Σχέσεις στην εφηβεία: Τι πρέπει να προσέχουν οι έφηβοι
Τι πρέπει να προσέχουν οι έφηβοι στις πρώτες τους σχέσεις.
BigstockΟι πρώτοι έρωτες στα χρόνια της εφηβείας.
H εφηβεία είναι μια περίοδος όπου τα παιδιά αναζητούν τη δική τους ταυτότητα και δημιουργούν τις πρώτες ερωτικές σχέσεις.
«Η σεξουαλική αναζήτηση στην εφηβεία μπορεί να περιλαμβάνει ανταλλαγή ερωτικών μηνυμάτων, συνομιλίες και ανταλλαγή εικόνων. Ωστόσο, ο κάθε έφηβος δεν πρέπει να υποκύπτει στις πιέσεις συνομήλικων του», επεσήμανε η ψυχολόγος, Αγγελική Καβαλλιεράτου στην εκπομπή «Ελένη».
Όπως τόνισε, είναι σημαντικό οι έφηβοι να μη μοιράζονται προσωπικές φωτογραφίες. Η επιλογή του εφήβου να έρθει σε ερωτική επαφή είναι προσωπική και δεν χρειάζεται να τη μοιράζεται με συνομήλικούς του.
«Είναι σημαντικό οι έφηβοι να μη μοιράζονται προσωπικές φωτογραφίες σε άλλο μέσο ή πρόσωπο. Θα πρέπει να μην αισθάνονται πίεση, νευρικότητα ή αβεβαιότητα, να δίνουν προσοχή στα συναισθήματα τους, να συμβουλεύονται έμπιστους ανθρώπους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την ίδια, από την πλευρά τους οι γονείς καλό είναι να μοιράζονται τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους με τα παιδιά.
«Το πώς επιλέγουν τα παιδιά να συνδέονται στις σχέσεις, σχετίζεται με το πώς έχουν δει την οικογένεια τους να συνδέεται», είπε η Αγγελική Καβαλλιεράτου.
Γιατί είναι σημαντικό να υπάρχει καλή επικοινωνία μεταξύ εφήβων και γονιών
Οι έφηβοι έχουν πολλές απορίες γύρω από τη σεξουαλική ζωή και συχνά αναζητούν πληροφορίες στο διαδίκτυο καθώς διστάζουν να μιλήσουν στους γονείς. Όμως, ο γονιός χρειάζεται να είναι δεκτικός στις απορίες του παιδιού του, να μην το κρίνει και να μην βάλει μπροστά τις δικές του ανασφάλειες ή τα δικά του ταμπού.
Όπως επισημαίνει η Μαρίνα Μόσχα, Ψυχοθεραπεύτρια, είναι σημαντικό, αν ο γονιός νιώθει πως δεν ξέρει να απαντήσει σε κάποια από τις εφηβικές ερωτήσεις ή απορίες, να μην προσπαθήσει να δώσει λανθασμένη πληροφόρηση αλλά να μιλήσει ανοιχτά για το ότι δεν γνωρίζει τη συγκεκριμένη πληροφορία και να ζητήσει από το παιδί του να ψάξουν μαζί την απάντηση. Με αυτό τον τρόπο, δίνει την εικόνα, πως μπορεί να μην είναι ο παντογνώστης αλλά είναι εκεί για το παιδί του και μπορεί να το ενημερώσει υπεύθυνα μέσα από τη λήψη σωστής πληροφόρησης.