Παραξενιές του παιδιού (ηλικίας 1-2 ετών) στο φαγητό-Τι να κάνετε
Σε ηλικία 1- 2 ετών, το παιδί θα αρχίσει να δείχνει έντονα την προτίμησή του για ορισμένες τροφές.
Οι ιδιοτροπίες αυτές είναι πολύ συνηθισμένες. Μπορεί να θέλει να τρώει συνέχεια μια τροφή και να αρνείται οτιδήποτε άλλο. Μπορεί για παράδειγμα να κόψει εντελώς το κρέας και να θέλει μόνο γιαούρτι και φρούτα. Μία εβδομάδα αργότερα, μπορεί να μη θέλει γιαούρτι και να θέλει μόνο τυρί και φρούτα.
Δε χρειάζεται να ανησυχείτε γι΄αυτές τις παραξενιές. Καμία τροφή δεν είναι αναντικατάστατη και υπάρχει πάντα μια εναλλακτική λύση για ό,τι απορρίπτει το παιδί. Μην περνάτε ώρες μαγειρεύοντας τροφές που πιθανότατα δεν πρόκειται να τις φάει, νιώθοντας πικρία για τον κόπο σας αλλά και στενοχώρια που δεν τρώει το παιδί.
Διατροφή παιδιών για γερά κόκαλα
Ακολουθήστε τον εύκολο τρόπο και φτιάξτε του φαγητά που ξέρετε ότι θέλει, ακόμα και αν δεν το εγκρίνετε ( οι απόψεις των παιδιάτρων διίστανται στο συγκεκριμένο ζήτημα). Έρευνες, ωστόσο, έχουν δείξει ότι αν δίνετε στο παιδί ποικιλία τροφών, η διατροφή που θα επιλέξει θα είναι ισορροπημένη. Δεν υπάρχει άλλωστε κανένας λόγος να φάει αυτό που επιλέγετε εσείς.Ωστόσο, μέχρι το παιδί σας γίνει πέντε χρονών θα πρέπει η διατροφή του να είναι ολοκληρωμένη, από όλες τις ομάδες τροφών και ισορροπημένη.
Οι προτιμήσεις του δεν συμπίπτουν υποχρεωτικά με τις δικές σας και, αν αυτό που σας ενδιαφέρει είναι η ευτυχία και η ευελιξία του μωρού σας, σύντομα θα καταλάβετε ότι είναι σημαντικότερο να τρώει κάτι που του αρέσει παρά να μην τρώει καθόλου.
Πώς θα καταφέρουμε ένα παιδί να φάει όταν δεν έχει όρεξη;
Να δείχνετε ευελιξία λοιπόν όσον αφορά το τι του δίνετε να τρώει.Επίσης, είναι σημαντικό να καθιερώσετε τη συνήθεια ενός καλού πρωινού. Το πρωινό για τα παιδιά είναι πολύ σημαντικό γιατί κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου, όσα αποθέματα ενέργειας έχει το παιδί εξαντλούνται λόγω της ταχείας ανάπτυξής του. Αν το παιδί δε φάει πρωινό, η απόδοση, τα ενεργειακά δηλαδή επίπεδα που μπορεί να λειτουργήσει ο εγκέφαλος του παιδιού είναι πολύ χαμηλά που σημαίνει ότι ακόμα και αν το παιδί μας έχει εξαιρετικές διανοητικές ικανότητες αποδίδει σε πολύ χαμηλά ποσοστά. Η παράλειψη, επίσης, πρωινού έχει συνδεθεί σύμφωνα με μελέτες με μεγαλύτερο ποσοστό παχυσαρκίας.