Νέα μελέτη: Πώς η κατανάλωση ψαριού μπορεί να ενισχύσει την καλοσύνη του παιδιού σας
Τα παιδιά που κατανάλωναν λίγα ή καθόλου θαλασσινά στην ηλικία των 7 ετών ήταν λιγότερο κοινωνικά.

Θέλετε πιο ευγενικά παιδιά; Η λύση μπορεί να βρίσκεται στο πιάτο τους! Μια νέα μελέτη δείχνει ότι το ψάρι ενισχύει την καλοσύνη. Τα παιδιά που τρώνε ψάρι είναι πιο στοργικά, συνεργατικά και κοινωνικά ευαισθητοποιημένα. Τι γίνεται όμως όταν τα παιδιά δεν τρώνε ψάρια;
Ποια είναι τα καλύτερα ψάρια για τα παιδιά;
Τα αποτελέσματα της μελέτης: Ψάρι και καλοσύνη
Μια νέα μελέτη από το ερευνητικό πρόγραμμα "Children of the 90s" του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ διαπίστωσε ότι τα παιδιά που κατανάλωναν λίγα ή καθόλου θαλασσινά στην ηλικία των 7 ετών ήταν λιγότερο κοινωνικά (δηλαδή λιγότερο ευγενικά, συνεργατικά και γενναιόδωρα) στις ηλικίες 7 και 9 ετών από εκείνα που έτρωγαν τακτικά ψάρι. Η μελέτη υπογραμμίζει τη σύνδεση μεταξύ διατροφής και κοινωνικής ανάπτυξης, δίνοντας στους γονείς έναν ακόμη λόγο να κάνουν το ψάρι βασικό στοιχείο του τραπεζιού του δείπνου.

Βασικά συμπεράσματα:
Περισσότερο ψάρι, περισσότερη καλοσύνη: Τα παιδιά που έτρωγαν τακτικά θαλασσινά έδειξαν καλύτερες κοινωνικές συμπεριφορές, όπως η προθυμία για μοίρασμα και η έμπρακτη βοήθεια προς τους άλλους.
Πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών: Τα θαλασσινά είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σελήνιο και ιώδιο - θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη διαμόρφωση θετικής συμπεριφοράς.
Ψάρια και θαλασσινά: Πόσο θρεπτικά είναι και πώς θα ενθαρρύνουμε την κατανάλωσή τους από τα παιδιά;
Ανεπαρκής κατανάλωση ψαριών στα παιδιά: Σχεδόν όλα τα παιδιά στη μελέτη δεν πληρούσαν τις συστάσεις του NHS για κατανάλωση δύο μερίδων ψαριού ανά εβδομάδα.
Η σημασία του ψαριού στην παιδική διατροφή: Ενώ προηγούμενες έρευνες εστίαζαν στην επίδραση της κατανάλωσης ψαριών κατά την εγκυμοσύνη, η παρούσα μελέτη αναδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο της κατανάλωσης ψαριών κατά την παιδική ηλικία στην κοινωνική ανάπτυξη.
Αντιμετωπίζοντας τις ανησυχίες για τον υδράργυρο: Παρά τις εύλογες ανησυχίες των γονέων σχετικά με τους ρύπους, οι ειδικοί επιμένουν στη σύσταση για μέτρια κατανάλωση ψαριών, προκειμένου να διασφαλιστούν τα μέγιστα οφέλη για την υγεία των παιδιών.
Γιατί αυτό έχει σημασία

Η κοινωνική συμπεριφορά είναι το κλειδί για την οικοδόμηση ισχυρών φιλικών σχέσεων, τη μείωση των συγκρούσεων και την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης . Αρχίζει να αναπτύσσεται ήδη από την ηλικία του 1 ή 2 ετών και συνεχίζει να αυξάνεται με την ηλικία. Η ενθάρρυνση της υγιεινής διατροφής , συμπεριλαμβανομένου του ψαριού, μπορεί να είναι ένας ακόμη τρόπος για να βοηθήσουμε τα παιδιά να αναπτύξουν κοινωνική και συναισθηματική νοημοσύνη.
Το να είμαστε φιλικοί και να συνεργαζόμαστε με τους άλλους είναι πολύ σημαντικό. Και όπως φαίνεται και από την πρόσφατη έρευνα, η κατανάλωση ψαριών βοηθά τα παιδιά να κάνουν φίλους, να μην τσακώνονται και να καταλαβαίνουν πώς νιώθουν οι άλλοι. Αυτή η ικανότητα αρχίζει να αναπτύσσεται από πολύ μικρή ηλικία, από 1-2 ετών, και συνεχίζει να βελτιώνεται καθώς μεγαλώνουμε. Το να τρώμε υγιεινά, και ειδικά ψάρια, μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν αυτές τις ικανότητες.
Τα οφέλη του ψαριού στην υγεία του παιδιού και συνταγή για νόστιμη ψαρόσουπα
Η Δρ. Caroline Taylor, επικεφαλής ερευνήτρια στη μελέτη, τόνισε: «Τα στοιχεία που συνδέουν την κατανάλωση ψαριών στα παιδιά με την καλύτερη ανάπτυξη της συμπεριφοράς είναι σαφή και συνιστούμε στους γονείς να παρέχουν τουλάχιστον δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα... Ελπίζουμε ότι αυτά τα ευρήματα θα δώσουν στους γονείς τη γνώση ώστε να προσφέρουν στα παιδιά τους το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή τους».
πηγές: