«Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και πόσο επικίνδυνη είναι για το μωρό μου;»
Η παλινδρόμηση είναι μία αρκετά συνηθισμένη πάθηση τόσο των ενηλίκων, όσο και των βρεφών. Γνωρίζετε όμως όλα όσα χρειάζεται;
Αρχικά, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι η άνοδος των υγρών του στομάχους στον οισοφάγο κατά τη διάρκεια του φαγητού ή και μετά το γεύμα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο σφιγκτήρας που χωρίζει τον οισοφάγο από το στομάχι δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, με αποτέλεσμα να είναι χαλαρός και να επιτρέπει στα υγρά του στομάχου να ανεβαίνουν. Στην πραγματικότητα, δεν είναι τίποτε άλλο, από όταν το μωρό σας βγάζει γουλιές την ώρα που πίνει το γάλα του. Εσάς βέβαια, αμέσως σας κυριεύει το άγχος, ανησυχείτε μήπως αυτό υποδεικνύει κάποιο πρόβλημα και δεν καταλαβαίνετε γιατί συμβαίνει κάθε φορά που τρώει, ξανά και ξανά. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας!
Σύμφωνα με κάποιες έρευνες, το φαινόμενο αυτό μπορεί να παρουσιαστεί σε έναν ενήλικα μέχρι και 45 φορές μέσα σε μία ημέρα, ενώ σε ένα μωρό, μέχρι και 73 φορές, χωρίς να υπάρχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα! Τα περισσότερα μωρά το ξεπερνούν μέχρι και την ηλικία των 6 μηνών, ενώ στο 70% των βρεφών το πρόβλημα έχει λυθεί μέχρι και τους 12 μήνες , χωρίς να έχει αφήσει κάποιο πρόβλημα.
Λόγος ανησυχίας, συντρέχει σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, όταν το μωρό σας:
• βήχει ή δυσκολεύεται να αναπνεύσει κατά τη διάρκεια του φαγητού
• είναι χλωμό
• χάνει η παίρνει εύκολα βάρος
• κάνει συχνά εμετούς σκούρου χρώματος
• έχει έντονους κολικούς και νιώθει δυσφορία
Όπως και να έχει, είτε συμβαίνουν τα παραπάνω, είτε όχι, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ώστε να σας καθησυχάσει και να σας πει ακριβώς πώς έχει η κατάσταση.
Τι μπορείτε να κάνετε;
1. Ταΐστε το ανά διαστήματα
Αντί να του δώσετε το γάλα του να το πιει μονορούφι, δοκιμάστε να του το δώσετε με διαλείμματα. Για παράδειγμα. μπορεί να πιει πρώτα τη μισή ποσότητα και μετά από 10 λεπτά και αφού πρώτα το έχετε σηκώσει και το έχετε κρατήσει λίγα λεπτά όρθιο, να του δώσετε και την άλλη μισή.
2. Μην του δίνετε παραπάνω γάλα από όσο χρειάζεται
Τα μωρά δεν έχουν αναπτύξει το αίσθημα του κορεσμού και μπορεί να είναι λαίμαργα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι αισθάνονται πείνα. Για αυτό, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με την ποσότητα γάλακτος και αργότερα τροφής που τους δίνετε και να μένετε όσο το δυνατόν πιο πιστοί στις οδηγίες του παιδιάτρου. Ένα μωρό 6 μηνών για παράδειγμα, πρέπει να πίνει 20 ml ανά κιλό του βάρος σώματός του.
3. Αφήστε τουλάχιστον δυόμιση ώρες να μεσολαβήσουν μεταξύ των γευμάτων του
Εκτός όμως από τη ποσότητα, πρέπει να προσέξετε και το κάθε πότε ταΐζετε το μωρό σας. Δε χρειάζονται υπερβολές και δεν να το ταΐσετε αμέσως, μόλις βάλει τα κλάματα. Αφήστε να περάσουν τουλάχιστον δυόμιση ώρες από το προηγούμενο γεύμα μέχρι να το ταΐσετε ξανά και θα παρατηρήσετε ότι τα συμπτώματα της παλινδρόμησης έχουν περιοριστεί.
3. Κοιμίστε το σωστά
Η στάση που κοιμάται το μωρό σας παίζει και αυτή στο ρόλο στο αν θα εμφανίσει γαστροισοφαγική παλινδρόμηση ή όχι. Βάλτε το να κοιμηθεί γυρισμένο στο πλάι και ελαφρώς ανασηκωμένο περίπου κατά 30 μοίρες. Η στάση αυτή, θα μειώσει το πρόβλημα και θα δείτε άμεσα αποτελέσματα.
Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν αποδώσει συμβουλευτείτε και πάλι τον παιδίατρο και εκείνος θα σας καθοδηγήσει για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε, για το αν χρειάζεται να κάνει το μωρό σας κάποιες ειδικές εξετάσεις και για το αν απαιτείται η χορήγηση ειδικού γάλατος.
Σε κάθε περίπτωση, μην πανικοβληθείτε, σκεφτείτε ότι είναι είναι ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν πολλά μωράκια και ακολουθώντας τις κατάλληλες συμβουλές, σε λίγους μήνες θα είναι παρελθόν!