Μαμά, ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να παίρνεις την βιταμίνη D;

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για τη λήψη βιταμίνης D; Πρωί ή βράδυ;

Μαμά, ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να παίρνεις την βιταμίνη D;
Bigstock

Η βιταμίνη D είναι μία από τις εξαιρετικά σημαντικές βιταμίνες για τον οργανισμό, αλλά συχνά είναι πολύ σπάνια στα τρόφιμα και είναι δύσκολο να απορροφηθεί μόνο μέσω της καθημερινής διατροφής .

Επί του παρόντος, ένα μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζει τον κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D, οπότε η καθημερινή της λήψη είναι απολύτως απαραίτητη.

Ωστόσο, για να έχετε το μέγιστο αποτέλεσμα, πρέπει να τη λαμβάνετε τη σωστή στιγμή και στη σωστή δόση.

Γιατί είναι απαραίτητη η βιταμίνη D

Σε σύγκριση με άλλες βιταμίνες, η βιταμίνη D είναι πραγματικά διαφορετική, επειδή θεωρείται ορμόνη, η οποία παράγεται από το ίδιο το δέρμα του οργανισμού όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου .

Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η βιταμίνη έχει αναντικατάστατη θέση στην προστασία της υγείας των οστών, στην πρόληψη του καρκίνου και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.

Ωστόσο, η βιταμίνη D είναι πολύ σπάνια σε πηγές τροφής, συν του ότι εάν δεν εκτίθεστε τακτικά στον ήλιο θα δυσκολευτείτε να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες.

Πώς να πάρετε βιταμίνη D μέσω των γευμάτων

Η βιταμίνη D είναι γενικά λιποδιαλυτή και αδιάλυτη στο νερό καθώς και απορροφάται καλύτερα στην κυκλοφορία του αίματος όταν συνδυάζεται με τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να την προσθέτετε στα καθημερινά σας γεύματα για να ενισχύσετε την απορρόφηση. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη της σε συνδυασμό με το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας αυξάνει τα επίπεδά της στο αίμα κατά περίπου 50% μετά από μόλις 2-3 μήνες.

Επιλέγετε, λοιπόν, τροφές όπως ξηροί καρποί, αβοκάντο, γαλακτοκομικά προϊόντα ή αυγά - όλα αυτά είναι καλές πηγές υγιεινών λιπαρών .

vitamin-d.jpg

Συμπλήρωμα βιταμίνης D το πρωί ή το βράδυ;

Εάν παίρνετε και άλλα συμπληρώματα ή χάπια είναι πιο «βολικό» το να λαμβάνετε την βιταμίνη D με το πρωινό σας προκειμένου να μη την ξεχνάτε.

Επιπλέον, μπορείτε να αποθηκεύετε τα συμπληρώματά σας κοντά στο τραπέζι της τραπεζαρίας ή να βάζετε ένα ξυπνητήρι ως υπενθύμιση.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα σχετίζονται με προβλήματα διαταραχών του ύπνου, χειρότερη ποιότητα ύπνου και αϋπνία.

Αντίθετα, υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα έχουν συνδεθεί με χαμηλά επίπεδα μελατονίνης στο σώμα - μια ορμόνη που είναι σημαντική για τη ρύθμιση των κύκλων του ύπνου, ιδίως σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας .

Ιδανική ώρα για τη λήψη βιταμίνης D

Το πιο σημαντικό βήμα είναι να είστε συνεπείς. Μπορείτε να τη λαμβάνετε με το πρωινό ή με ένα σνακ πριν τον ύπνο, αν αυτό δεν επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου σας.

Πηγή: vinmec.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved