Περίοδος στην εφηβεία: Tips που θα διευκολύνουν την έφηβη
Συμβουλές για τις δύσκολες ημέρες της περιόδου της έφηβης.
Η κάθε έφηβη βιώνει με διαφορετικό τρόπο την περίοδό της… Μπορεί να αισθάνεται κράμπες, πόνο, εξάντληση, φαγούρα ή να μην έχει κάποιο σύμπτωμα.
Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μια κατάσταση λίγο άβολη ειδικά στα πρώτα χρόνια της εφηβείας.
Τι μπορεί να κάνει η έφηβη λοιπόν ώστε να αισθάνεται καλύτερα τις ημέρες της περιόδου;
Παρακολούθηση του εμμηνορροϊκού της κύκλου
Η έφηβη είναι σημαντικό να σημειώνει τις ημέρες της περιόδου είτε στο κινητό της είτε σε ένα ημερολόγιο με μικρές λεπτομέρειες όπως αν έχει μικρή ή μεγάλη ροή. Έτσι, θα έχει εικόνα για την περίοδό της και θα μπορεί να ενημερώσει τον γιατρό της αν χρειαστεί.
Ενυδάτωση και υγιεινή διατροφή
Η κατανάλωση άφθονου νερού καθημερινά και ειδικά τις ημέρες της περιόδου, βοηθά στην αποφυγή των πονοκεφάλων και παράλληλα μειώνει το φούσκωμα. Επίσης, μια διατροφή πλούσια σε σίδηρο, μαγνήσιο, πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες, βοηθούν τον οργανισμό να ανταπεξέλθει στις δύσκολες ημέρες της περιόδου. Άλλες τροφές που βοηθούν είναι επίσης οι : μαύρη σοκολάτα, ξηροί καρποί , μπανάνα, μήλο, παπάγια και κράνμπερι.
Άσκηση
Η άσκηση βοηθά στην απορρόφηση των φυσικών ενδορφινών που επηρεάζουν τη διάθεση, ειδικά κατά την περίοδο. Το περπάτημα και η γιόγκα δεν καταπονούν τον οργανισμό γι΄αυτό και θεωρούνται καλές επιλογές άσκησης για τις έφηβες.
Τι άλλο πρέπει να γνωρίζουν οι έφηβες
Είναι σημαντικό να συζητούν για την περίοδό τους και τα προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζουν με πρόσωπα που εμπιστεύονται. Κατά την έμμηνο ρύση, το σώμα όπως και η ψυχολογία, υφίστανται πολλές αλλαγές: πρήξιμο, αυξημένη ροή αίματος, πόνος, άγχος, μεταβολές της διάθεσης. Η συζήτηση με μέλη της οικογένειας ή ειδικούς μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την έφηβη να κατανοήσει αυτές τις αλλαγές ώστε να τις αντιμετωπίσει με ψυχραιμία.
Πηγή: femina.in