Αντιμετωπίζονται τα παιδικά τικ;
Η εμφάνιση ενός τικ στο παιδί συνήθως αναστατώνει τους γονείς αλλά και το ίδιο το παιδί.
Τις περισσότερες φορές, τα συμπτώματα έρχονται ξαφνικά διαρκούν μερικές εβδομάδες, μήνες, ή και χρόνια και εξαφανίζονται στην αρχή της εφηβείας. Μερικές φορές όμως εξαφανίζονται κατά διαστήματα, επανέρχονται όμως ή ακόμα μπορεί μετά την εξαφάνιση ενός τικ να επανέλθει ένα νέο τικ με άλλη μορφή.
Τι είναι τα τικ
Τα τικ είναι ακούσιες στερεότυπες επαναλαμβανόμενες κινήσεις μελών του σώματος ή φωνητικοί επαναλαμβανόμενοι ήχοι. Η αιτιολογία δεν είναι ξεκάθαρη αλλά μπορεί να οφείλονται τόσο σε ψυχογενή όσο και σε οργανικά αίτια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα τικ συνδέονται με γενετικούς και νευρολογικούς παράγοντες, με τη ψυχοπαθολογία του ατόμου, με διάφορες λοιμώξεις, φάρμακα και φυσικά με το στρες και την κληρονομικότητα. Ο φόβος ότι τα τικ γίνονται αντιληπτά από τους άλλους αγχώνει το παιδί, με αποτέλεσμα τα επιδεινώνει τη κατάσταση.
Αντιμετώπιση του παιδιού με τικ
Οι γονείς προσπαθούν με κάθε τρόπο να σταματήσουν το τικ στο παιδί τους απλώς και μόνο διότι δεν αντέχουν να το βλέπουν. Ορισμένοι πιέζουν, ακόμα και τιμωρούν το παιδί τους για να σταματήσει τις νευρικές αυτές κινήσεις. Η τιμωρία δεν είναι λύση και το αποτέλεσμα είναι να προκαλέσουν περισσότερο άγχος στο παιδί με επακόλουθο τη χειροτέρευση της κατάστασης.
Πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς ότι δεν υπάρχει τρόπος αλλά και δεν χρειάζεται να σταματήσουν τα τικ. Θα εξαφανιστούν μόνα τους. Σύμφωνα με την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, αν το παιδί σας έχει τικ ακολουθείστε αυτές τις απλές οδηγίες:
· Χαλαρώστε και μάθετε να ζείτε μαζί του.
· Αγνοείστε το τελείως. Σταματήστε να ασχολείστε με το “πρόβλημα”. Όσο ασχολείστε τόσο το επιδεινώνετε. Δείξετε πλήρη αδιαφορία. Μη του υπόσχεστε δώρα για να το σταματήσει. Θα του προκαλέσετε περισσότερη πίεση. Μη το τιμωρήσετε.
· Αποφεύγετε τις εντάσεις μέσα στην οικογένεια.
· Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να ασχοληθεί με κάτι που το ευχαριστεί και το χαλαρώνει. (π.χ. ένα άθλημα, μια βόλτα, λίγη μουσική, ζωγραφική κλπ).
· Ενημερώστε το στενό περιβάλλον και ζητείστε τους να το αγνοήσουν και αυτοί.
· Προσπαθήστε, το παιδί σας να αποφεύγει πολύ έντονες και κουραστικές δραστηριότητες.
· Προσπαθήστε το παιδί να ξεκουράζεται και να πηγαίνει νωρίς για ύπνο.
· Μη συζητάτε με άλλους για το “πρόβλημα” μπροστά στο παιδί.
· Εάν χρειαστεί αποταθείτε σε ένα ειδικό σύμβουλο ψυχικής υγείας για να σας δώσει συμβουλές πώς να διαχειριστείτε καλύτερα την κατάσταση.
Εμφανίζονται τικ σε άλλες παθολογικές καταστάσεις;
Ναι. Μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα όταν το παιδί έχει υπερκινητικότητα με ή χωρίς ελλειμματική προσοχή. Επίσης μπορεί να είναι μέρος του συνδρόμου PANDAS και του συνδρόμου Tourette και της χορείας του Sydenham . Επίσης τικ μπορεί να εμφανιστούν μετά από κρανιοεγκεφαλική κάκωση ή εγκεφαλοπάθεια.