Διατροφή και βρεφική ηλικία. Πρακτικές συμβουλές για νέες μαμάδες!
Η διατροφή του βρέφους υφίσταται πολλές αλλαγές, καθώς από την αποκλειστική κατανάλωση γάλατος το πρώτο εξάμηνο, το μωρό σταδιακά θα εισαχθεί σε όλα σχεδόν τα τρόφιμα μέχρι την ολοκλήρωση του πρώτου έτους.
Η μετάβαση από το ένα στάδιο στο άλλο πρέπει να γίνει σταδιακά ακολουθώντας προσεκτικά τους κανόνες και τις συμβουλές του παιδιάτρου.
Η ιδανική τροφή για την πρώτη περίοδο της ζωής του βρέφους, μέχρι να γίνει έξι μηνών, είναι αναμφισβήτητα ο θηλασμός. Αν το μικρό σας πρέπει να συμπληρώσει τη διατροφή του με γάλα του εμπορίου, είτε γιατί το μητρικό δεν είναι αρκετό είτε γιατί το βρέφος έχει κάποια δυσκολία στην πέψη του γάλακτος, τότε μπορεί ο παιδίατρος να σας υποδείξει να ξεκινήσετε τις στερεές τροφές λίγο νωρίτερα.
Μόλις το μωρό συμπληρώσει τους έξι μήνες, μπαίνει η στερεά τροφή στο καθημερινό του διαιτολόγιο, αρχικά με βρεφικές κρέμες. Τον 6ο μήνα η διατροφή του βρέφους σας περιλαμβάνει 5 γεύματα. Τις πρώτες 15 ημέρες το βρέφος συνεχίζει να έχει 4 γεύματα με γάλα που από τον μήνα αυτόν αντικαθίσταται από γάλα της 2ης βρεφικής ηλικίας και ένα γεύμα το απογευματινό με κρέμα. Την κρέμα του τις πρώτες ημέρες τη χορηγούμε σε μικρές ποσότητες που σταδιακά αυξάνουν έως 200 κ.εκ. περίπου, με διαφοροποιήσεις από παιδί σε παιδί. Τις πρώτες ημέρες που τρώει λιγότερο μετά την κρέμα δίνουμε γάλα (λιγότερο από ότι έπινε) ενώ στη συνέχεια νερό.
Στην ηλικία των επτάμισι μηνών πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή του σταδιακά χορτόσουπα με πολτοποιημένα λαχανικά, πατάτες, καρότα, ρύζι. Αργότερα, μακαρόνια (που θα πρέπει να είναι επίσης πολτοποιημένα). κρέας κοτόπουλο, μοσχάρι, και τέλος, ψάρι (μετά τον 1ο χρόνο). Πριν από την έναρξη κάθε νέας τροφής στο διαιτολόγιο του μωρού σας θα πρέπει να παρεμβάλλονται 1 - 2 εβδομάδες. Με τον τρόπο αυτό, θα είναι ευκολότερο σε περίπτωση αλλεργίας του μωρού σας σε κάποια τροφή, να την εντοπίσετε.
Το νεογέννητο μωρό σας αδυνατίζει: Κι όμως είναι φυσιολογικό!
Είναι ένα φυσιολογικό γεγονός που συμβαίνει σε όλα τα νεογέννητα και δεν χρειάζεται να σας δημιουργεί καμιά ανησυχία. Την τρίτη περίπου μέρα της ζωής, παρατηρείται σε όλα τα νεογέννητα ένα φαινόμενο απώλειας βάρους της τάξης του 5 με 10% από το αρχικό τους. Το νεογέννητο εμφανίζει αυτή την απώλεια βάρους διότι χάνει τα υγρά που είχε πάρει από τη μήτρα. Αυτή η μείωση του βάρους του οφείλεται επίσης και στον τελείως διαφορετικό τρόπο ζωής που κάνει: τώρα κινείται περισσότερο και δαπανά περισσότερη ενέργεια. Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες ανάπτυξης, από την πέμπτη ή την έκτη μέρα θα ξαναρχίσει να παίρνει βάρος και μέχρι τη δεύτερη εβδομάδα, θα έχει ξαναποκτήσει το βάρος που είχε κατά την γέννηση του.