Το μωρό μου πνίγεται όταν θηλάζω, τι να κάνω;
Είναι φυσιολογικό ή κάνω κάποιο λάθος;
Σε κάποιες μητέρες, είναι φυσιολογικό τα πρώτα λεπτά του θηλασμού να έχουν πολύ γάλα ή το αντανακλαστικό απελευθέρωσης του γάλακτος (let down reflex) να είναι πολύ έντονο.
Η υπερπαραγωγή του γάλακτος συνήθως εμφανίζεται τις πρώτες ημέρες της γαλουχίας και μπορεί να κρατήσει έως και μερικές εβδομάδες.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, για να μετριάσετε αυτό το φαινόμενο μπορείτε να αντλείτε λίγο γάλα πριν την έναρξη του θηλασμού και να επιλέγετε μια ημικλινή (ελαφρά γερμένη προς τα πίσω) θέση θηλασμού.
Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν συχνά οι νέες μαμάδες που θηλάζουν είναι η άρνηση του μαστού.
Άρνηση του μαστού (που ονομάζεται επίσης «απεργία θηλασμού ») είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που μπορεί να συμβεί σε κάθε μωρό, αλλά είναι ιδιαίτερα αποκαρδιωτικό για την μητέρα. Ανησυχεί ότι το μωρό της απορρίπτει αυτήν και το μαστό της.
Πολλοί είναι οι παράγοντες επιδρούν στην άρνηση μαστού. Μερικοί είναι:
- Δυσμενή γεγονότα κατά την διάρκεια του τοκετού και αμέσως μετά την γέννηση
- Αναπτυξιακό στάδιο. Πιο εύκολη εξοικείωση με το περιβάλλον και επομένως πιο εύκολα αναστατώνεται κατά την διάρκεια του θηλασμού. Συστήνεται ένας ήσυχος θηλασμός.
- Άσχημη στοματική εμπειρία (πονόδοντος, ανάπτυξη μυκήτων, στοματικά έλκη, μόλυνση απλό έρπη τύπου Ι )
- Προβλήματα υγείας:
Από την μητέρα: μαστίτιδα, ( πόνος, αδιαθεσία, ανησυχία, πυρετός)
Από το μωρό : ωτίτιδα – μόλυνση αυτιού ( προκαλεί πιθανά πόνο ), κρύωμα που κλείνει την μύτη και άρα δυσκολία στην αναπνοή κατά τον θηλασμό, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ( ΓΟΠ) που προκαλεί πόνο κατά την διάρκεια του θηλασμού σε οριζόντια θέση, έλλειψη όρεξης λόγω προσωρινής αδιαθεσίας.
- Πιπίλισμα τεχνητών θηλών.
- Μητρικό γάλα: μικρή παραγωγή που προκαλεί απογοήτευση ή μεγάλη εκτίναξη γάλακτος που προκαλεί στο μωρό εμετό. Επίσης αλλοίωση και μεταβολή της γεύσης από:
- μαστίτιδα
- εμμηνόρροι
- εγκυμοσύνη
- φάρμακα
- αποσμητικά και αρώματα πάνω στο στήθος
- Τροφική αλλεργία
- Φόβος: εκτίναξη γάλακτος ή μητρική αντίδραση σε περίπτωση πληγωμένων θηλών. Περιστασιακά ένα μωρό δαγκώνει καθώς απομακρύνεται από το μαστό. Ο πόνος που θα προκληθεί στην μητέρα μπορεί να προκαλέσει μια χαρακτηριστική αντίδραση που φοβίζει το μωρό.