Ακμή στην εφηβεία: Πώς μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση των εφήβων
Η ακμή επηρεάζει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους την ψυχολογία των εφήβων.
Οι δερματικές παθήσεις, όπως τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα, ταλαιπωρούν την πλειοψηφία των εφήβων.
Η ακμή κάνει την εμφάνισή της ήδη από την ηλικία των 12 ετών και μπορεί να διαρκέσει έως τα 18 ( ίσως και περισσότερο). Ο έφηβος λοιπόν πέρα από τις αλλαγές στο σώμα του καλείται να αντιμετωπίσει και τα σπυράκια που ειδικά σε περίοδο εξάρσεων είναι έντονα και εμφανή.
Όπως είναι απόλυτα φυσικό, η ακμή επηρεάζει όχι μόνο την ψυχολογία αλλά και την αυτοεκτίμηση τόσο των αγοριών όσο και των κοριτσιών.
Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της ακμής
Η ακμή είναι μια φλεγμονώδης νόσος και εμφανίζεται σε περιοχές όπου οι σμηγματογόνοι αδένες είναι πλούσιες όπως το πρόσωπο, η πλάτη και το στήθος. Επηρεάζει το 91% των εφήβων αγοριών και το 79% των εφήβων κοριτσιών.
Τα περισσότερα παιδιά νιώθουν άβολα με την εικόνα τους στον καθρέφτη και ενδέχεται να κλειστούν στον εαυτό τους ή ακόμα και να πάθουν κατάθλιψη.
Η σχέση ακμής και αυτοεκτίμησης
Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από το Universidad del Norte στην Κολομβία, η ακμή μπορεί να έχει τις ακόλουθες ψυχολογικές επιπτώσεις:
- κοινωνική απομόνωση
- αρνητική αυτοαντίληψη
- χαμηλή αυτοεκτίμηση
Το αίσθημα κατωτερότητας, το άγχος ή ο φόβος της απόρριψης λόγω της ακμής είναι συναισθηματικές εκδηλώσεις που επαναλαμβάνονται σε νέους που υποφέρουν από αυτήν. Επίσης, πολλοί έφηβοι νιώθουν ντροπή βλέποντας το πρόσωπό τους γεμάτο σπυράκια, έτσι τείνουν να απομονώνονται από το κοινωνικό τους περιβάλλον. Αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη καθώς συνήθως εμποδίζει τη δημιουργία δεσμών με τους συνομηλίκους τους.
Παράλληλα, μέσω μελέτης που πραγματοποιήθηκε το 2018, αξιολογήθηκαν η ψυχιατρική συννοσηρότητα, τα επίπεδα αυτοτραυματιστικής συμπεριφοράς, ικανοποίησης από τη ζωή, αυτοεκτίμησης και μοναξιάς σε νέους με ακμή. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι έφηβοι με ακμή έχουν χαμηλότερα ποσοστά αυτοεκτίμησης και υψηλότερα επίπεδα δυσαρέσκειας και κοινωνικής απομόνωσης.
Αναζητήστε βοήθεια
Όπως είπαμε, η ακμή είναι μια πολύ κοινή δερματοπάθεια στην εφηβεία. Από την αρχή της εμφάνισής της, καλό είναι να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο προκειμένου να χορηγήσει θεραπεία ή όχι. Επίσης, είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια και ψυχολόγου αν διαπιστώσετε ότι το έφηβο παιδί σας δεν μπορεί να διαχειριστεί την εικόνα του.
Πηγή: youaremom.com