Το cyberbullying στην εφηβεία αποτελεί αιτία κατάθλιψης στην ενήλικη ζωή
Mία μεγάλη έρευνα Βρετανών επιστημόνων έδειξε ότι ο εκφοβισμός κατά τη διάρκεια της εφηβείας μπορεί να είναι βασική αιτία για τις περιπτώσεις της κατάθλιψης στην ενήλικη ζωή.
Συγκεκριμένα, τα άτομα που βίωσαν εκφοβισμό σε ηλικία 13 ετών είχαν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν κλινική κατάθλιψη σε ηλικία 18 ετών, από τους ανθρώπους που δεν είχαν πέσει ποτέ θύμα εκφοβισμού.
Τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν δείχνουν ότι περίπου το 15% των θυμάτων εκφοβισμού έπασχαν από κατάθλιψη μέχρι να φτάσουν στα 18 τους χρόνια, σε σύγκριση με το 5% εκείνων των ατόμων που δεν είχαν υποστεί εκφοβισμό.
Με τα στατιστικά να δείχνουν ότι το 95% των Αμερικάνων εφήβων να έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ και το 81% να χρησιμοποιούν τα μεσα κοινωνικής δικτύωσης, καταλαβαίνει κανείς πόσο «εύκολο» είναι το cyberbullying πλέον. Υπάρχουν διάφορες μορφές cyberbullying, από τους χαρακτηρισμούς μέχρι το κουτσομπολιό, ή το να κυκλοφορούν φωτογραφίες και βίντεο από κινητό σε κινητό και από τάμπλετ σε υπολογιστές. Κειμενα σε μπλογκς, υβριστικοί χαρακτηρισμοί, τουίτς, αναρτήσεις στο facebook, όλα ανήκουν στην κατηγορία του cyberbullying. H αντιμετώπιση από την άλλη, μπορεί να είναι απο ένα μπλοκάρισμα του αποστολέα, ή η απαξίωσή του. Απο την άλλη, πρέπει προληπτικά να παίρνουν οι γονείς τα μέτρα τους, προστατεύοντας τα παιδιά τους και τη διάδοση των πληροφοριών που τα αφορούν. Οι παιδοψυχολόγοι ενθαρρύνουν τους γονείς να ανοίγουν διαύλους επικοινωνίας με τα παιδιά τους.
Κορυφαία αιτία για το cyberbullying, είναι οι προσωπικές σχέσεις, ενώ τα κορίτσια παρουσιάζουν πάντα μεταλύτερο ποσοστό στις μετρήσεις θυμάτων ηλεκτρονικού εκφοβισμού.