Ψέματα εφήβων: Πώς πρέπει να αντιδρούν οι γονείς
Οι γονείς θα πρέπει πρώτα να κατανοήσουν τους λόγους που το έφηβο παιδί τους λέει ψέματα.
Οι έφηβοι, στην πλειοψηφία τους, θα πουν έστω μια φορά ψέματα στους γονείς τους.
Μπορεί να το κάνουν από φόβο , από ανάγκη για αυτονομία, για λιγότερο έλεγχο ή απλά από αντίδραση.
Αντίδραση στα ψέματα των εφήβων
Αν διαπιστώσετε ότι το έφηβο παιδί σας, σας είπε ( ή σας λέει συστηματικά) ψέματα, μην αντιδράσετε παρορμητικά ή υπερβολικά. Αποφύγετε την κριτική, πόσο μάλλον τις φωνές και τις υπερβολικές τιμωρίες.
Τι μπορείτε να κάνετε
Μείνετε ήρεμοι
Το να υψώνετε τη φωνή σας και να φρικάρετε δεν θα σας βοηθήσουν. Ο έφηβος θα κάνει ό,τι μπορεί για να τερματίσει τη συζήτηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα χωρίς να έχει διάθεση για οποιαδήποτε εξήγηση ή διάλογο.
Μην το παίρνετε προσωπικά
Το ψέμα του έφηβου παιδιού σας δεν είναι επίθεση εναντίον σας. Προφανώς κι εσείς όταν λέγατε ψέματα στους γονείς σας και σίγουρα δεν το κάνατε για να τους πληγώσετε.
Τονίστε τη σημασία της ειλικρίνειας
Βάζουμε στοίχημα ότι έχετε κάνει άπειρες συζητήσεις για την ειλικρίνεια με το παιδί σας. Και τώρα νιώθετε απογοήτευση γιατί πιστεύατε ότι είχε κατανοήσει τη σημασία της. Αυτή τη φορά, όμως, η συζήτηση είναι διαφορετική. Τονίστε ξανά ότι το ψέμα μπορεί να βλάψει άλλους ανθρώπους, να θέσει σε κίνδυνο τους ίδιους αλλά και τους άλλους, να περιπλέξει τα πράγματα, να εκθέσει κατά λάθος πρόσωπα του περιβάλλοντός τους.
Κατανοήστε ότι είναι ένα ακόμα στάδιο της εφηβείας
Να είστε υπομονετικοί και να αγαπάτε το παιδί σας. Αφουγκραστείτε το και αφιερώστε του λίγο από το χρόνο σας. Ακόμα κι αν χρειαστεί να του επιβάλετε περιορισμούς, δώστε του το χρονικό περιθώριο να κατανοήσει το λάθος του ώστε να μην το επαναλάβει.
Να θυμάστε ότι, αν ο έφηβος δεν συνδέεται συναισθηματικά μαζί σας, καμία τιμωρία δεν θα είναι αρκετή ώστε ν΄αλλάξει συμπεριφορά. Επομένως επενδύστε στη μεταξύ σας σχέση.
Με πληροφορίες από το evolvetreatment.com