Τρόποι διαχείρισης δύσκολων εφήβων

Πώς να διαχειριστείτε τους δύσκολους εφήβους - Ποιες συνέπειες είναι αποτελεσματικές.

Τρόποι διαχείρισης δύσκολων εφήβων
Bigstock

Αν και πολλοί γονείς πιστεύουν ότι οι έφηβοι πρέπει να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες για την κακή συμπεριφορά τους, είναι πάντα καλύτερο να εξηγούν πρώτα τι έχουν κάνει και γιατί δεν πρέπει να το επαναλάβουν.

Συνέπειες στην εφηβεία

Μερικές φορές το παιδί σας μπορεί να συμπεριφέρεται με τρόπους που δοκιμάζουν τα όριά σας ή παραβιάζουν τους κανόνες που έχετε συμφωνήσει. Ένας τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό είναι χρησιμοποιώντας τις συνέπειες. Η λογική των συνεπειών είναι να καταλάβει ο δύσκολος και αντιδραστικός έφηβος ότι εκτός από δικαιώματα έχει και υποχρεώσεις.

efiveia-kai-filies.jpg

Τι είδους συνέπειες μπορείτε να επιβάλλετε

Χωρίς πρόσβαση στο κινητό

Εάν υπάρχει μια μορφή τιμωρίας που σίγουρα θα λάβει σοβαρά υπόψιν ο έφηβος που περνά ώρες με το κινητό του τηλέφωνο, είναι η αφαίρεσή του για να ένα εύλογο κι όχι παράλογο χρονικό διάστημα.

Η τιμωρία «χωρίς ηλεκτρονικά» λειτουργεί καλά κάθε φορά που ο έφηβος σας αγνοεί και επιλέγει να παραμείνει βυθισμένος στον ψηφιακό του κόσμο.

Λιγότερος χρόνος για βόλτες

Εάν ο έφηβος έχει εμφανίσει ανεπιθύμητη συμπεριφορά μια καλή συνέπεια θα ήταν ένα τάιμ άουτ από τους φίλους. Λιγότερος χρόνος μαζί τους, λιγότερος χρόνος για βόλτες.

Αυστηρότεροι κανόνες

Για παράδειγμα, εάν ο έφηβος παραβεί την απαγόρευση κυκλοφορίας κατά μισή ώρα, ορίστε μια νέα απαγόρευση κυκλοφορίας που είναι μισή ώρα νωρίτερα από την αρχική σας.

1656117778247-612820283-aimoroides-stin-efiveia-1.jpg

Ανάληψη ευθυνών

Αφήστε τον έφηβο να χειριστεί τις φυσικές συνέπειες των πράξεών του χωρίς εσείς να παρέμβετε. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τον προετοιμάσετε για την ενηλικίωση, όταν θα πρέπει να αντιμετωπίσει μόνος του προβλήματα της καθημερινότητας.

Ενισχυτικές συνέπειες

Όποια συνέπεια κι αν επιλέξετε, οι παρακάτω στρατηγικές μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυσή της.

Επικοινωνία

Είναι σημαντικό να εξηγήσετε στο παιδί ήρεμα και ξεκάθαρα ποιο είναι το πρόβλημα. Πείτε του πώς δεν έχει τηρήσει τους κανόνες που συμφωνήσατε και ενημερώστε του ότι θα εφαρμόσετε τη συμφωνημένη συνέπεια.

Αυτοστοχασμός

Η ιδέα είναι να ενθαρρύνετε το παιδί σας να σκεφτεί τη συμπεριφορά του και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετική στο μέλλον.

Μπορείτε να μιλήσετε μαζί του για τη συμφωνία που είχατε και τι πιστεύει ότι θα πρέπει να συμβεί ως συνέπεια της παραβίασής της. Συχνά οι έφηβοι είναι πολύ πιο σκληροί από τους γονείς... Ίσως συμβιβαστείτε με μελλοντικές συνέπειες που και οι δύο θεωρείτε δίκαιες.

Πηγές: momjunction.com, raisingchildren.net.au

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved