε στο σπίτι διαμαρτύρεται ότι διψάει και ότι νιώθει «περίεργα». Του δίνετε νερό, αλλά εξακολουθεί να φαίνεται κουρασμένο και γενικά χωρίς τη διάθεση που είχε πριν.

Αναρωτιέστε μήπως πρέπει να δώσετε στο παιδί σας ένα ρόφημα με ηλεκτρολύτες. Έχετε ακούσει ότι μερικές φορές το νερό από μόνο του δεν αρκεί για να ενυδατωθεί και ότι η αποκατάσταση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών -απαραίτητων μετάλλων όπως το νάτριο, το ασβέστιο και το κάλιο που συχνά χάνονται κατά την εφίδρωση- είναι σημαντική. Εξάλλου, εσείς οι ίδιοι έχετε καταναλώσει ροφήματα ηλεκτρολυτών και ξέρετε ότι βοηθούν.

Ωστόσο, γνωρίζετε ότι τα παιδιά δεν είναι ενήλικες και, επομένως, ξέρετε πως ό,τι μπορεί να λειτουργήσει για την αφυδάτωση κάποιου ενήλικα μπορεί να μην συνιστάται για ένα παιδί. Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν; Πόσο συχνά τα παιδιά χάνουν ηλεκτρολύτες κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής ζέστης; Μπορείτε να τους δώσετε ηλεκτρολύτες, και αν ναι, σε ποια μορφή;

Παιδίατροι και διατροφολόγοι έδωσαν απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις που έχουν οι γονείς σχετικά με τους ηλεκτρολύτες και τα παιδιά.

Ιδού τι πρέπει να γνωρίζετε.

Τι είναι οι ηλεκτρολύτες;

Με απλά λόγια, οι ηλεκτρολύτες είναι απαραίτητα μέταλλα που βρίσκονται στα υγρά του σώματός σας. Υποστηρίζουν πολλές σημαντικές σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της εξισορρόπησης των επιπέδων του νερού στο σώμα σας. Οι ηλεκτρολύτες εξισορροπούν επίσης το pH του σώματός, μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά στα κύτταρά και διασφαλίζουν ότι η καρδιά, τα νεύρα του εγκεφάλου και οι μύες λειτουργούν σωστά.

Με απλά λόγια, όλοι χρειαζόμαστε ηλεκτρολύτες για να επιβιώσουμε και τα παιδιά δεν αποτελούν εξαίρεση, λέει ο Jan Bonhoeffer, MD, παιδίατρος. «Κάθε παιδί χρειάζεται ηλεκτρολύτες για να ζήσει», λέει ο Δρ Bonhoeffer, εξηγώντας ότι οι πιο σημαντικοί ηλεκτρολύτες για παιδιά και ενήλικες περιλαμβάνουν το νάτριο, το χλώριο, το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο.

Τα παιδιά λαμβάνουν ηλεκτρολύτες φυσικά από τις τροφές που τρώνε. Μερικές πηγές ηλεκτρολυτών είναι τα φρούτα και τα λαχανικά όπως οι μπανάνες, το αβοκάντο, τα πορτοκάλια, οι φράουλες, το πεπόνι και το καρπούζι. Υπό κανονικές συνθήκες, μια υγιεινή διατροφή με επαρκείς ποσότητες νερού είναι το μόνο που χρειάζονται τα παιδιά για να καλύψουν την ημερήσια ποσότητα ηλεκτρολυτών.

Σε τι βοηθούν οι ηλεκτρολύτες και πότε χρειάζονται;

Τα παιδιά χρειάζονται ηλεκτρολύτες κάθε φορά που έχουν χάσει υπερβολικά υγρά. Ευτυχώς, υπάρχουν μόνο λίγες περιπτώσεις που μπορεί να συμβεί αυτό.

Ένα παιδί μπορεί να χρειαστεί επιπλέον ηλεκτρολύτες εάν έχει εμετό και διάρροια. Μπορεί επίσης να χρειαστούν ηλεκτρολύτες εάν ιδρώνει πολύ. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα παιδιά χάνουν ηλεκτρολύτες μετά από έντονη άσκηση.

Ηλεκτρολύτες επίσης θα πρέπει να χορηγηθούν και εάν το παιδί σας έχει αφυδάτωση.

Δείτε εδώ τα σημάδια που μαρτυρούν αφυδάτωση και τι πρέπει να κάνετε.

Ηλεκτρολύτες - Παρενέργειες

Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον παιδίατρό σας πριν δώσετε στο παιδί σας συμπληρώματα ηλεκτρολυτών, ειδικά εάν έχει αρρωστήσει ή παρουσιάζει σημάδια σοβαρής αφυδάτωσης. Ο παιδίατρός σας θα σας πει πόση ποσότητα ηλεκτρολυτών πρέπει να προσφέρετε στο παιδί σας και πόσο συχνά.

Ο Morgyn Clair, MS, RDN, διαιτολόγος - διατροφολόγος για το Sprint Kitchen, λέει ότι είναι απίθανο να βλάψετε το παιδί σας δίνοντάς του πάρα πολλούς ηλεκτρολύτες. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλες ανησυχίες σχετικά με τα συμπληρώματα ηλεκτρολυτών. Ο Δρ Poinsett προειδοποιεί ότι πολλά ηλεκτρολυτικά ποτά, ειδικά αυτά που ονομάζονται αθλητικά ποτά, έχουν συστατικά που δεν είναι κατάλληλα για μικρά παιδιά.

Μάθετε εδώ περισσότερα για τα αθλητικά- ενεργειακά ποτά και ροφήματα.

moro-troei-avocado.jpg

Πόσο συχνά πρέπει τα παιδιά να πίνουν ηλεκτρολύτες;

Η κατανάλωση ροφημάτων με ηλεκτρολύτες θα πρέπει να περιορίζεται σε περιόδους που χρειάζονται αυτά τα ποτά, όπως κατά τη διάρκεια έντονων δραστηριοτήτων, όταν υπάρχει απώλεια υγρών από έμετο ή διάρροια ή μετά από έντονη εφίδρωση από έκθεση σε θερμότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο του παιδιού σας. Εκείνος θα σας συμβουλέψει σχετικά με το πόσο καιρό θα δίνετε ροφήματα ηλεκτρολυτών στο παιδί σας και πόσο συχνά.

Τα καλύτερα σπιτικά ροφήματα ηλεκτρολυτών για παιδιά

Μπορείτε να φτιάξετε νερό ηλεκτρολυτών για την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης στο σπίτι με υλικά που ήδη έχετε. Ακολουθεί ένας οδηγός βήμα προς βήμα.

Νερό με ηλεκτρολύτες (σπιτικό)

  • Νερό: Χρησιμοποιήστε 4 κούπες νερό
  • Αλάτι (προαιρετικά): Βάλτε 1/4 με 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Διαλάξτε θαλασσινό αλάτι ή αλάτι Ιμαλαϊων. Το αλάτι θα βοηθήσει στην αναπλήρωση του χαμένου νατρίου.
  • Ζάχαρη ή γλυκαντικό: Χρησιμοποιήστε 2-4 κουταλιές της σούπας γλυκαντικό της επιλογής σας, όπως μέλι, σιρόπι αγαύης ή ζάχαρη. Αυτό παρέχει υδατάνθρακες για ενέργεια και κάνει το ποτό πιο εύγευστο. Προσαρμόστε τη γλύκα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.
  • Χυμός εσπεριδοειδών: Προσθέστε χυμό από μισό λεμόνι ή μισό πορτοκάλι. Τα εσπεριδοειδή περιέχουν κάλιο και προσφέρουν μια αναζωογονητική γεύση.

Σπιτικό ρόφημα ηλεκτρολυτών με φράουλα και lime

Θα χρειαστείτε:

  • 1/2 κούπα φρέσκο χυμό λάιμ
  • 2 1/2 κούπες νερό
  • 1/2 κούπα φράουλες
  • 2 κ.τ.σ. μέλι

Πώς θα το φτιάξετε: Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ, πολτοποιήστε καλά και σερβίρετε με πάγο.

smoothies-me-karpouzi.jpg

Τρόφιμα πλούσια σε ηλεκτρολύτες

Πολλά τρόφιμα είναι πλούσια σε ηλεκτρολύτες. Κάποιες από τις κορυφαίες πηγές είναι:

Κάλιο: Μπανάνες, παντζάρια, σολομός, άσπρα ξερά φασόλια, αβοκάντο, πατάτες, γάλα, μανιτάρια

Νάτριο: αγγουράκια τουρσί, μύδια, επιτραπέζιο αλάτι, τυρί, ηλιόσποροι

Μαγνήσιο: Σπανάκι, σπόροι κολοκύθας, φασόλια, τόνος, καστανό ρύζι, αμύγδαλα

Φώσφορος: Κιτρινόπτερος τόνος, τόφου, γάλα, κοτόπουλο, χτένια, σπόροι κολοκύθας, κινόα

Ασβέστιο: Γάλα, τυρί, σπανάκι, τόφου, γιαούρτι, μπάμιες, πέστροφα, πορτοκαλί κολοκύθα

με πληροφορίες από: verywellfamily.com / webmd.com / extension.usu.edu

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved