Όταν το έφηβο παιδί είναι θυμωμένο με τον πατέρα του - Τι να κάνετε

  • Πώς να διαχειριστείτε τον θυμό του παιδιού προς τον μπαμπά του
  • Προσπαθήστε να το ακούσετε χωρίς να το κρίνετε
  • Κρατήστε την ψυχραιμία σας
  • Μην υποτιμάτε τα συναισθήματά του
Όταν το έφηβο παιδί είναι θυμωμένο με τον πατέρα του - Τι να κάνετε

Οι εκρήξεις θυμού είναι συχνές την περίοδο της εφηβείας. Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί και διάφοροι, η ουσία όμως είναι ότι επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό οι σχέσεις της οικογένειας.

Εκείνο που συχνά προβληματίζει τους γονείς είναι όταν ο θυμός του έφηβου ( ή της έφηβης) έχει ως αποδέκτη τον πατέρα.

Οι συγκρούσεις και οι αψιμαχίες είναι καθημερινές και συνήθως δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης.

thimos efivou me patera2

Οι θυμωμένοι έφηβοι

Οι έφηβοι είναι δύσκολο να διαχειριστούν τις ορμόνες και τα συναισθήματά τους και ως αποτέλεσμα, ο ένας γονέας μπορεί να γίνει σάκος του μποξ περισσότερο από τον άλλο. Για πολλούς, αυτός είναι ο μπαμπάς τους. Τα έφηβα κορίτσια από την άλλη, ίσως έχουν μεγαλύτερα προβλήματα με τον πατέρα τους γιατί καθώς μεγαλώνουν, νιώθουν ότι απλά δεν τα καταλαβαίνει. ‘Οσο για τους μπαμπάδες δυσκολεύονται να αποδεχτούν ότι η κόρη τους δεν είναι πια το μικρό τους κοριτσάκι.

Τα έφηβα αγόρια μπορούν επίσης να βρεθούν σε σύγκρουση με τον πατέρα τους λόγω των υψηλών προσδοκιών ή ακόμα και λόγω προβλημάτων ελέγχου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι σχέσεις των γονέων με τους εφήβους, αλλάζουν. Και αν δεν γεφυρωθεί αυτό το χάσμα μεταξύ τους, ενδέχεται να υπάρξουν συνέπειες.

thimos efivou me patera1

Αντιμετώπιση εφηβικού θυμού προς τον πατέρα

Ο θυμός γενικότερα δεν είναι απαραίτητα ένα «κακό συναίσθημα». Αντίθετα, δηλώνει πως κάτι δεν πάει καλά. Κρούει δηλαδή ένα καμπανάκι κινδύνου ώστε να δείτε τι το ενοχλεί.

Προσπαθήστε να το ακούσετε χωρίς να το κρίνετε

Για να βοηθήσετε το παιδί να μιλήσει, πείτε του πως ανησυχείτε και θέλετε να το βοηθήσετε και πως όταν είναι έτοιμο και εκείνο θα είστε εκεί για να το ακούσετε.

Κρατήστε την ψυχραιμία σας

«Δεν ξεχνάμε πως μπορεί ο έφηβος να μην είναι μικρό παιδί που αντιγράφει την δική σας συμπεριφορά, μην ξεχνάτε όμως πω του έχετε δώσει στοιχεία ήδη από τα προηγούμενα χρόνια που έχουν εμπλουτίσει τη δική του συμπεριφορά. Έτσι, ένα μέρος οφείλετε σε ότι έχει αντιγράψει από εσάς, όσο και αν δεν σας αρέσει. Για να κάνετε διορθωτικές κινήσεις, χρειάζεται να δείξετε δεξιότητες διαχείρισης δύσκολων συναισθημάτων – άρα και του θυμού. Αν για παράδειγμα χάνετε εύκολα την ψυχραιμία σας και ξεσπάτε φωνάζοντας ή μιλώντας απότομα, αυτό του δείχνετε να κάνει και εκείνος ή το ενθαρρύνετε», τονίζει η ψυχοθεραπεύτρια, Μαρίνα Μόσχα.

Μην υποτιμάτε τα συναισθήματά του

Όλα τα συναισθήματα έχουν λόγο ύπαρξης και ας τα χαρακτηρίζουμε ως αρνητικά. Σίγουρα όλα κάτι έχουν να πουν. Ακούστε λοιπόν τον έφηβό σας και βοηθήστε τον να δώσει φωνή σε όλα όσα νιώθει…

Είναι επίσης σημαντικό για τους μπαμπάδες που είναι στόχος του θυμού να μην το παίρνουν προσωπικά. Εάν δεν έχουν κάνει κάτι λάθος ή προσβλητικό, θα μπορούσε να είναι μια φάση και ένα ζήτημα που μπορεί να επιλυθεί.

Και να θυμάστε τα εφηβικά χρόνια είναι δύσκολα, αλλά ευτυχώς δεν διαρκούν για πάντα.

Με πληροφορίες από το moms.com

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved