Παραξενιές παιδιού στο φαγητό: Υπάρχει λύση;

Σε ηλικία 1- 2 ετών το παιδί θα αρχίσει να δείχνει έντονα την προτίμησή του για ορισμένες τροφές .

Οι ιδιοτροπίες αυτές είναι πολύ συνηθισμένες. Μπορεί να θέλει να τρώει συνέχεια μια τροφή και να αρνείται οτιδήποτε άλλο. Μπορεί για παράδειγμα, να κόψει εντελώς το κρέας και να θέλει γιαούρτι και φρούτα. Μία εβδομάδα αργότερα, μπορεί να μη θέλει γιαούρτι και να τρώει μόνο τυρί και φρούτα. Δε χρειάζεται να ανησυχείτε για τις παραξενιές του.

Καμία τροφή δεν είναι αναντικατάστατη και υπάρχει πάντα μια εναλλακτική λύση για ό,τι απορρίπτει το παιδί. Μην περνάτε ώρες μαγειρεύοντας τροφές που πιθανότατα δεν πρόκειται να τις φάει, νιώθοντας μετά πικρία για το χαμένο σας κόπο. Ακολουθήστε τον εύκολο τρόπο και φτιάξτε του φαγητά που ξέρετε ότι θέλει, ακόμη και αν δεν εγκρίνετε αυτό.

Η έρευνα έχει δείξει ό, τι αν δίνετε στο παιδί ποικιλία τροφών, η διατροφή που θα επιλέξει θα είναι ισορροπημένη. Δεν υπάρχει άλλωστε κανένας λόγος να φάει αυτό που επιλέγετε εσείς. Οι προτιμήσεις του δε συμπίπτουν υποχρεωτικά με τις δικές σας και, αν αυτό που σας νοιάζει είναι η ευτυχία και η ευεξία του μωρού σας, σύντομα θα καταλάβετε ότι είναι σημαντικότερο να τρώει κάτι που του αρέσει παρά να μη τρώει καθόλου. Να δείχνετε ευελιξία λοιπόν όσον αφορά το τι του δίνετε το τρώει.

Αν κάποια τροφή δεν του αρέσει, δώστε του κάποια άλλη που ξέρετε ότι του αρέσει και είναι εξίσου θρεπτική. Αν το μωρό δείχνει έντονη απέχθεια για κάποια τροφή, η προσπάθεια να το ξεγελάσετε ή να το « δωροδοκήσετε» για να το φάει, τελικά θα καταλήξει στο να αρνείται και τις άλλες τροφές. Όταν ξεκινάτε μια καινούργια τροφή, επιλέξτε μια ώρα που είναι πεινασμένο και είναι πιθανότερο να τη δεχτεί. Το μόνο που πρέπει να προσέχετε να μη συμβεί είναι να αποκλείσει από τη δίαιτά του μια ολόκληρη ομάδα τροφών, γιατί έτσι η διατροφή του δεν θα είναι ισορροπημένη.

Ολες οι άλλες παραξενιές είναι ακίνδυνες και, μην ξεχνάτε, όσο πιο πολύ αγχώνεστε τόσο θα τις συνεχίζει το παιδί, επειδή γρήγορα θα μάθει ότι είναι ένας τρόπος να σας χειραγωγεί.

Διαβάστε επίσης

Πώς να αυξήσετε τις πιθανότητες να δοκιμάσει το παιδί νέες τροφές χωρίς γκρίνια
Τι πρέπει να κάνω όταν το παιδί μου δεν τρώει κάποια φαγητά;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved