Ποια είναι η επίδραση της αγκαλιάς στα παιδιά;
- Αγκαλιά ασφάλεια, σιγουριά, προστασία
- Τι λένε οι επιστημονικές έρευνες για τη σημασία της αγκαλιάς;
- Γιατί να αγκαλιάζουμε τα παιδιά μας
- Να θυμάστε
Αγκαλιά ασφάλεια, σιγουριά, προστασία
Πόσες φορές έχετε αναζητήσει μία ζεστή αγκαλιά; Θυμάστε πως νιώθετε εκείνη την ώρα που «χάνεστε» μέσα της, πόση αισιοδοξία σας πλημυρίζει; Έτσι ακριβώς νιώθουν και τα μικρά σας όταν χώνονται στη δική σας αγκαλιά. Και δεν είναι τυχαίο καθώς όλες οι έρευνες μιλούν για τα οφέλη της αγκαλιάς και πόσο θετική επίδραση έχει σε όλους μας, πόσο μάλλον στα μικρά σας. Η αγκαλιά είναι αυτή που τα κάνει να νιώθουν σιγουριά, ασφάλεια, προστασία, αγάπη, θαλπωρή, παρηγοριά, εγγύηση πως «όλα θα πάνε καλά». Τόσα θετικά συναισθήματα απορρέουν από μία αγκαλιά που μας κάνουν να βλέπουμε τη ζωή με πιο θετική ματιά, έτσι νιώθουν και τα παιδιά σας. Όπως θα δούμε παρακάτω μάλιστα, η αγκαλιά έχει αποδειχτεί και μέσα από πολλές έρευνες ότι έχει θετικά οφέλη και στον οργανισμό μας βιολογικά και όχι μόνο ψυχολογικά.
Photo by Nathan Dumlao on Unsplash
Τι λένε οι επιστημονικές έρευνες για τη σημασία της αγκαλιάς;
Οι έρευνες καταλήγουν στα ευεργετικά αποτελέσματα της αγκαλιάς είτε πρόκειται για μικρούς, είτε για μεγάλους. Έτσι, η αγκαλιά απομακρύνει το στρες, μειώνοντας την υπεύθυνη ορμόνη για το στρες, την κορτιζόλη. Νιώθουμε πως δεν είμαστε μόνοι, μας κάνει πιο δυνατούς και ίσως πιο αποφασιστικούς. Το επιβεβαιώνουν άλλωστε και ερευνητές διαφόρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Αμερικής λέγοντας πως «μία αγκαλιά βοηθάει τους ανθρώπους να ηρεμήσουν, να νιώσουν ασφαλείς και να αποβάλλουν την ένταση και το στρες».
Διώχνει τη μοναξιά, μας γεμίζει. Όταν αγκαλιαζόμαστε με έναν άλλον άνθρωπο – πόσο μάλλον τα παιδιά με τους γονείς - νιώθουμε ότι έχουμε μία πιο ουσιαστική και κοντινή σχέση, ότι δεν είμαστε και τόσο μόνοι, με αποτέλεσμα να νιώθουμε περισσότερο δυνατοί να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας…
Θεωρείται πηγή χαράς και ευτυχίας, καθώς η αγκαλιά βοηθάει στην παραγωγή και άλλων ορμονών, όπως η ωκυτοκίνη, η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, που με τη σειρά τους έχει αποδειχτεί πως κάνουν πιο χαρούμενα και ευτυχισμένα τα παιδιά.
Ισχυροποιεί τη σχέση - η ωκυτοκίνη θεωρείται η «ορμόνη της αγκαλιάς, του έρωτα, της αγάπης και της σύνδεσης» καθώς η έκκρισή της αυξάνει και ισχυροποιεί την εμπιστοσύνη, την εγγύτητα, την οικειότητα και τη σύνδεση, όχι μόνο στον ψυχικό δεσμό μητέρας-βρέφους αλλά και ανάμεσα στους συντρόφους. Δεν είναι τυχαίο πως το βρέφος ηρεμεί μόλις η μητέρα το πάρει αγκαλιά ή ότι ζητάμε από τον σύντροφό μας να μας αγκαλιάσει για να έρθουμε πιο κοντά!
Μεγαλώνει ψυχικά υγιή και πιο «ανοιχτά» παιδιά, η Virginia Satir, γνωστή οικογενειακή θεραπεύτρια συνήθιζε να λέει: «Χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές τη μέρα για να επιβιώσουμε, 8 αγκαλιές την ημέρα για να παραμείνουμε υγιείς και 12 αγκαλιές την ημέρα για να μεγαλώσουμε». Μεγαλώνει νοητικά πιο υγιή και πιο «έξυπνα» παιδιά, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και λειτουργεί ως παυσίπονο- είναι τυχαίο όταν χτυπήσει το μικρό σας αγγελούδι, τρέχει γρήγορα να παρηγορηθεί μέσα στην αγκαλιά σας; Θυμάστε όταν κάνατε το ίδιο και εσείς; Και ναι, μπορεί από τη μία η παρηγοριά να είναι και ευκαιρία να τρυπώσουμε ξανά σε μια ζεστή αγκαλιά, από την άλλη όμως, όπως έχει αποδειχτεί από έρευνες, η αγκαλιά βοηθάει στην παραγωγή ορμονών, όπως οι ενδορφίνες που βοηθάνε να μειωθεί ο πόνος, η ωκυτοκίνη την ώρα της γέννας που υπάρχει σε υψηλά ποσοστά και βοηθάει τη γυναίκα να αντιμετωπίσει τον πόνο.
Photo by Nathan Dumlao on Unsplash
Γιατί να αγκαλιάζουμε τα παιδιά μας
Πρέπει να αγκαλιάζουμε τα παιδιά μας για όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω αλλά και για να τους μεταφέρουμε συναισθήματα που δεν μπορούν να γνωστοποιηθούν χωρίς το βίωμα – και η αγκαλιά είναι βίωμα. Όπως είναι γνωστό, υπάρχουν άνθρωποι που δεν γεύτηκαν την αγκαλιά όταν ήταν παιδιά και δυσκολεύονται να αγκαλιάσουν ακόμα και σήμερα ως ενήλικες. Αντιλαμβανόμαστε πως η έλλειψή της μπορεί να δημιουργήσει μία μορφή συναισθηματικής αναπηρίας – μεταφορικά βέβαια. Μέσα από την αγκαλιά νιώθουμε αποδεκτοί και επιθυμητοί, ηρεμεί το πνεύμα και το σώμα μας, μειώνεται η αντιδραστικότητα και η επιθετικότητα. Κάνουμε καλύτερους δεσμούς με τα παιδιά μας, είμαστε πιο αυθεντικοί και μαθαίνουμε και εκείνα να εκφράζονται πιο αυθεντικά, έτσι όπως πραγματικά τα παιδιά μπορούν και αισθάνονται. Ακόμα και τα ζώα αν τα παρατηρήσετε αγκαλιάζονται με έναν δικό τους τρόπο, παρατηρήστε τη μαμά σκυλίτσα με το σκυλάκι της, τη μαμά γάτα με το γατάκι της και γενικότερα όλα τα θηλαστικά στη φύση…
Να θυμάστε
Να θυμάστε λοιπόν πως η αγκαλιά δυναμώνει τα μικρά σας, αυξάνει την αυτοεκτίμησή τους, τα κάνει να νιώθουν αποδεκτά και αγαπητά. Μην τσιγκουνεύεστε τις αγκαλιές, ούτε φυσικά να πιστεύετε πως «εννοείται πως το αγαπάω και ας μην το αγκαλιάζω!» Τίποτα δεν εννοείται αν δεν το δείξουμε στην πράξη. Αν ανήκετε στους γονείς εκείνους που ως παιδιά δεν μάθατε να αγκαλιάζεστε από τους δικούς σας γονείς, δείτε πως μπορείτε να το κάνετε έστω και τώρα και πιστέψτε με δεν θα το μετανιώσετε… Επίσης, η αγκαλιά δεν έχει φύλο! Ναι, μπορείτε άφοβα να αγκαλιάζετε και τα αγόρια σας όπως και τα κορίτσια σας… Βάλτε λοιπόν τις αγκαλιές με τα παιδιά στην καθημερινότητά σας, απλά όταν εκείνα δεν θέλουν μην τα πιέζετε!
Συμπέρασμα
Κανείς δεν θα κακομάθει τα παιδιά του επειδή τα αγκαλιάζει ίσως και λίγο παραπάνω – και ποιος ορίζει το παραπάνω;
Άλλοι είναι οι τρόποι που κακομαθαίνουν… Αγκαλιάστε λοιπόν τα παιδιά σας άφοβα, γνωρίζοντας πως η αγκαλιά σας είναι βάλσαμο στην παιδική ψυχούλα και αυτές τις αγκαλιές θα θυμούνται τα αγγελούδια σας ως γονείς αύριο και θα δίνουν απλόχερα στα …εγγόνια σας!
Μαρίνα Μόσχα
ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια