Αϋπνία εφήβων: Τροφές που σαμποτάρουν τον ύπνο

6 τρόφιμα που τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν πριν τον ύπνο.

Μαργαρίτα Νικολάου
Αϋπνία εφήβων: Τροφές που σαμποτάρουν τον ύπνο
Bigstock

Μήπως το έφηβο παιδί σας δεν κοιμάται καλά το βράδυ; Αρκετοί έφηβοι δεν κοιμούνται όσο πρέπει να κοιμούνται (μεταξύ 8-10 ώρες) και μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά ή ξυπνούν μέσα στη νύχτα και έπειτα δεν μπορεί να τους πάρει ο ύπνος ξανά.

Η αϋπνία μπορεί να θέσει τον έφηβό σας σε κίνδυνο για σοβαρά προβλήματα υγείας:

  • ατυχήματα ή τραυματισμοί
  • παχυσαρκία
  • υψηλή πίεση του αίματος
  • διαβήτη
  • κατάθλιψη
  • αυτοκτονικές σκέψεις ή αυτοτραυματισμό

Γιατί μερικοί έφηβοι παρουσιάζουν αϋπνία

Όλοι έχουν ένα εσωτερικό ρολόι που ρυθμίζει τους κιρκάδιους ρυθμούς τους, τον κύκλο του πότε κοιμάσαι και του πότε μένεις ξύπνιος. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, οι έφηβοι υφίστανται αλλαγές σε αυτό το εσωτερικό ρολόι. Οι κιρκάδιοι ρυθμοί τους μπορεί φυσικά να αλλάξουν για να τους κάνουν να θέλουν να αποκοιμηθούν περίπου 2 ώρες απ' ό,τι συνήθως.

Ένας λόγος μπορεί να είναι ότι οι έφηβοι παράγουν μελατονίνη - μια ορμόνη που φυσικά μας βοηθά να κοιμηθούμε - αργότερα τη νύχτα από τα μικρότερα παιδιά ή τους ενήλικες. Αυτό μπορεί να τους κάνει να μείνουν ξύπνιοι λίγο παραπάνω.

Τι άλλο κρατά τους έφηβους ξύπνιους;

Πρόγραμμα, σχολείο και άγχος: Οι σχολικές εργασίες, το πρόγραμμα, τα διαγωνίσματα και οι εξετάσεις μπορεί επίσης να επηρεάσουν τον ύπνο των εφήβων. Το άγχος επηρεάζει συχνά τα έφηβα παιδιά και είναι η κύρια αιτία της αϋπνίας.

Συσκευές: Πολλοί έφηβοι περνούν πολύ χρόνο στο διαδίκτυο ή τα κινητά τηλέφωνα και τα τάμπλετ. Το φως της οθόνης που εκπέμπουν αυτές οι συσκευές, καθιστά πιο δύσκολο τον ύπνο ακόμα και μετά την απενεργοποίησή τους.

Διατροφή: Οι έφηβοι μπορεί να καταναλώνουν τροφές και ροφήματα που τους κάνουν να βρίσκονται σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Παιδική αϋπνία: Τι την προκαλεί και πώς την αντιμετωπίζουμε; (pics)

6 τροφές που μας κρατούν άυπνους το βράδυ

epaggelmatiki-zimi-gia-krepes-sintagi.jpg

Και όμως, οι διατροφικές επιλογές, μπορεί να δυσκολέψουν τον βραδινό ύπνο. Ακολουθούν 6 τροφές και ποτά που τα παιδιά σας (αλλά και εσείς) πρέπει να αποφεύγουν.

Καφεϊνούχες τροφές και αναψυκτικά

Όταν σκεφτόμαστε τροφές και ροφήματα που δίνουν ενέργεια, κατευθείαν στο μυαλό μας έρχονται ο καφές, τα αναψυκτικά τύπου κόλα και άλλα καφεϊνούχα ποτά.

Αυτό συμβαίνει επειδή η καφεΐνη είναι διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος, που σημαίνει ότι αυξάνει τα συναισθήματα εγρήγορσης και σας κάνει να νιώθετε πιο ξύπνιοι και γεμάτοι ενέργεια.

Εξαιτίας αυτής της επίδρασης, τα τρόφιμα και τα ποτά με καφεΐνη, όπως η σόδα, ο καφές, το τσάι με καφεΐνη και τα προϊόντα σοκολάτας με καφεΐνη μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο και να σας κρατήσουν ξύπνιους τη νύχτα.

Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ, ακόμη και πολλές ώρες πριν τον ύπνο, μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο. Μια μικρή μελέτη του 2013 σε 12 άτομα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 400 mg καφεΐνης πριν τον ύπνο, καθώς και 3 και 6 ώρες πριν τον ύπνο, διαταράσσει σημαντικά τον ύπνο.

Τρόφιμα που περιέχουν καφεΐνη:

  • σοκολάτα
  • καφές (και ο decaf)
  • τρόφιμα που περιέχουν καρπό kola
  • πράσινο και μαύρο τσάι
  • guarana
  • ενεργειακά ποτά
  • τροφές που περιέχουν καφεΐνη ή καφέ ως συστατικό, όπως το tiramisu

Πικάντικες τροφές

Τα πικάντικα τρόφιμα μπορεί να οδηγήσουν σε δυσπεψία και συμπτώματα παλινδρόμησης, τα οποία μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο. Η κατανάλωση πικάντικων τροφών πριν τον ύπνο μπορεί να προκαλέσει εξάψεις, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο.

Τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και πρόσθετη ζάχαρη

Οι δίαιτες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και οι δίαιτες πλούσιες σε πρόσθετα σάκχαρα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία και δυσκολία στον ύπνο.

Λιπαρά τρόφιμα

Μια διατροφή υψηλή σε ολικά, κορεσμένα και τρανς λιπαρά μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές του ύπνου προκαλώντας αϋπνία.

Γρήγορο φαγητό και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα

Μελέτες έχουν βρει ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα ευθύνονται για την κακή ποιότητα ύπνου. Η μείωση της αυτών των τροφίμων είναι ευεργετική για τη γενικότερη υγεία και τον καλύτερο βραδινό ύπνο.

Τι πρέπει να τρώμε και τι όχι λίγο πριν πάμε για ύπνο

Τι να θυμάστε:

Αν τα παιδιά σας δυσκολεύονται να κοιμηθούν, η αποφυγή ορισμένων τροφών και ποτών μπορεί να βοηθήσει.

Μελέτες έχουν συνδέσει τα τρόφιμα και τα ποτά με καφεΐνη, την πρόσθετη ζάχαρη, τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, τα πικάντικα τρόφιμα, τα τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά και το αλκοόλ με την κακή ποιότητα και τη μικρότερη διάρκεια ύπνου.

Προωθήστε τον ξεκούραστο ύπνο και βοηθήστε τα παιδιά σας να περιορίσουν ή να αποφύγουν τα τρόφιμα και τα ποτά που βρίσκονται σε αυτήν τη λίστα, ειδικά από το μεσημέρι και μετά.

πηγές: webmd.com / healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved