Οι μύθοι για τον εφηβικό εγκέφαλο

Νεαρή έφηβη κρατά ένα ανοιχτό βιβλίο. 

Bigstock

Εφηβικός εγκέφαλος και συμπεριφορά. 

Οι γνωστικές ικανότητες ενός εφήβου έχουν αναπτυχθεί πλήρως στην ηλικία των 16 ή 17 ετών όπως και οι συναισθηματικές και κοινωνικές δεξιότητες.

Ωστόσο, όλοι γνωρίζουν ότι οι έφηβοι (μεταξύ 13 και 17 ετών) είναι αντιδραστικοί, παίρνουν κακές αποφάσεις και ρίσκα.

Η ανάπτυξη του εφηβικού εγκεφάλου

Συνήθως, πιστεύουμε ότι οι έφηβοι δυσκολεύονται να πάρουν λογικές αποφάσεις ή ότι δεν έχουν αυτοέλεγχο. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απολύτως αληθές. Στην πραγματικότητα, ο εγκέφαλος των εφήβων μπορεί να αποδώσει στη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων αλλά φαίνεται να επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το ευρύτερο πλαίσιο σε σύγκριση με τους ενήλικες.

Σε έρευνα που έγινε, οι έφηβοι κλήθηκαν να επιδείξουν αυτοέλεγχο σε μια εργασία, λαμβάνοντας αποφάσεις γρήγορα. Οι επιδόσεις τους αποδείχθηκαν χειρότερες από των ενηλίκων. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι τα κυκλώματα που εμπλέκονται στα κίνητρα και τα συναισθήματα αναπτύσσονται νωρίτερα στον προμετωπιαίο φλοιό, την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο. Οι συνδέσεις μεταξύ αυτών των διαφορετικών περιοχών ενισχύονται αργότερα ,φτάνοντας στην πλήρη ωριμότητα στην ενήλικη ζωή.

Κατά την εκτέλεση αυτής της εργασίας, οι ερευνητές παρατήρησαν με απεικόνιση του εγκεφάλου ότι υπήρχε αυξημένη δραστηριότητα του ραβδωτού σώματος, μιας περιοχής του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην επεξεργασία ανταμοιβής ενώ η περιοχή που είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία ελέγχου, ο προμετωπιαίος φλοιός, φαινόταν πολύ λιγότερο ενεργός.

Μια άλλη εργασία λήψης αποφάσεων που απέτυχαν οι έφηβοι ήταν η Stoplight: Οδηγείτε και συναντάτε ένα φανάρι που γίνεται κίτρινο. Επιταχύνετε για να περάσετε ή επιβραδύνετε για να σταματήσετε; Οι έφηβοι είχαν εξίσου καλά αποτελέσματα με τους ενήλικες όταν έκαναν μόνοι τους το τεστ, επιλέγοντας την λιγότερο επικίνδυνη επιλογή. Ωστόσο, όταν τους παρακολουθούσαν οι συνομήλικοί τους, αποφάσισαν να επιταχύνουν και να προσπαθήσουν να περάσουν προτού το φανάρι γίνει κόκκινο. Ήταν η πίεση των συνομηλίκων που τους έκανε να παίρνουν μεγαλύτερο ρίσκο.

'Εφηβη ακούει μουσική ξαπλωμένη στο πάτωμα.

Bigstock

Έφηβοι και συνομήλικοι

Ορισμένες μελέτες δείχνουν την τάση των εφήβων να ενστερνίζονται την απειλή αντί να την αποφεύγουν. Επιπλέον, οι έφηβοι φαίνεται να λαχταρούν την έγκριση των συνομηλίκων τους.

Οι ερευνητές, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ωριμότητα της απόδοσης επιτυγχάνεται μάλλον σε μεταγενέστερη ηλικία, 21 ή 22 ετών.

Ωστόσο, σημαντικές δραστηριότητες όπως η οδήγηση και η ψηφοφορία επιτρέπονται σε μικρότερη ηλικία, στην οποία η νευρολογική ωριμότητα μπορεί να είναι ακόμη υπό διαμόρφωση.

Οι έφηβοι, όπως και οι ενήλικες, είναι όλοι διαφορετικοί και μερικοί θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο πρόβλημα στην προσαρμογή από άλλους, στη λήψη καλύτερων αποφάσεων ή στην άσκηση αυτοελέγχου.

Ωστόσο, η έρευνα για τον εγκέφαλο των εφήβων είναι απαραίτητη καθώς η ολοκλήρωση της ωριμότητας του εγκεφάλου είναι ζωτικής σημασίας για τη διαμόρφωση πολιτικών και τον προσδιορισμό του πότε ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει πλήρως τη γνωστική ικανότητα να είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και τις συνέπειες που τις συνοδεύουν.

Πηγή: psychologytoday.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved