Πολυκυστικές ωοθήκες και εφηβεία: Ποια είναι τα συμπτώματα, τι προκαλούν
Κατά την εφηβεία το ορμονικό σύστημα δεν έχει ωριμάσει πλήρως. Συχνά, ο κύκλος των κοριτσιών είναι ακανόνιστος ενώ εμφανίζουν ακμή και έντονη τριχοφυΐα.
Τα συμπτώματα αυτά χαρακτηρίζουν το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και συνδέονται με την αυξημένη παρουσία των ανδρικών ορμονών που λέγονται ανδρογόνα.
Η διάγνωση του συνδρόμου γίνεται με τον αποκλεισμό άλλων γνωστών αιτιών που μπορούν να προκαλέσουν αύξηση των ανδρογόνων σε μία γυναίκα καθώς η ωρίμανση του ορμονικού συστήματος, που μπορεί να γίνει ακόμα και στην ηλικία των 19 ή των 21, θα προκαλέσει την εξαφάνιση των σημείων και συμπτωμάτων που μοιάζουν με αυτά του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών.
Ωστόσο, παλαιότερη μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Loyola, τόνιζε ότι πολλές φορές, ακριβώς επειδή η σταθεροποίηση του κύκλου καθυστερεί, δεν εξετάζεται η περίπτωση αυτού του συνδρόμου, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να γίνεται μακροχρόνιο, όπως άλλωστε και οι συνέπειες που προκαλεί.
Σύμφωνα με τη δρ Suzanne Kavic, ο κύκλος των κοριτσιών πρέπει να είναι σταθερός περίπου δύο χρόνια μετά την πρώτη τους περίοδο ή το αργότερο στην ηλικία των 17 ετών. Εάν υπάρξει καθυστέρηση και παράλληλα τα συμπτώματα όπως, αύξηση του σωματικού βάρους, ακμή, τριχοφυΐα, μαλλιά που πέφτουν, συνεχίζουν να υπάρχουν, τότε οι έφηβες θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.
Σύμφωνα με τη μελέτη παρόλο που ο ακανόνιστος κύκλος αποτελεί σύνηθες φαινόμενο κατά την εφηβεία, ίσως ευθύνεται για αυτόν ένα ορμονικό πρόβλημα, στο οποίο συνήθως δεν δίνεται μεγάλη σημασία, παρά μόνο όταν αργεί να επανέλθει ο φυσιολογικός ρυθμός.
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών πάντως μπορεί να εντοπιστεί εύκολα στις μέρες μας και να ξεκινήσει η θεραπεία, ώστε να υποχωρήσουν τα δυσάρεστα συμπτώματα που προκαλεί.