Tips για να βοηθήσετε το παιδί σας κατά τη διάρκεια των εξετάσεων

Αν έχετε παιδί στο γυμνάσιο ή το λύκειο αυτά τα tips θα σας βοηθήσουν.

Μαργαρίτα Νικολάου
Tips για να βοηθήσετε το παιδί σας κατά τη διάρκεια των εξετάσεων
Bigstock

Όταν έχετε ένα έφηβο παιδί στο στο γυμνάσιο ή το λύκειο, το άγχος των εξετάσεων είναι αναπόφευκτο. Μπορείτε να προετοιμαστείτε εφαρμόζοντας αυτές τις χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να τα βγάλετε πέρα αυτές τις εβδομάδες.

Δημιουργώντας ένα ήρεμο και υποστηρικτικό σπίτι για το παιδί σας κατά την περίοδο των εξετάσεων, θα το βοηθήσετε να διαβάσει με ηρεμία, χωρίς άγχος και τέλος να βάλει τα δυνατά του σε κάθε διαγώνισμα.

Tips για γονείς κατά τη διάρκεια των εξετάσεων

Βεβαιωθείτε ότι τρώει σωστά

Αν και μπορεί να σας φαίνεται απόλυτα φυσιολογική αυτή η συμβουλή, στην πραγματικότητα τα έφηβα παιδιά δεν τρώνε καλά. Φροντίστε εσείς να κάνει διαλείμματα ώστε να τρέφεται σωστά.

Το έφηβο παιδί σας μπορεί να αναζητά comfort foods, όπως σοκολάτα, πατατάκια και μπισκότα, ή μπορεί να μην έχει καθόλου όρεξη για φαγητό. Ό, τι από τα παραπάνω και αν συμβαίνει, φροντίστε να του υπενθυμίζετε ότι η υγιεινή διατροφή θα το γεμίσει με ενέργεια και θα το βοηθήσει στη συγκέντρωση.

Εξετάσεις στην Α' γυμνασίου: Πώς θα μειώσουμε το στρες στα παιδιά

agxos-eksetaseon.jpg

Ετοιμάστε θρεπτικά γεύματα και σνακ για το παιδί σας (ισορροπώντας πρωτεΐνη, αντιοξειδωτικά, ωμέγα-3 και γαλακτοκομικά) και φυλάξτε τα στο ψυγείο. Έτσι κάθε φορά που θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα για να φάνε κάτι, να έχουν πρόσβαση εύκολα σε αυτά.

Μειώστε την πρόσληψη καφεΐνης και απαγορέψτε τα ενεργειακά ποτά. Όχι μόνο δεν βοηθούν τα παιδιά αλλά επιπλέον δημιουργούν υπερένταση και εκνευρισμό.

Ενθαρρύνετε τον ύπνο και κάντε τον προτεραιότητα

Όλοι κάνουμε μικρά λάθη όταν είμαστε κουρασμένοι. Ωστόσο, για έναν έφηβο κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, αυτά τα μικρά λάθη μπορούν να αθροιστούν και να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στα τελικά του αποτελέσματα. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό είναι η διατήρηση ενός τακτικού προγράμματος ύπνου.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να τηρεί το χρονοδιάγραμμα μελέτης του και να πηγαίνει για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ. Οι έφηβοι θα πρέπει να κοιμούνται 8-10 ώρες κάθε βράδυ για να λειτουργήσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να κοιμηθεί τη νύχτα, ενθαρρύνετέ το να δοκιμάσει τα ακόλουθα πριν πέσει στο κρεβάτι:

  • ελαχιστοποίηση του χρόνου οθόνης
  • να πιεί ρόφημα χαμομηλιού
  • να διαβάσει ένα βιβλίο ή να ακούσει χαλαρωτική μουσική
  • να κάνει ελαφριά γιόγκα ή διατάσεις

«Κουνήστε το»

Η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και τον ύπνο, να μειώσει το στρες και το άγχος. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κινηθεί ή να κάνει κάποιες ασκήσεις κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων από το διάβασμα.

Ενθαρρύνετέ το επίσης να συνεχίσει τις τακτικές αθλητικές του υποχρεώσεις ή άλλα χόμπι και να τα ενσωματώσει στο πρόγραμμα μελέτης που θα φτιάξει. Είναι σημαντικό να κάνουν ένα διάλειμμα «καθαρίζοντας» το μυαλό τους.

undefined

Δημιουργήστε ένα ήσυχο περιβάλλον για διάβασμα

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει έναν καθορισμένο χώρο στο σπίτι σας για μελέτη. Θα πρέπει να είναι ένας ήσυχος και απομακρυσμένος από την υπόλοιπη οικογένεια χώρος, όπου θα μπορεί να κλείσει την πόρτα και να συγκεντρωθεί.

Βοηθήστε το να ρυθμίσει τον χώρο για να ελαχιστοποιήσετε τους περισπασμούς. Συμφωνήστε ότι το κινητό τηλέφωνο θα είναι κλειστό και εκτός δωματίου. Ζητήστε από τα άλλα παιδιά να κάνουν ησυχία.

Αντιμετώπιση του άγχους των εξετάσεων

Φτιάξτε ένα πρόγραμμα

Μια καλή ιδέα είναι να καθίσετε μαζί του και να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα μελέτης. Το πρόγραμμα θα βοηθήσει το έφηβο παιδί σας να διαχειριστεί τον χρόνο του σωστά και να προετοιμαστεί για τις επερχόμενες εξετάσεις.

Μια έξτρα συμβουλή:

Υπενθυμίστε στο παιδί σας πόσο περήφανη είστε για τις προσπάθειές του, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εξετάσεων. Μια μικρή τόνωση της αυτοπεποίθησης μπορεί να κάνει τη διαφορά σε μια τόσο αγχωτική περίοδο.

με πληροφορίες από το study.uq.edu.au

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved