Διασκεδαστικό και εύκολο πείραμα για παιδιά με μία πατάτα και νερό

Γιατί επιπλέουμε στη θάλασσα και όχι στη λίμνη; Αυτό το πείραμα δίνει την απάντηση.

Διασκεδαστικό και εύκολο πείραμα για παιδιά με μία πατάτα και νερό
Bigstock

Τα σχολεία ανοίγουν σε δύο εβδομάδες και οι καλοκαιρινές διακοπές πλησιάζουν στο τέλος τους. Αξιοποιήστε τις μέρες που απομένουν για να περάσετε διασκεδαστικό χρόνο με τα παιδιά ακόμα και στο σπίτι. Από τις αγαπημένες τους δραστηριότητες είναι τα πειράματα και σίγουρα θα λατρέψουν και αυτό που σας προτείνουμε σήμερα: εύκολο πείραμα με νερό, αλάτι και μία πατάτα.

Γιατί επιπλέουμε στη θάλασσα και όχι στη λίμνη; Το παρακάτω πείραμα για τη βαρύτητα και την πυκνότητα δίνει την απάντηση σε αυτό το ερώτημα και για να το κάνετε θα χρειαστείτε υλικά απλά που ήδη έχετε στο σπίτι.

Πώς θα κάνετε το πείραμα

Τη διαδικασία βήμα-βήμα δείχνει ένας μπαμπάς τριών κοριτσιών που μέσα από το προφίλ του στο Instagram (@papa_3dochk) δίνει ιδέες για κατασκευές πειράματα και πολλά ακόμα.

Τι θα χρειαστείτε:

  • Ένα μπολ ή βάζο με νερό
  • Αλάτι μπόλικο
  • Μία μικρή πατάτα

Τι πρέπει να κάνετε:

  1. Γεμίστε το μπολ ή το βάζο με το νερό και ρίξτε μέσα την πατάτα. Τι παρατηρείτε;
  2. Η πατάτα θα βουλιάξει σχεδόν αμέσως.
  3. Στη συνέχεια ρίξτε αρκετή ποσότητα αλατιού μέσα στο βάζο και παρατηρήστε πώς αλλάζει η θέση της πατάτας μέσα στο νερό.
https://www.instagram.com/reel/CuqheFfo-IK/

Η εξήγηση

Στην αρχή η πυκνότητα των πατάτας είναι υψηλότερη από την πυκνότητα του νερού για αυτό και η πατάτα βουλιάζει. Όμως, το αλάτι αυξάνει την πυκνότητα του νερού και όταν η πυκνότητα του νερού είναι μεγαλύτερη από την πυκνότητα της πατάτας, η πατάτα επιπλέει.

Τέλος, μπορείτε να επεκτείνετε την εξήγηση για την έννοια της πυκνότητας και του πώς αυτή επηρεάζει το αν ένα αντικείμενο θα επιπλεύσει ή θα βυθιστεί. Αναφέρετε παραδείγματα από την καθημερινή ζωή, όπως τα πλοία που επιπλέουν στη θάλασσα ή οι άνθρωποι που επιπλέουν πιο εύκολα στο αλμυρό νερό της θάλασσας σε σχέση με το γλυκό νερό.

Πρώτη δημοσίευση

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved