Ποσό υγιεινό είναι τελικά το αβγό στην παιδική διατροφή;
Από γενιά σε γενιά η πιο σταθερή διατροφική αξία είναι αυτή του αβγού! Τα τελευταία χρόνια όμως οι απόψεις διίστανται σχετικά με την ποσότητα αβγών στην παιδική διατροφή. Ποια είναι τελικά η αλήθεια;
Το αβγό είναι μία άριστη τροφή, υψηλής βιολογικής αξίας, με λίγες θερμίδες. Ο κρόκος του αβγού είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α, Β, D, E , μέταλλα και ιχνοστοιχεία Fe, Zn, Se.
Μελέτες, σε ενήλικες και σε παιδιά, έχουν δείξει, ότι με την κατανάλωση αβγών αυξάνουν:
- τα μεγάλου μεγέθους και λιγότερο αθηρογόνα μόρια της LDL-χοληστερόλης
- τα πιο αποτελεσματικά μόρια της προστατευτικής HDL- χοληστερόλης.
Υποστηρίζεται, δηλαδή, όπως αναφέρει το iatropedia, ότι τα αβγά αλλάζουν τον φαινότυπο της LDL-χοληστερόλης από τον αθηρογενετικό Β στον λιγότερο αθηρογενετικό Α.
Τέλος, μετά από καθημερινή κατανάλωση αβγών, αναφέρθηκε σημαντική αύξηση της αδιπονεκτίνης, γνωστή για την αντιφλεγμονώδη και αντιαθηρογόνο δράση της.
Παιδιά μικρότερα των 2χρόνων μπορούν να τρώνε 4-5 αβγά την εβδομάδα, ενώ παιδιά μεγαλύτερα των 2 χρόνων με υπερχοληστερολαιμία μπορούν και πρέπει να τρώνε 2-3 ολόκληρα αβγά την εβδομάδα. Το ασπράδι είναι λεύκωμα υψηλής βιολογικής αξίας, δεν περιέχει χοληστερόλη και μπορεί να καταναλώνεται ελεύθερα.