Τι θέλει να γνωρίζετε το έφηβο παιδί σας όταν περνάει φάσεις άγχους

Photo by Vince Fleming on Unsplash
  • Όλα όσα νιώθει ένα έφηβο παιδί
  • Πράγματα που πρέπει πρέπει να ξέρετε σαν γονείς

Όλα όσα νιώθει ένα έφηβο παιδί

Όταν ο έφηβος σας παλεύει συνεχώς με ανήσυχες σκέψεις, μη μπορώντας να απολαύσει τη ζωή ως «κανονικός έφηβος» ή δεν φαίνεται ποτέ χωρίς άγχος, μπορεί να αισθάνεστε απογοητευμένοι και απελπισμένοι για το τι να κάνετε.

Μπορεί να είναι άβολο να βλέπετε το έφηβο παιδί σας να έρχεται αντιμέτωπο με δύσκολα συναισθήματα, αλλά αυτές οι εμπειρίες είναι δικές του και θα πρέπει να τις αντιμετωπίσει μόνο του. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε εσείς, είναι να το υποστηρίξετε. Όταν πιέζετε για μια λύση ή μια διαφορετική απάντηση, ο έφηβός σας θα νιώσει την αντίστασή σας απέναντι στην τρέχουσα εμπειρία του και θα αισθανθεί απόρριψη.

Photo by Eliott Reyna on Unsplash

Αν και οι ανησυχίες σας για την ευημερία των εφήβων σας είναι καλοπροαίρετες, οι ανησυχίες σας μπορεί να τους κάνουν να νιώθουν ότι κάτι δεν πάει καλά μαζί τους και ότι είναι εκτός του δικού τους ελέγχου να «διορθώσουν» ό,τι πάει στραβά. Δεν φταίτε εσείς που το έφηβο παιδί σας περνά κάτι δύσκολο, ούτε φταίει εκείνο. Μπορεί να είναι πιο εύκολο να κατηγορήσετε κάποιον, αλλά οι δυσκολίες γύρω από την ψυχική υγεία έχουν πολλούς παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτούς.

Να θυμάστε ότι στο τέλος της ημέρας, ο έφηβός σας θέλει να νιώθει ότι βρίσκεστε κάπου κοντά για να τον αγκαλιάσετε ενώ περνάει από αυτά τα σκαμπανεβάσματα. Οποιαδήποτε μορφή υποστήριξης και αποδοχής, όπως μια απροσδόκητη αγκαλιά, ένα κομπλιμέντο ή ένα «όλα θα πάνε καλά», μπορούν να λειτουργήσουν θετικά στην ψυχολογία του.

Η παρουσία σας μπορεί να επαναφέρει το έφηβο παιδί σας στο παρόν και να επικεντρωθεί στο τι μπορεί να κάνει για να νιώσει καλύτερα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε σαν γονείς

Photo by Toa Heftiba on Unsplash

Αυτή είναι μια δύσκολη και κουραστική εμπειρία αλλά είναι δική μου και θέλω να την περάσω μόνος/η

"Κάποιες φορές, νιώθω χάλια. Οι αγχωμένες μου σκέψεις είναι πραγματικές και με εξαντλούν. Δεν έχω πάντα μια εξήγηση για το πώς νιώθω, οπότε όταν με ρωτάς συνέχεια τι έχω, δεν μπορώ να δώσω μια απάντηση. Ξέρω ότι θες να βοηθήσεις, αλλά όσο δύσκολο και αν είναι, πρέπει να μείνεις ένα βήμα πίσω. Θα το ξεπεράσω μόνος/η μου. Δεν ξέρω πώς και δεν ξέρω πότε... αλλά κάποια μέρα θα το ξεπεράσω".

Οποιαδήποτε μορφή υποστήριξης και αποδοχής θα βοηθήσει

"Ξέρω, ότι νιώθεις αβοήθητη. Κατανοώ τα συναισθήματά σου. Αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να με βοηθήσεις και να με υποστηρίξεις. Κάποια πρακτικά πράγματα, όπως με το να πάμε για ψώνια μαζί, θα ήταν τέλειο. Κάποιες φορές χρειάζομαι κάποιον να μιλήσω. Ή απλά χρειάζομαι κάποιον για να αγκαλιάσω. Ή κάποιον για να μου πει ότι όλα θα πάνε μια χαρά. Η υποστήριξή σου είναι σημαντική για εμένα".

Η ανησυχία σου με πληγώνει περισσότερο

"Σε παρακαλώ μην φρικάρεις αν σου πω ότι περνάω μια δύσκολη φάση Όταν ανησυχείς για εμένα τόσο πολύ, αγχώνομαι περισσότερο και αναστατώνομαι εξίσου. Αν και νομίζεις ότι δείχνεις την αγάπη σου και την ανησυχία σου, δεν ξέρω πώς να ελέγξω τα δικά σου συναισθήματα μαζί με τα δικά μου!"

Photo by Tim Mossholder on Unsplash

Δεν κάνω τίποτε επίτηδες

"Δεν το κάνω για να σου τραβήξω την προσοχή. Δεν είναι αυτός ο σκοπός μου. Ούτε κάνω κάτι για να σε πληγώσω. Είναι κάτι που νιώθω εγώ. Εύχομαι να μην ένιωθα έτσι... είναι πιο δύσκολο να το αντιμετωπίσω από όσο μπορεί εσύ να φαντάζεσαι!"

Δεν φταις εσύ

"Δεν φταίει κανείς και για τίποτε. Απλά έτσι νιώθω. Σταμάτα να ρίχνεις το φταίξιμο πάνω σου, μπορεί να νομίζεις ότι είναι πιο εύκολο αυτό, αλλά δεν με βοηθάς καθόλου. Θα με βοηθήσεις αφήνοντάς με να ανακαλύψω μόνος/η μου τι φταίει. Απλά να είσαι εκεί, για να με βοηθήσεις όταν και όποτε το ζητήσω!"

πηγή: instagram account @cherish.parenting

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved