Όσο περισσότερα όρια βάζω, τόσο περισσότερο το παιδί μου επαναστατεί
Τι να κάνετε αν το παιδί σας δεν τηρεί τα όρια που έχετε θέσει.
Ο καθορισμός ορίων για τα παιδιά είναι απαραίτητος όσο δύσκολος κι αν αποδεικνύεται στην πράξη.
Αποτελεί απόδειξη αγάπης, παρά το γεγονός ότι τα παιδιά συχνά την αντιλαμβάνονται ως μαρτύριο και τιμωρία.
Κι είναι λογικό, γιατί σε κανέναν δεν αρέσει να του λένε «όχι» όταν θέλει να κάνει κάτι. Γι΄αυτό και συχνά κάνουν ότι μπορούν για να δοκιμάσουν τις δικές σας αντοχές και όρια με τη μη συμμόρφωσή τους στις υποδείξεις σας. Τότε, νιώθετε ότι χάνετε τον έλεγχο και πιστεύετε ότι πρέπει να αυξήσετε την αυστηρότητά σας. Είναι όμως αποτελεσματικός αυτός ο τρόπος;
Η σημασία της θέσπισης ορίων στην ανατροφή των παιδιών
Το όριο είναι μια διαχωριστική γραμμή, ένα μήνυμα που λέει πόσο μακριά μπορούμε να φτάσουμε. Χρειαζόμαστε συμβολικά όρια για να συνυπάρχουμε και να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον.
Στην ανατροφή των παιδιών, τα όρια αφορά κυρίως την συμπεριφορά τους. Υπάρχουν συμπεριφορές που είναι αποδεκτές και άλλες όχι. Η επιβολή όμως των ορίων είναι μια δύσκολη πρόκληση ειδικά αν δεν υπάρχει μια ισορροπία. Όσο περισσότερα όρια βάζετε τόσο περισσότερο το παιδί σας μπορεί να επαναστατεί.
Γιατί τα παιδιά επαναστατούν όταν τίθενται όρια;
Η αντίδραση των παιδιών και ειδικά των εφήβων στην επιβολή ορίων είναι αναμενόμενη γιατί μέσω αυτής προσπαθούν να διαφοροποιηθούν από τους υπόλοιπους και να χτίσουν τη δική τους ταυτότητα. Επαναστατούν για να μάθουν περισσότερα για την ύπαρξη και την ατομικότητά τους. Επιπλέον, επιδιώκουν να λαμβάνουν αποφάσεις για τον εαυτό τους και να κατακτούν την ανεξαρτησία τους.
Από αυτή την άποψη, είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι τα παιδιά επικοινωνούν μέσω της συμπεριφοράς τους , επομένως θα πρέπει να οξύνετε τις αισθήσεις σας και να ακούτε τα μηνύματα που εκπέμπουν με τις πράξεις τους. Επιπλέον, τα μικρά παιδιά παραβιάζουν τους λεκτικά εκφραζόμενους κώδικες για να μάθουν πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν και να κατανοήσουν τις συνέπειες της υπέρβασης των επιτρεπόμενων ορίων.
Πολλές φορές, σας παρακούουν για να σας δοκιμάσουν και να παρατηρήσουν την αντίδρασή σας όταν παραβαίνουν τους κανόνες . Επομένως, παρατηρούν την απώλεια ελέγχου σας και φαίνεται να τους αρέσει.
Πώς να ενεργήσετε όταν το παιδί σας επαναστατεί;
Δεν είναι ποτέ καλή εναλλακτική να μπείτε σε έναν αγώνα εξουσίας με τα παιδιά σας. Δεν είναι οι αντίπαλοί μας ή οι συνομήλικοί σας... Επομένως, αν και μπορεί να σας προκαλούν έντονα να εμπλακείτε στο παιχνίδι τους, είναι σημαντικό να μην επιτρέψετε να συμβεί.
Τι να κάνετε:
- Μάθετε να ελέγχετε τα συναισθήματά σας
- Να είστε συνεπείς.
- Εξηγήστε τους λόγους των ορίων.
- Προτείνετε άλλες εναλλακτικές λύσεις.
- Αποφύγετε τις αρνητικές, απειλητικές εκφράσεις (« μην τολμήσεις», «μη διανοηθείς», κ.ο.κ).
- Βάλτε όρια με σταθερότητα, όχι φωνάζοντας.
Πηγή: youaremom.com