Προεφηβεία: Πώς επηρεάζει η έλλειψη ύπνου τον εγκέφαλο των παιδιών
- Τι έδειξε νέα έρευνα;
- Πώς επηρεάζει ο ανεπαρκής ύπνος τον εγκέφαλο των παιδιών στην προεφηβεία;
Ο ανεπαρκής ύπνος στην προεφηβεία έχει επιπτώσεις στην υγεία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ο ύπνος είναι γνωστό ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στη σωματική και πνευματική υγεία των ανθρώπων και ιδιαίτερα των παιδιών. Η ανάπτυξη των παιδιών την περίοδο της προεφηβείας είναι ραγδαία, ενώ παράλληλα είναι σύνηθες σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά να μην κοιμούνται νωρίς καθώς προτιμούν να μείνουν ξύπνια το βράδυ για να παίξουν κάποιο ηλεκτρονικό, να μιλήσουν με τους φίλους τους κ.α.
Σύμφωνα με το Medical Xpress, νέα έρευνα αναδεικνύει τις επιπτώσεις του ελλιπή ύπνου στην ανάπτυξη του παιδιού στην προεφηβεία. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Children’s Hospital Boston, με επικεφαλής την ελληνικής καταγωγή Κατερίνα Σταμούλη. Σύμφωνα με την επιστήμονα η ηλικία αυτή είναι πολύ σημαντική για την εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών, το σώμα τους χρειάζεται επαρκή ξεκούραση και ύπνο.
Τα παιδιά στην προεφηβεία μαθαίνουν πώς να παίρνουν αποφάσεις και πώς να επιλύουν προβλήματα, δεξιότητες σημαντικές και για την ενήλικη ζωή τους. Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνα, ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην γνωστική και πνευματική τους υγεία. Για τις ανάγκες της έρευνες, η ομάδα της δρ Σταμούλη μελέτησαν εγκεφαλογραφήματα 5.500 παιδιών ηλικίας 9 με 11 ετών. Οι γονείς των παιδιών απάντησαν επίσης ερωτηματολόγια σχετικά με το πόσες ώρες κοιμούνται τα παιδιά τους το βράδυ και πόση ώρα συνήθως χρειάζεται για να τα πάρει ο ύπνος.
Μελέτησαν επίσης και άλλους παράγοντες που μπορεί να διαταράξουν και να διακόψουν τον ύπνο των παιδιών όπως είναι το ροχαλητό, η δύσπνοια και οι εφιάλτες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα παιδιά που αντιμετώπιζαν περισσότερα προβλήματα σχετικά με τον ύπνο τους, τόσο λιγότερο αποτελεσματικά, ευέλικτα και ανθεκτικά ήταν τα δίκτυα του εγκεφάλου τους, συνεπώς φαίνεται ότι ο ανεπαρκής ύπνος επηρεάζει την ανάπτυξη και την υγεία του εγκεφάλου.
Η μελέτη αυτή αναδεικνύει τη σημασία του ποιοτικού και του επαρκή ύπνου των παιδιών και αποτελεί μία υπενθύμιση για γονείς και γιατρούς.
Πηγή: moms.com