Πώς να διαχειριστείτε τον χειριστικό έφηβο
Όταν οι έφηβοι είναι χειριστικοί, να τι μπορείτε να κάνετε.
Οι έφηβοι ξέρουν πώς να πατούν τα κουμπιά των γονιών τους για να πάρουν αυτό που θέλουν (με ή χωρίς καυγάδες).
Από την πλευρά τους οι γονείς, γνωρίζουν ότι το έφηβο παιδί τους χειραγωγεί, ωστόσο, δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν.
Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, τι να κάνετε:
Κατανοήστε το κίνητρο
Ο οικογενειακός ψυχολόγος David Swanson λέει ότι τα παιδιά έχουν πολλούς λόγους να χειραγωγούν τους γονείς τους. Το κάνουν για να κερδίσουν τη προσοχή, την αγάπη τους, να πάρουν αυτό που θέλουν, να νιώσουν ισχυρά. Είναι στη φύση του εφήβου να καταλαβαίνει τις συνέπειες των πράξεών του και να δοκιμάζει διαφορετικά πράγματα για να δει τις αντιδράσεις. Επομένως, κατανοήστε το κίνητρό τους.
Μην ενδίδετε σε κάθε αίτημά τους
Ίσως η πιο κοινή μορφή χειραγώγησης που χρησιμοποιούν οι έφηβοι είναι το steamrolling. Κοινώς, όταν επαναλαμβάνουν μια λέξη ή φράση μέχρι να έχουν αυτό που θέλουν.«Μπορώ; Μπορώ; Μπορώ; Μπορώ; Μπορώ;», είναι μία από τις επαναλαμβανόμενες λέξεις που σας τρελαίνει και μόνο στο άκουσμά της.
Ποια πρέπει να είναι η αντίδρασή σας; Σκεφτείτε ήρεμα και λογικά. Αν για παράδειγμα ο έφηβος θέλει να πάει στο εμπορικό κέντρο με φίλους, αλλά δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα τα μαθήματά του, το μάντρα σας είναι απλό: «Πρέπει να κάνεις τα μαθήματά σου πριν πας στο εμπορικό κέντρο». Το σημαντικό είναι να κατανοήσει ότι εκτός από δικαιώματα έχει και υποχρεώσεις.
Μην αντιδράτε παρορμητικά
Πολλοί έφηβοι προκαλούν τους γονείς τους με τις πράξεις τους. Αν και είναι δελεαστική ιδέα να αντιδράσετε με τον ίδιο τρόπο, σκεφτείτε ότι δεν είστε συνομήλικοι κι ότι οι φωνές δεν βοηθούν. Ενημερώστε ήρεμα τον έφηβό σας ότι αυτό το είδος συμπεριφοράς δεν είναι αποδεκτό. Εάν επιμείνει, ενημερώστε το για τη συνέπεια που έχει μια τέτοια συμπεριφορά.
Μην υποκύπτετε σε συναισθηματικούς εκβιασμούς
Ρωτήστε τους γονείς τι θέλουν περισσότερο για τα παιδιά τους και πολλοί θα πουν «να είναι ευτυχισμένα». Ο έφηβος το ξέρει και αρχίζει τον συναισθηματικό εκβιασμό προκειμένου να αισθανθείτε ενοχές και να υποκύψετε. Είναι μια αποτελεσματική μορφή χειραγώγησης που λειτουργεί σε πολλούς γονείς που έχουν ενοχές και τύψεις για τον λιγοστό χρόνο που περνούν με τα παιδιά τους.
Με πληροφορίες από το webmd.com