Τι φαϊ είναι τούτο!
Το καλό με τα μωρά είναι ότι ξεγελιούνται εύκολα όσο είναι μωρά. Μετά οι μαμάδες τα βρίσκουν λίγο μπαστούνια, όταν γίνουν μικροί άνθρωποι που καταλαβαίνουν πολύ περισσότερα και έχουν δική τους άποψη. Όταν αρχίσουν να σπρώχνουν το πιάτο και το κουτάλι και να σφραγίζουν το στόμα ερμητικά.
Γράφει η Έλια Κωνσταντινίδη
Όταν ήμουν μικρή είχα φάει ψαρόσουπες με το κιλό. Αλλά δεν έτρωγα ψαρόσουπα, έτρωγα κοτόσουπα που μου άρεσε πολύ. Δηλαδή έτρωγα ψαρόσουπα που την σιχαινόμουν, αλλά ξετρελαινόμουν, γιατί νόμιζα ότι ήταν κοτόσουπα που τη λάτρευα. Μπερδεμένο ε; Το σατανικό μυαλό της μαμάς μου δημιούργησε αυτή την πλεκτάνη. Σου λέει δεν θες ψάρι μικρό μου αγαπημένο πλάσμα; Θα το φας για κότα. Κι έτσι κι έκανα κι έλεγα και ευχαριστώ.
Τα παιδάκια είναι δύστροπα με πολλά φαγητά. Όμως αν ξεγελαστούν και τα φάνε σε μικρή ηλικία μετά συνηθίζουν τις διάφορες γεύσεις και τρώνε τα πάντα λέει ως ενήλικες. Και δεν θα διαψεύσω τα όσα λέγονται. Ψάρι τρώω. Μπορεί να μην πετάω τη σκούφια μου, αλλά το τρώω.
Υπάρχουν πολλές “μυστικές” συνταγές για μικρά παιδιά με “μυστικά” υλικά. Εκτός από τα θρασύτατα ψέματα που μου ξεφούρνιζε η δική μου μαμά που βάφτιζε το ψάρι κοτόπουλο και ο χάνος της το ‘κανε να, υπάρχουν λύσεις και για πιο ενοχικούς γονείς. Κεφτεδάκια με πολύ λαχανικό μέσα. Πίτες με λαχανικά και τρυπωμένα όσπρια. Μακαρόνια με σάλτσες “Σρεκ”, καταπράσινες που έχουν μέσα όλο το μποστανάκι του κυρ Αντρέα απ’ το χωριό. Σούπες βελουτέ με όλα όσα δεν τρώει το παιδί σας. Ωραίες ιδέες για smoothies...
Πραγματικά τα παιδιά πρέπει να τρώνε τα πάντα. Είναι πολύ βασικό να έχουν μια ολοκληρωμένη διατροφή. Προσπαθήστε να παρουσιάσετε όμορφα αυτά που κατά κύριο λόγο δεν θέλουν να φάνε. Βρείτε ευφάνταστες ιδέες, τρόπους και συνταγές. Και κανένα μικρό ψεματάκι δεν βλάπτει... Είναι για καλό.
Θα με βρείτε και στο φυσικό μου περιβάλλον egwthasoutapw