Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ποιότητα και την ποσότητα των ωαρίων;

Εκτός από την ηλικία, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που συνδέονται τόσο με την ποιότητα όσο και με τη ποσότητα των ωαρίων.

Νίκη Παπανικολάου
Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ποιότητα και την ποσότητα των ωαρίων;
Bigstock

H ποσότητα και η ποιότητα των ωαρίων επηρεάζει άμεσα την πιθανότητα επιτυχούς σύλληψης.

Δεν υπάρχει αξιόπιστος τρόπος εκτίμησης της ποιότητας των ωαρίων, ωστόσο είναι γνωστό ότι όσο αυξάνεται η ηλικία της γυναίκας , η ποιότητα μειώνεται.

Η πτώση της γονιμότητας της γυναίκας καθώς μεγαλώνει σε αριθμούς

Αν και δεν μπορείτε να αποτρέψετε τη μείωση της ποιότητας και της ποσότητας των ωαρίων, ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής φαίνεται πώς βοηθούν στη βελτίωση των ωαρίων ανεξάρτητα από τον αριθμό που έχει απομείνει.

endomitrio-spiral-kai-gonimotita.jpg

Διατροφή

Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά συνδέεται με καλύτερα αποτελέσματα γονιμότητας. Αυτό σημαίνει κατανάλωση λαχανικών, οσπρίων, φρούτων και υγιεινών λιπαρών.

Τρόπος ζωής

Μείωση του στρες, αποφυγή καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ, όλα αυτά βοηθούν σημαντικά στη διατήρηση της ποιότητας των ωαρίων.

Συμπληρώματα

Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να υποστηρίξει την πρόσληψη πολλών θρεπτικών συστατικών σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή.

Διατήρηση φυσιολογικού βάρους

Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με μειωμένη ποιότητα ωαρίων λόγω αλλοιώσεων της μιτοχονδριακής λειτουργίας και του αυξημένου οξειδωτικού στρες. Το υπερβολικό βάρος μπορεί επίσης να αλλάξει την ορμονική ισορροπία, διαταράσσοντας την ωορρηξία. Συνιστάται δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) μεταξύ 18,5-24,9 για την επίτευξη εγκυμοσύνης.

ZUGARIA-VAROS.jpg

Γυναίκα κρατά την ζυγαριά στο χέρι

Μελατονίνη και γονιμότητα: Τα εκπληκτικά οφέλη

Επαρκής ύπνος

Ο ύπνος σχετίζεται άμεσα με την ποιότητα των ωαρίων και τη γονιμότητα. Επιτρέπει στο σώμα σας να αποκαταστήσει τα κουρασμένα κύτταρα και να εκκρίνει ορμόνες όπως η μελατονίνη που έχει αντιοξειδωτική δράση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελατονίνη μειώνεται στις γυναίκες μετά τα 40.

Με πληροφορίες από το fertilitydietitian.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved