Τι κάνετε όταν το παιδί δεν έχει όρεξη για φαγητό
Ένας από τους συνηθισμένους προβληματισμούς των μαμάδων, είναι η όρεξη του παιδιού για φαγητό.
Όταν εκείνο, δεν τρώει με την ίδια όρεξη, που έτρωγε, ξεκινάει το άγχος, αν το παιδί αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, αν είναι φυσιολογικό να μην έχει όρεξη και πάει λέγοντας. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε, είναι ότι η όρεξη του παιδιού μπορεί να παρουσιάσει διάφορες διακυμάνσεις και στάδια κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του.
Υπάρχουν, δηλαδή, διαστήματα που τρώει τα πάντα, και υπάρχουν διαστήματα, που είναι ιδιαίτερα επιλεκτικό στο φαγητό. Ακόμη και με τροφές, που μέχρι πρόσφατα του άρεσαν και τις έτρωγε με μεγάλη ευχαρίστηση.
Αυτό που πρέπει αρχικά να προσέξετε, είναι αν η ανορεξία συνοδεύεται από συμπτώματα, όπως βήχας, κόπωση, ατονία, πόνους, που σημαίνει ότι μπορεί να είναι άρρωστο, οπότε σίγουρα συμβουλεύεστε τον παιδίατρο. Αν το παιδί σας είναι καλά κι έχει όρεξη για λιχουδιές και σνακ, αλλά όχι για φαγητό, θα πρέπει να ξέρετε ότι πρόκειται για μία φάση που περνάει. Ειδικά, το καλοκαίρι, λόγω της ζέστης, μειώνεται η όρεξη για φαγητό στα παιδιά, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τους μεγάλους. Εννοείται, όμως, πως αν η φάση αυτή διαρκεί και το παιδί, δεν έχει όρεξη για μέρες, συμβουλεύεστε τον παιδίατρο.
Ωστόσο θα πρέπει να ξέρετε πως υπάρχουν τρόποι να κάνετε το παιδί σας να αποκτήσει την όρεξη του, αλλά και τρόποι που εσείς πρέπει να συμπεριφερθείτε, ώστε η πίεση σας να φάει, να μη φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Έχουμε και λέμε λοιπόν:
- Μην τα πιέζετε. Το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι γονείς, είναι να πιέζουν το παιδί να φάει. Προσταγές, όπως «Φάε» και «Καθάρισε όλο το πιάτο», φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα, αφού το πιο φυσιολογικό είναι το παιδί να αντιδράσει.
- Βάλτε μικρές μερίδες. Το στομαχάκι των παιδιών δεν είναι σαν των ενηλίκων. Οπότε, δεν πρέπει να φορτώνετε μέχρι πάνω το πιάτο. Προτιμήστε να βάζετε μέτριες μερίδες, ώστε να μη δημιουργείτε άγχος στο παιδί ότι πρέπει να φάει, αυτό το «βουνό». Είναι, εξάλλου και πιο ελκυστικό στο μάτι του, σε σχέση με ένα γεμάτο πιάτο. Εκτός και αν σας το ζητήσει το ίδιο.
- Μην τα δελεάζετε με γλύκισμα. Επίσης, ένα ακόμη συχνό λάθος των γονιών, είναι να το δελεάζουν με ένα γλύκισμα. «Φάε, το φαΐ και μετά θα σου δώσω παγωτό». Με το να το «εξαγοράζετε», δεν θα μάθει ποτέ, ότι το φαγητό είναι μία βιολογική και απαραίτητη ανάγκη του ανθρώπου για την επιβίωση του. Αλλά, θα το έχει στο μυαλό του ως αντάλλαγμα για γλυκό ή μια βόλτα ή κάτι γενικά που το ευχαριστεί.
- Αποφύγετε τα τσιμπολογήματα: Όπως συμβαίνει με τους ενήλικες, έτσι και με τα παιδιά, το διαρκές τσιμπολόγημα, κόβει την όρεξη για φαγητό. Γι αυτό αποφύγετε να τα «μπουκώνετε» κάθε λίγο και λιγάκι με κάποιο σνακ. Είναι προτιμότερο να έχει ένα σταθερό αριθμό γευμάτων τη μέρα και όχι σε διάστημα το ένα με το άλλο, σε λιγότερες από 2 με 3 ώρες.
- Μαγειρέψτε μαζί του: Ένας καλός τρόπος, είναι να μαγειρέψετε μαζί του. Αν το παιδί συμμετέχει στη διαδικασία του μαγειρέματος, θα το δει ως παιγνίδι, θα εκτιμήσει την αξία του και το κυριότερο, θα θέλει να δοκιμάσει αυτό που έφτιαξε.
- Μην τους έχετε εναλλακτική: Πολλοί γονείς, όταν τα παιδί, δεν τρώει για παράδειγμα φακές, του φτιάχνουν πατάτες τηγανιτές ή μακαρόνια, που είναι και το αγαπημένο τους. Λάθος. Γιατί με αυτόν τον τρόπο, θα πετύχετε να περιοριστούν οι επιλογές και να θέλει να τρώει μόνο λίγα φαγητά. Θα πρέπει να του καταστήσετε σαφές, ότι θα φάει ό, τι κι εσείς. Αν δε θέλει φακές, απλά δε θα φάει. Και μην αγχώνεστε, αν μείνει μια μέρα νηστικό.
- Δώστε πρώτοι το καλά παράδειγμα: Η αλήθεια είναι πως δε μπορούμε να έχουμε απαιτήσεις από το παιδί να καθίσει να φάει, όταν εμείς δεν κάνουμε το ίδιο. Αν και ξέρουμε ότι είναι δύσκολο με τους σημερινούς ρυθμούς, να έχουμε και τις καθημερινές οικογενειακά τραπέζια, όμως, όταν γίνεται να καθίσετε όλοι, πρώτοι να δώσετε το παράδειγμα ότι σας αρέσει αυτό που τρώτε και το κάνετε μάλιστα με όρεξη. Όταν το παιδί βλέπει, να αποκλείετε οι ίδιοι τροφές ή να είστε… μίζεροι στο φαγητό, το πιθανότερο είναι να σας μιμηθεί. Σίγουρα, πάντως, θα έχει έναν καλό αντίλογο, όταν του πείτε ότι πρέπει να τρώει.