Φυτοφαγία στην παιδική και εφηβική ηλικία- Τι πρέπει να γνωρίζετε
Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί αρκετά ο αριθμός των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των εφήβων, που επιλέγουν να περιορίσουν ή να αποκλείσουν το κρέας ή και τα παράγωγα αυτού από τη διατροφή τους.
Πολύ συχνά υπάρχει ανησυχία για το κατά πόσο μια φυτοφαγική δίαιτα, κυρίως όταν απευθυνόμαστε σε παιδιά και εφήβους, μπορεί να αποτελέσει μια σωστή διατροφική επιλογή. Οι περισσότεροι επαγγελματίες υγείας συμφωνούν ότι μία κατάλληλα σχεδιασμένη φυτοφαγική δίαιτα μπορεί να παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών και να αποτελεί και έναν υγιεινό τρόπο διατροφής.
Σύμφωνα με τους επιστημονικούς συνεργάτες του προγράμματος Ευζην μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια, άρα πλούσια σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ, κάλιο και αντιοξειδωτικά, και ταυτόχρονα φτωχή σε ζωικό λίπος και κόκκινο κρέας, όπως είναι μια φυτοφαγική δίαιτα, μπορεί να προσφέρει πολυάριθμα οφέλη για την υγεία. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ο σημαντικά χαμηλότερος κίνδυνος για καρδιαγγειακές παθήσεις, νεφρική ανεπάρκεια, ακόμα και καρκίνο, καθώς μια τέτοια διατροφή σχετίζεται με τη διατήρηση χαμηλότερου σωματικού βάρους, χαμηλότερων επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, χαμηλότερης αρτηριακής πίεσης και μικρότερων ποσοστών σακχαρώδη διαβήτη.
Οι συνηθέστεροι τύποι φυτοφαγικής δίαιτας είναι:
Η Γαλακτο-ωο-φυτοφαγία: Αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό των φυτοφάγων σήμερα. Οι φυτοφάγοι αυτής της κατηγορίας καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και αβγά, αλλά δεν καταναλώνουν κρέας.
Η Γαλακτο-φυτοφαγία: Οι φυτοφάγοι αυτού του είδους καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά δεν καταναλώνουν κρέας και αβγά.
Η Ωο-φυτοφαγία: Οι φυτοφάγοι αυτής της κατηγορίας καταναλώνουν αβγά, αλλά δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας.
Η αυστηρή ή καθαρή φυτοφαγία (Vegan): Απαντάται λιγότερο συχνά σε σχέση με τα άλλα είδη φυτοφαγίας. Οι φυτοφάγοι αυτής της κατηγορίας δεν καταναλώνουν κανένα ζωικό προϊόν, αλλά μόνο τρόφιμα από φυτικές πηγές. Αποκλείονται από τη διατροφή τους όλα τα ζωικά προϊόντα (π.χ. κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια, αβγά, γαλακτοκομικά προϊόντα) και υποπροϊόντα (π.χ. μέλι) και καταναλώνονται μόνο φυτικές τροφές.
Επίσης, υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που καλούνται ημι-φυτοφάγοι, έχουν δηλαδή αποκλείσει από τη διατροφή τους μόνο το κόκκινο κρέας, αλλά καταναλώνουν πουλερικά και ψάρια.
Παρά το γεγονός ότι μια φυτοφαγική διατροφή είναι υγιεινή και συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πολλών χρόνιων ασθενειών, διαφορετικοί τύποι φυτοφαγίας μπορεί να έχουν διαφορετική επίδραση στην υγεία. Εξαιτίας της μεταβλητότητας των διατροφικών πρακτικών μεταξύ των φυτοφάγων κρίνεται απαραίτητη η ατομική αξιολόγηση για τη διατροφική επάρκεια καθεμιάς εξ'αυτών.
Όσο πιο περιοριστική είναι η δίαιτα, τόσο δυσκολότερο είναι για το παιδί να προσλάβει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Αυτοί που βρίσκονται σε μικρότερο κίνδυνο για την εμφάνιση διατροφικών ελλείψεων είναι τα παιδιά και οι έφηβοι που ακολουθούν γαλακτο-ωο-φυτοφαγική διατροφή. Αντιθέτως, ιδιαίτερη φροντίδα πρέπει να δοθεί για τα παιδιά και τους εφήβους που ακολουθούν αυστηρή φυτοφαγία, καθώς από το διαιτολόγιό τους αποκλείονται εκτός από τις ζωικές τροφές και όλα τα υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης, με ενδεχόμενο την έλλειψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών, με κυριότερα το σίδηρο, τον ψευδάργυρο, τη βιταμίνη Β12 και τη βιταμίνη D.