Πώς θα προσφέρεις σιγουριά, φροντίδα και αγάπη μέσα από τη διατροφή του μωρού σου;

Μήπως είσαι νέα μαμά και η διατροφή του μωρού σου είναι αυτό που σε απασχολεί πιο πολύ;

Πώς θα προσφέρεις σιγουριά, φροντίδα και αγάπη μέσα από τη διατροφή του μωρού σου;

Αν ναι, τότε αυτό το κείμενο σίγουρα σε αφορά. Γιατί η αλήθεια είναι ότι η διατροφή ενός βρέφους από 6 έως 12 μηνών είναι ένα κρίσιμο στάδιο στην ανάπτυξή του, καθώς αρχίζει να εξερευνά νέες τροφές, να διαμορφώνει τις διατροφικές του συνήθειες, να καταλαβαίνει τι του αρέσει γευστικά και τι όχι, να δέχεται και να απορρίπτει. Γι’ αυτό η γνώση αλλά και η υιοθέτηση της κατάλληλης διατροφής σε αυτήν την ηλικία, μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία του παιδιού.

Η μόνη και η πρώτη τροφή που μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες του βρέφους κατά το πρώτο εξάμηνο είναι το μητρικό γάλα, εφόσον η μητέρα θηλάζει ή το γάλα με το μπιμπερό. Μετά τη συμπλήρωση του 6ου μήνα ξεκινά η εισαγωγή των στέρεων τροφών. Οι λόγοι, που αποφεύγονται οι στέρεες τροφές πριν από τον 5ο ή 6ο μήνα, είναι κυρίως οι γαστρεντερικές διαταραχές και αλλεργίες που ενδέχεται να παρουσιάσουν τα βρέφη σε ορισμένα τρόφιμα.

Οι στέρεες τροφές και η χρήση τους

  • Δημητριακά: Αρχίζουμε με ρύζι και αργότερα με άλλα δημητριακά (κυρίως σιτάλευρο).
  • Χυμοί φρούτων: Ποτέ μην βράζουμε τους χυμούς φρούτων (κι όμως το κάνουν αρκετές μητέρες). Αποφεύγουμε την προσθήκη ζάχαρης. Μπορούμε να δίνουμε ένα είδος φρούτου αλλά και εύγεστους συνδυασμούς.
  • Λαχανικά: Αποφεύγουμε τις έτοιμες παιδικές τροφές σε βαζάκια εμπορίου.
  • Κρέατα: Προτιμάμε κυρίως κοτόπουλο και μοσχάρι.

Τρόπος εισαγωγής στερεών τροφίμων στη διατροφή του παιδιού

Μία βασική αρχή για το πρώτο διάστημα κατά το οποίο εισάγεται μία στερεά ή ημιστερεά τροφή στη διατροφή του βρέφους, είναι ότι πρέπει να δίνεται σε μικρές ποσότητες οι οποίες αυξάνονται καθημερινά. Αυτό είναι απαραίτητο, διότι το παιδί προσαρμόζεται στην καινούργια γεύση και ελέγχεται η αντίδρασή του στις νέες τροφές για πιθανή αλλεργία. Αυτές οι καινούργιες γεύσεις και τα νέα τρόφιμα, είναι καλύτερα να δίνονται στο παιδί και να τα δοκιμάζει το πρωί, γιατί η διάθεση του είναι καλύτερη, και θα είναι πιο θετικό και δεκτικό σε οποιαδήποτε τροφή του προτείνετε να δοκιμάσει. Και φυσικά, χωρίς πίεση, καθώς έτσι μπορεί να φέρετε να αντίθετα αποτελέσματα και το παιδί να μην θέλει να δοκιμάσει αυτές τις νέες γεύσεις. Τώρα, αν παρατηρήσουμε κάποια δυσανεξία, δεν ξαναδίνουμε την τροφή αυτήν που την προκάλεσε για κάποιο διάστημα και ξαναδοκιμάζουμε αργότερα.

Είναι σημαντικό επίσης να αναφέρουμε ότι στην αρχή, είναι καλύτερο να δίνεται στο μωρό η στερεά τροφή σε ημίρρευστη μορφή για να μπορεί να τη μασήσει και να την καταπιεί πιο εύκολα. Έτσι, η πρώτη στερεά τροφή που συνήθως τρώει το βρέφος είναι ριζάλευρο αραιωμένο με γάλα.

diatrofi-morou1.jpg

Οπότε αυτά που πρέπει να θυμόμαστε και να εφαρμόζουμε είναι ότι:

  • Η καινούργια τροφή δίνεται στο βρέφος συνήθως στην αρχή του γεύματος χωρίς να βλέπει άλλο φαγητό
  • Αν το μωρό είναι πολύ πεινασμένο, του δίνουμε λίγο γάλα πρώτα
  • Καλό είναι να επιτρέψουμε στο παιδί μας να εξετάσει το καινούριο φαγητό με τα χέρια του
  • Σε κανένα φαγητό του βρέφους δεν πρέπει να προσθέσουμε αλάτι ή ζάχαρη
  • Δεν πρέπει να πιέζουμε το βρέφος να δοκιμάσει, αν δεν θέλει, μπορούμε όμως να δοκιμάσουμε ξανά μετά από λίγες ημέρες
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved