Ανήμερα της γιορτής του Πατέρα είναι ευκαιρία να εξερευνήσουμε λίγο τις άγνωστες πτυχές της πατρότητας και σύμφωνα με την επιστήμη, υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα που οι περισσότεροι δε γνωρίζουν για τους μπαμπάδες.
Σύμφωνα με το National Fatherhood Initiative, η παρουσία του πατέρα στη ζωή του παιδιού έχει σημαντική θετική επίδραση στη ζωή του και έρευνες δείχνουν ότι η στενή σχέση του πατέρα με του παιδιού τα πρώτα δέκα χρόνια, έχει σαν αποτέλεσμα λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς και καλύτερες σχολικές επιδόσεις.
Κι ενώ λοιπόν ολοένα και περισσότερες έρευνες αναδεικνύουν τη σημασία της πατρικής φιγούρας στην ανάπτυξη του παιδιού, υπάρχουν πολλά πράγματα που δε γνωρίζουμε για τους μπαμπάδες. Ας τα δούμε αναλυτικά.
Η επιστήμη της γενετικής το επιβεβαιώνει: Είναι πιο πιθανό να μοιάσουμε στους μπαμπάδες μας
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, τα θηλαστικά είναι πιο πιθανό να μοιάσουν στους μπαμπάδες τους από ότι στις μητέρες τους. Αν και «κληροδοτείται» η ίδια ποσότητα DNA από τους μπαμπάδες και τις μαμάδες, φαίνεται ότι χρησιμοποιούμε περισσότερο DNA από τους μπαμπάδες μας, κάτι που έχει αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμο στην ιατρική επιστήμη και την αντιμετώπιση θεραπειών.
Και οι ορμόνες των μπαμπάδων αλλάζουν
Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες βιώνουν πολλές ορμονικές αλλαγές την περίοδο της εγκυμοσύνης και κάτι αντίστοιχο φαίνεται ότι συμβαίνει και για τους άντρες. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στην οποία συμμετείχαν 29 άντρες και γυναίκες που έγιναν για πρώτη φορά γονείς, έδειξε ότι αλλαγές παρατηρήθηκαν και στις ορμόνες των αντρών και πιο συγκεκριμένα στα επίπεδα των οιστρογόνων.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η αλλαγή οφείλεται στην σκέψη και μόνο του άντρα ότι θα γίνει πατέρας. Η ίδια έρευνα έδειξε επίσης ότι οι μπαμπάδες στους οποίους παρατηρήθηκε μεγαλύτερη αλλαγή στα επίπεδα των ορμονών τους, ήταν αυτοί που είχαν πιο στενή σχέση με τα παιδιά τους και ήταν πιο υποστηρικτικοί προς τις συντρόφους τους.
Η φωνή των μπαμπάδων δεν αλλάζει όταν μιλάνε στα μωρά τους
Σε αντίθεση με τη φωνή των μαμάδων. Πρόσφατη έρευνα από το Washington State University στην οποία συμμετείχαν παιδιά νηπιακής ηλικίας έδειξε ότι οι φωνές των μπαμπάδων τους έμεναν σταθερές όταν τους μιλούσαν και ότι δεν διαφοροποιείται όταν μιλάνε σε έναν ενήλικα.
Και οι μπαμπάδες έχουν ενοχές
Όχι, το αίσθημα ενοχής δεν είναι «προνόμιο» μόνο των μαμάδων. Έρευνα του 2014 στην οποία συμμετείχαν νέες μαμάδες και μπαμπάδες, έδειξε ότι και οι μπαμπάδες προσπαθούν να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους και να ισορροπήσουν μεταξύ δουλειάς και οικογένειας.
Οι μπαμπάδες βοηθούν λιγότερο στις δουλειές τους σπιτιού μετά τον ερχομό των παιδιών
Έρευνα που έγινε στο Ohio έδειξε ότι ζευγάρια που μοιράζονταν τις δουλειές του σπιτιού πριν τον ερχομό του μωρού, δεν συνέχιζαν το ίδιο μοτίβο και μετά τη γέννηση του νέου μέλους. Οι μπαμπάδες, βοηθούσαν λιγότερο από ότι πριν και ιδιαίτερα τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό.
Οι μπαμπάδες που κάνουν περισσότερες δουλειές του σπιτιού έχουν κόρες με μεγαλύτερες φιλοδοξίες
Έρευνα του 2014 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science έδειξε ότι τα κορίτσια που είχαν μπαμπάδες οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στο νοικοκυριό του σπιτιού, είχαν περισσότερες φιλοδοξίες μεγαλώνοντας σε σχέση με την καριέρα τους.
Οι μπαμπάδες που ασχολούνται ενεργά με την ανατροφή των παιδιών τους είναι πιο ευτυχισμένοι
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Academy of Management Perspectives και στην οποία συμμετείχαν 31 μπαμπάδες με μικρά παιδιά έδειξε ότι οι εργαζόμενοι μπαμπάδες που περνούν χρόνο με τα παιδιά τους είναι πιο ευχαριστημένοι με τη δουλειά τους, έχουν λιγότερες εντάσεις με το ταίρι τους και τους είναι πιο εύκολο να βρουν την ισορροπία μεταξύ δουλειάς και οικογένειας.
Με πληροφορίες από το bustle.com