Πώς επηρεάζουν οι γονείς τη διατροφική συμπεριφορά των παιδιών;
Το παιδί μιμείται τη συμπεριφορά των γονιών και έχει αποδειχθεί ότι οι γευστικές προτιμήσεις της μητέρας επηρεάζουν τις προτιμήσεις των παιδιών.
Δεν επιτρέπεται να ζητάμε από τα παιδιά να ακολουθούν αρχές υγιεινής διατροφής όταν εμείς οι ίδιοι δεν τις τηρούμε. Επίσης δεν είναι σωστό να τρώμε προκλητικά μπροστά στα παιδιά, ενώ συγχρόνως τα προτρέπουμε να χάσουν βάρος.
Σύμφωνα με την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας και την παιδίατρο Ανδριανή Βαζαίου, η απώλεια βάρους του παιδιού είναι υπόθεση η οποία αφορά σε όλη την οικογένεια και η τήρηση ενός υγιεινού διαιτολογίου από όλους είναι βασική αρχή. Επιπρόσθετα, η τήρηση των γευμάτων έχει μεγάλη σημασία. Είναι σημαντικό να τηρούνται οι ώρες του φαγητού και είναι καλό να τρώει όλη η οικογένεια μαζί.
Τα παχύσαρκα παιδιά συχνά παραλείπουν το πρωϊνό και τρώνε διάφορα παχυντικά σνακ στο σχολείο. Παρόλο ότι οι γονείς παραπονούνται ότι συχνά τα παιδιά δεν τους ακούνε, συνήθως η παράλειψη του πρωϊνού γίνεται με την ανοχή τους, αφού δίνουν χρήματα στο παιδί ώστε να αγοράσει κάτι από το κυλικείο του σχολείου προκειμένου να μη μείνει νηστικό. Πολλές φορές αυτό γίνεται για την αποφυγή διαπληκτισμών. Ωστόσο οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ανοχή οδηγεί σε διαμόρφωση διαιτητικών συνηθειών οι οποίες είναι ιδιαίτερα ανθυγιεινές και επιζήμιες για το βάρος και την υγείας τους. Αποτρέπουμε τα παιδιά από το «τσιμπολόγημα» στα μεσοδιαστήματα των γευμάτων. Επίσης, δεν τρώμε όταν παρακολουθούμε θεάματα.
Η συγκέντρωση της οικογένειας για την παρακολούθηση ταινίας στην τηλεόραση με ταυτόχρονη κατανάλωσης αφθονίας ανθυγιεινών σνακ είναι λάθος πρακτική. Η παρακολούθηση ενός θεάματος μας κάνει πολλές φορές να χάνουμε τον έλεγχο της ποσότητας του φαγητού. Για τον ίδιο λόγο αποφεύγουμε να τρώμε στον κινηματογράφο κατά τη διάρκεια παρακολούθησης μιας ταινίας. Για τα παιδιά είναι ευκολότερο αφού εμείς έχουμε τον έλεγχο ή εμείς είμαστε αυτοί που θα χρηματοδοτήσουμε την ανθυγιεινή διατροφή.
Αντίστοιχα, βέβαια, οι συνήθειες των γονέων όσον αφορά στη σωματική δραστηριότητα, υιοθετούνται σε μεγάλο βαθμό και από τα παιδιά. Αν οι γονείς είναι σωματικά δραστήριοι, αγαπούν την άσκηση και γενικά την κίνηση, τότε ωθούν και τα παιδιά τους σε μία πιο δραστήρια ζωή, η οποία συσχετίζεται σημαντικά με ένα πιο υγιές σωματικό βάρος και με καλύτερη ποιότητα ζωής συνολικότερα.