Διατροφή και παιδί: Υγιεινή σπανακοτυρόπιτα με αλεύρι ολικής άλεσης
Η σπανακοτυρόπιτα είναι ένα υγιεινό και χορταστικό γεύμα, χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχει τόσο το αλεύρι ολικής άλεσης από το οποίο φτιάχνεται η ζύμη όσο και το σπανάκι.
Το σπανάκι, είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ βασικό για τη λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ η μυζήθρα και η φέτα είναι καλές πηγές ασβεστίου, απαραίτητο συστατικό για την υγεία των οστών. Η συγκεκριμένη πίτα έχει ως βασική πηγή λίπους το ελαιόλαδο, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία και βασικό χαρακτηριστικό της Μεσογειακής διατροφής.
Για τη ζύμη:
300 γρ αλεύρι ολικής άλεσης
200 γρ αλεύρι σίτου
240 ml νερό
Extra παρθένο ελαιόλαδο: 150mL
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση:
500 γρ σπανάκι
210 γρ μυζήθρα
1 μικρό κρεμμυδάκι
90 γρ τυρί φέτα
2 φρυγανιές τριμμένες
50 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 αυγό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας άνηθο
Εκτέλεση:
Η συνταγή είναι βασισμένη στα γεύματα του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ προσαρμοσμένη για προετοιμασία στο σπίτι.
Η σπανακοτυρόπιτα αποτελεί ένα από τα υγιεινά και αγαπημένα γεύματα των μαθητών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ του Ινστιτούτου Prolepsis, που προσφέρει καθημερινά δωρεάν γεύματα σε χιλιάδες μαθητές που έχουν ανάγκη. Το διαιτολόγιο του Προγράμματος σχεδιάζεται με βάση τις αρχές της υγιεινής διατροφής και καλύπτει σημαντικό μέρος των ενεργειακών και θρεπτικών αναγκών των μαθητών. Όλα τα γεύματα περιέχουν καλά λιπαρά για την υγεία αφού παρασκευάζονται αποκλειστικά με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ενώ δεν περιέχουν καθόλου συντηρητικά και τεχνητά πρόσθετα.
Περισσότερες πληροφορίες για τα γεύματα του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ: http://bit.ly/1U3UKrI
Φωτογραφίες Yorgos Kyvernitis / Γιώργος Κυβερνήτης
Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής