Κορίτσια μεταξύ 10-13 ετών: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την κόρη σας

Μαργαρίτα Νικολάου
Bigstock

Αν είστε μαμά με κόρη στην tween (λίγο πριν την εφηβεία) ηλικία υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε.

Αγαπητές μαμάδες, καλωσορίσατε σε αυτή την περίεργη ηλικία. Την ηλικία που τα κορίτσια ακροβατούν μεταξύ παιδικότητας και εφηβείας. Εκείνη την ηλικία που αντιλαμβάνεστε ότι το κοριτσάκι σας δεν θέλει να το λέτε «πριγκίπισσα» και που η ειρωνεία έρχεται μαζί με τις ορμόνες, που σιγά-σιγά χτυπούν την πόρτα. Εκείνη την ηλικία που το «είσαι κριντζ» θα το ακούτε περισσότερο μέρα με τη μέρα και το «bro» θα αντικαταστήσει το «μαμά» κάποιες φορές.

Το κορίτσι σας θα θέλει να γίνει ανεξάρτητο, θα δείχνει σημάδια ανεξαρτησίας αλλά θα εξακολουθεί (παρά τα όσα θα λέει και θα φωνάζει) να σας χρειάζεται περισσότερο από κάθε ποτέ.

Ό,τι ήξερες για την εφηβεία άλλαξε - Πότε αρχίζει και πότε τελειώνει

Αν είστε μαμά που η κόρη της μπαίνει σε αυτή την tween περίοδο, ετοιμαστείτε για μια πικρόγλυκη περίοδο και λίγο πιο περίπλοκη και διαφορετική από την εποχή που θυμάστε. Όχι, δεν θέλω να σας τρομάξω - κάθε άλλο. Να σας προετοιμάσω θέλω γι' αυτό διαβάστε αυτά τα 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε αν έχετε ένα κορίτσι μεταξύ 10-13 ετών.

1. Το σώμα της αλλάζει

Μην εκπλαγείτε αν προσέξετε ότι το σώμα της κόρης σας... μυρίζει. Μην εκπλαγείτε αν δείτε έντονη τριχοφυΐα ή ανάπτυξη. Πραγματικά, το να βλέπετε μέρα με τη μέρα το μωρό σας να αλλάζει είναι λίγο «σκληρό». Ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού σας θα βλέπει το κοριτσάκι σας μικρό, θα θέλει να το προστατεύσει, ένα άλλο κομμάτι θα νιώθει περήφανο και ένα τρίτο κομμάτι, μικρότερο, θα εκπλήσσεται από το πόσο γρήγορα μεγαλώνει και αλλάζει.

Μέσα σε αυτές τις αλλαγές βρίσκεται φυσικά και η τριχοφυΐα -άλλοτε έντονη και άλλοτε λιγότερο έντονη- και το ύψος που «παίρνει» μέσα σε μια νύχτα το παιδί σας.

2. Περίοδος... από νωρίς

Αν το μικρό σας κορίτσι αδιαθετήσει, μη σοκαριστείτε. Ακόμη και αν πιστεύετε ότι είναι νωρίς. Ο εμμηνορροϊκός κύκλος κάποιων κοριτσιών αρχίζει νωρίτερα από κάποιων άλλων γι' αυτό και πρέπει να είστε προετοιμασμένες να το χειριστείτε λίγο πιο διαφορετικά από ό,τι θα κάνατε αν ήταν σε μεγαλύτερη ηλικία.

Το προ-εφηβάκι σας μπορεί να χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη και καθοδήγηση εάν έρθει νωρίς η περίοδός τους επειδή εξακολουθούν να είναι παιδιά. Πόσα παιδιά θέλουν να διακόψουν το παιχνίδι τους για να αντιμετωπίσουν μια περίοδο;

Η πρώτη περίοδος ενός κοριτσιού ή αλλιώς εμμηναρχή

3. Τη μια θα είναι μωρό την άλλη «ολόκληρη γυναίκα»

Από τη μια θα αποφεύγει τις αγκαλιές σας και από την άλλη θα ζητά να κοιμηθεί στο κρεβάτι μαζί σας. Από τη μια θα ζητά καλλυντικά και από την άλλη θα θέλει να δείτε παιδικές ταινίες μαζί στον καναπέ τρώγοντας ποπ κορν.

Φανταστείτε ότι το tween κορίτσι σας βρίσκεται σε μια τραμπάλα — από τη μια άκρη, θέλει να υψωθεί ψηλά, κοιτάζοντας κάτω, νιώθοντας αυτοπεποίθηση και ανεξάρτητη και από την άλλη πλευρά να βρίσκεται κοντά στο έδαφος, ασφαλής στην παιδική της ηλικία και κάνοντας οικεία πράγματα που ήδη ξέρει.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η κόρη σας θα βρίσκεται συνεχώς ανάμεσα σε αυτούς τους δύο κόσμους του μικρού και του μεγάλου παιδιού.

4. Σας χρειάζεται ακόμη

Το tween κορίτσι σας χρειάζεται ακόμα βοήθεια. Μερικά κορίτσια όταν βρίσκονται σε αυτή τη μετάβαση χρειάζονται καθοδήγηση. Νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα, αλλά στην πραγματικότητα δεν ξέρουν τίποτε. Δεν πλένονται σωστά, το δωμάτιό τους μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο και δεν ακολουθούν τους κανόνες του σπιτιού τις περισσότερες φορές.

Όσο κι αν θα θέλατε να σταματήσετε να ανησυχείτε για αυτά τα ανόητα πράγματα, το παιδί σας χρειάζεται ακόμα κάποια βοήθεια. Φυσικά, εκείνο φλερτάρει με την επερχόμενη εφηβική ανεξαρτησία του και μπορεί να μην παραδέχεται ότι χρειάζεται τη βοήθειά σας, αλλά θα πρέπει να επιμείνετε και να δείχνετε ότι είστε εκεί ό,τι και αν γίνει, όπως και αν συμπεριφέρεται.

Και τέλος…

5. Χρειάζεται υποστήριξη με τις φιλίες

Αν και οι φίλοι της δεν είναι ολόκληρος ο κόσμος της -αυτό θα συμβεί όταν μπει για τα καλά στην εφηβεία- σίγουρα θα είναι ένα θέμα που θα συζητά καθημερινά.

Σε αυτή τη φάση λοιπόν, οι κόρες σας δεν θα θέλουν να περνούν χρόνο και να βρίσκονται μαζί σας. Θα θέλουν να βρίσκονται όπου κι αν βρίσκονται οι φίλοι τους.

Αυτή είναι επίσης μια ηλικία όπου θα μάθουν πόσο σημαντικά είναι τα υγιή πρότυπα φιλίας. Μην εκπλαγείτε αν σας πει ότι νιώθει μόνη, ότι νιώθει διαφορετικά από τα άλλα παιδιά της ηλικίας της ή προσπαθεί να διαχειριστεί αισθήματα ζήλιας.

Θα πρέπει να μάθετε λοιπόν στα κορίτσια σας ότι:

  • μπορούν να εκφράζουν αρνητικά συναισθήματα σε κάποιον φίλο με υγιή τρόπο
  • μπορούν να εκφράζουν τη ζήλια τους με υγιή τρόπο και να κατανοούν τα περίπλοκα αυτά συναισθήματα.

Οι tween κόρες σας έρχονται αντιμέτωπες με νέα πράγματα, νέα συναισθήματα και γι' αυτό θα πρέπει να τις βοηθήσετε να μάθουν πώς να τα βγάζουν πέρα. Ξέρω από πρώτο χέρι ότι θα περάσετε μια δύσκολη περίοδο. Περίοδο που να νιώθετε ανήμπορες να βοηθήσετε. Στην ίδια θέση βρέθηκα και εγώ πριν μερικά χρόνια, όμως πιστέψτε με. Το επόμενο κεφάλαιο. Εκείνο της εφηβείας, είναι καλύτερο. Λίγο πιο ήρεμο (λίγο λέω... )

Απολαύστε όσο μπορείτε την tween περίοδο και πάντα να θυμάστε ότι οι κόρες σας σας χρειάζονται συνεχώς δίπλα τους ακόμα και αν δεν το λένε.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved