Γιατί οι έφηβοι κρατούν μυστικά από τους γονείς τους

'Εφηβη έχει μια έντονη συζήτηση με τους γονείς της.

Bigstock

Πώς πρέπει να διαχειριστούν οι γονείς το γεγονός ότι τα έφηβα παιδιά τους δυσκολεύονται να μοιραστούν μαζί τους τα μυστικά τους.

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν όχι μόνο μαθαίνουν να φροντίζουν τον εαυτό τους αλλά διαμορφώνουν τη δική τους άποψη για πράγματα και καταστάσεις.

Έτσι, από τη μια πλευρά, γίνονται υπεύθυνοι άνθρωποι προσέχοντας την ατομική τους υγιεινή, κάνοντας τα μαθήματά τους, ετοιμάζοντας τη σχολική τους τσάντα, και από την άλλη, προσπαθούν να διαφοροποιηθούν από τους γονείς τους, διαμορφώνοντας τη δική τους ταυτότητα.

'Εφηβη διαφωνεί έντονα με τη μητέρα της

Bigstock

Μυστικά από τους γονείς

Οι έφηβοι συχνά δεν μοιράζονται τα πάντα με τους γονείς τους. Τους αποκρύπτουν πράγματα για λόγους που οι τελευταίοι απλά δεν μπορούν να καταλάβουν.

Συνήθως τα παιδιά δυσκολεύονται ή φοβούνται να συζητήσουν θέματα που αφορούν τους φίλους τους, την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους, το στιλ τους, τον τρόπο διασκέδασής τους.

Οι μικρές αποκλίσεις από την τέλεια συμπεριφορά μπορεί να είναι κατανοητές στα παιδιά που μεγαλώνουν. Μέχρι την ηλικία των 9 ή 10 ετών, μοιράζονταν κάθε λεπτομέρεια της ζωής τους με τους γονείς τους και οι ίδιοι οι γονείς συμμετείχαν πλήρως στη ζωή του παιδιού τους μέσω των αλληλεπιδράσεων με άλλους από το σχολείο.

Όμως, καθώς περνούν στην εφηβεία και η ανάγκη για ανεξαρτητοποίηση γίνεται πιο έντονη, τα παιδιά είναι πιθανόν να διεκδικήσουν πράγματα τα οποία οι γονείς δεν επιτρέπουν.

Η απόκρυψη των βαθμών ή το «ξέχασα να σε ενημερώσω» μπορεί να είναι ένας τρόπος προστασίας από το αρνητικό αίσθημα κατωτερότητας που μπορεί να τρέφουν τα παιδιά.

Εξ ου και η ανάγκη τους να ελέγχουν και να φιλτράρουν την επικοινωνία με τους γονείς και να την περιορίζουν στα αμιγώς καθημερινά πράγματα.

'Εφηβη κάθεται στον καναπέ με την μαμά της να της χαϊδεύει τα μαλλιά.

Bigstock

Τι χρειάζεται να ξέρουν οι γονείς

  • Πρώτα είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι οι έφηβοι χρειάζονται λίγο χώρο. Δεν γίνεται να είναι ανοιχτό βιβλίο όλη την ώρα.
  • Η επικοινωνία μαζί τους δεν χρειάζεται να μοιάζει με μια συνεδρία εξομολόγησης – όπου όλα τα λάθη πρέπει να αναφέρονται, να αναλύονται, να τιμωρούνται. Το σημαντικό είναι να μάθετε να τα ακούτε ,να γίνετε δηλαδή καλοί ακροατές.
  • Οι συναισθηματικές εκρήξεις κατά τη διάρκεια θερμών επεισοδίων πρέπει να ελέγχονται.
  • Είναι συνετό να αφήνετε ώρες ή μερικές φορές – μέρες να περάσουν πριν συζητήσετε το θέμα που θέλετε με το παιδί. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το συζητήσετε πρώτα με τον σύντροφό σας ώστε να έχετε κοινή γραμμή.

Με πληροφορίες από το blog.globalindianschool.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved