H κακή διατροφή στην εφηβεία γερνάει τον εγκέφαλο
Η έκθεση του ανθρώπου σε παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού, κατά τα πρώιμα στάδια της ζωής του, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του αργότερα στη ενήλικη ζωή του.
Πρόσφατη έρευνα εξέτασε αν η έκθεση σε παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού και το κάπνισμα στα πρώιμα στάδια της ζωής τους, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους στην ενήλικη ζωή τους.
Αυτό ήταν το αντικείμενο μιας μελέτης που διεξήχθη στη Φινλανδία από το πανεπιστήμιο Turku σε 3.596 άτομα. Οι επιστήμονες για τις ανάγκες της έρευνας παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες στην έρευνα για ένα διάστημα 31 χρόνων (1980-2011), καταγράφοντας τις συνήθειές τους (διατροφικές και άλλες) και τα ιατρικά τους δεδομένα κατά την παιδική, εφηβική και ενήλικη ζωή τους. Ανακάλυψαν είναι ότι ανεξάρτητα από το πόσο υγιής είναι κανείς στην ενήλικη ζωή του, μια κακή διατροφή στην εφηβεία μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στον εγκέφαλο.
H επικεφαλής της έρευνας δρ. Suvi Rovio δήλωσε σχετικά: «Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν την ανάγκη για την ανάπτυξη, από την εφηβική κιόλας ηλικία, στρατηγικών παρακολούθησης και αντιμετώπισης των καρδιαγγειακών κινδύνων».
Εξετάζοντας πιο διεξοδικά τα δεδομένα η δρ Rovio ανακάλυψε ότι οι έφηβοι με υψηλή πίεση είχαν εγκέφαλο κατά 8,4 χρόνια πιο γερασμένο και καταπονημένο σε σχέση με τους εφήβους που είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ακόμη ότι τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης προσέθεταν κατά μέσο όρο 6,6 χρόνια στην ηλικία του εγκεφάλου.Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν πλήθος ερευνών που έχουν δείξει συσχέτιση της υγείας της καρδιάς και της εγκεφαλικής λειτουργίας.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of the American College of Cardiology».