Πώς μπορεί ένας έφηβος να αντιμετωπίσει τις κρίσεις πανικού;
Η ψυχοθεραπεύτρια του Mothersblog, Μαρίνα Μόσχα, συμβουλεύει για το πώς ένας έφηβος μπορεί να αντιμετωπίσει τις κρίσεις πανικού.
Ψυχοθεραπεία: Η αναζήτηση βοήθειας από έναν ειδικό, θα βοηθήσει τον έφηβο να ελέγξει καλύτερα τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Θα μπορέσει να μιλήσει για ότι αισθάνεται, για ότι φοβάται πως θα του συμβεί όπου θα αρχίσει σταδιακά να κατανοεί πως δεν πρόκειται να πεθάνει ή να πάθει κάτι, πως ο πανικός είναι κάτι που αντιμετωπίζεται, φτάνει να κάνει το βήμα.
Φαρμακευτική αγωγή: Σε ορισμένες περιπτώσεις ο συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής, φαίνεται να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα, ιδιαίτερα όταν οι κρίσεις πανικού συνυπάρχουν με την κατάθλιψη και ο έφηβος παρουσιάζει πεσμένη διάθεση και ενέργεια, διαταραχές στον ύπνο και την όρεξή του, μειωμένη σχολική απόδοση, κοινωνική απόσυρση, κα.
Σχολική υποστήριξη: Το σχολείο μπορεί να βοηθήσει τον έφηβο που παθαίνει κρίσεις πανικού, προσαρμόζοντας τις απαιτήσεις στις ανάγκες του παιδιού και παρέχοντάς του ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, όπου θα υπάρχει γνώση και κατανόηση για την συγκεκριμένη κατάσταση.
Εκμάθηση τεχνικών χαλάρωσης: Οι τεχνικές αυτές, περιλαμβάνουν την βιοανάδραση, την χαλάρωση των μυών, τον διαλογισμό και βοηθούν στην αντιμετώπιση των σωματικών συμπτωμάτων που εμφανίζονται σε μία κρίση πανικού, όπως είναι η δύσπνοια, η ταχυκαρδία, κ.α.
Άσκηση, καλή διατροφή, σταθερότητα. Για έναν έφηβο που παθαίνει κρίσεις πανικού, είναι σημαντικό να υπάρχει μία σταθερότητα στην καθημερινή του ρουτίνα, ενώ ταυτόχρονα με την θεραπεία θα ήταν καλό να ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της καλής διατροφής, της άσκησης και του ποιοτικού ύπνου.
Υποστηρικτικό περιβάλλον στο σπίτι: Οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν πως πρέπει να είναι σύμμαχοι των παιδιών τους στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την κρίση πανικού.
Χρειάζεται λοιπόν, να παραμένουν ψύχραιμοι όταν είναι παρόντες σε κάποιο επεισόδιο, να είναι ενήμεροι για τα συμπτώματα της διαταραχής και να παρέχουν υποστήριξη στο παιδί τους, αποφεύγοντας πιεστικές και αγχωτικές για τον έφηβο συμπεριφορές, αναγνωρίζοντας πως έχει πρόβλημα και αναζητώντας την κατάλληλη βοήθεια από έναν ειδικό.
Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή
Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!