Ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη κατά την εφηβεία- Ένα υπαρκτό πρόβλημα
Παρά την πληροφόρηση που μπορεί να έχουν σήμερα οι νέοι, το φαινόμενο της εφηβικής εγκυμοσύνης παραμένει ιδιαίτερα συχνό, ειδικά στον ανεπτυγμένο, δυτικό κόσμο.
Μια απρόβλεπτη εγκυμοσύνη στην εφηβεία, είτε είναι εκούσια είτε ακούσια, συμβαίνει πολύ εύκολα. Το 50% εξ' αυτών σημειώνεται στο χρονοδιάγραμμα των έξι μηνών από την έναρξη της σεξουαλικής επαφής.
Πρόκειται για ένα φαινόμενο, το οποίο επιδεινώνεται από την ολοένα και περισσότερο πρώιμη σεξουαλική δραστηριότητα των νέων και έχει πολλαπλές συνέπειες για την υγεία των μελλοντικών ενηλίκων, τα νοικοκυριά, την κοινωνία κ.α.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία του τμήματος Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας της Α' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τη δεκαετία του ΄80 είχαμε υπερδιπλασιασμό κυήσεων στην εφηβεία (1984: 5,3%, 1989: 11,93%) και επομένως και των εκτρώσεων.
Σύμφωνα με την μελέτη, το 30-40% των κοριτσιών 16-18 ετών είχαν ξεκινήσει σεξουαλική δραστηριότητα, ενώ 30% δεν χρησιμοποιούσαν μέθοδο αντισύλληψης και 30% χρησιμοποιούσαν αναποτελεσματικές μεθόδους, όπως η «απόσυρση».
Την τελευταία εικοσαετία η συχνότητα των εφηβικών γεννήσεων μειώθηκε (από 9% το 1985 σε 5,2% το 2003), γεγονός που συνδέεται με την αύξηση των αμβλώσεων.
Συνέπειες μίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης
Οι επιπτώσεις μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης στην εφηβεία είναι σωματικές καθώς υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος αποβολής, πρόωρος τοκετός, γέννηση μωρού με χαμηλό βάρος αλλά και ψυχοκοινωνικές, καθώς εξαιτίας μίας εγκυμοσύνης, η έφηβη μπορεί να εγκαταλείψει το σχολείο ή να καταφύγει σε ένα βιαστικό γάμο.
Αναμφίβολα η έφηβη ωριμάζει μεν βιολογικά αλλά αυτό δεν συνεπάγει ετοιμότητα για εγκυμοσύνη και παιδί. Πολύ συχνά η έφηβη που μένει έγκυος αναγκάζεται να καταφύγει σε διακοπή εγκυμοσύνης, επέμβαση η οποία πιθανόν να επηρεάσει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχολογική υγεία της έφηβης.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι έφηβοι
-Αν οι έφηβοι είναι σεξουαλικά ενεργοί πρέπει να χρησιμοποιούν μια αποτελεσματική μέθοδο αντισύλληψης.
- Υπάρχει πιθανότητα να μείνει έγκυος μία έφηβη από την πρώτη φορά που έχει σεξουαλική επαφή, καθώς επίσης σε κάθε επόμενη φορά. Καταρρίπτεται έτσι ο μύθος της πρώτης φοράς ή ότι αν δεν έχει οργασμό η γυναίκα δεν μένει έγκυος.
Το σημαντικότερο όλων είναι να υπάρχει σωστή και έγκαιρη ενημέρωση των εφήβων από τους ίδιους τους γονείς.