Τι να κάνετε όταν το έφηβο παιδί σας αρνείται να σας ακολουθήσει στο οικογενειακό τραπέζι

Χριστουγεννιάτικα πάρτι έρχονται και ανησυχείτε για το έφηβο παιδί σας που αισθάνεται βαρετά στις οικογενειακές συγκεντρώσεις και δεν θέλει να σας ακολουθήσει. Πρέπει να επιμείνετε ή όχι;

Μην πανικοβάλλεστε, μην αρχίζετε τον καβγά με το παιδί σας, μην πάρετε τηλέφωνο και ακυρώσετε την επίσκεψη. Έτσι κι αλλιώς η εφηβεία είναι μια περίοδο ανεξαρτησίας και συχνά θα πρέπει να αντιμετωπίζετε τέτοιου είδους αρνήσεις και συμπεριφορές.

Διαβάστε μερικές απλές συμβουλές για το πώς να διαπραγματευτείτε και να χειριστείτε την κατάσταση πριν και μετά τη συγκέντρωση και όλα θα πάνε καλά!

Συμβουλές
Δεν είναι αγένεια να ρωτήσετε τους οικοδεσπότες αν θα υπάρχουν και άλλα παιδιά στην ηλικία του δικού σας.

Δεν είναι αγενές να ρωτήσετε τον οικοδεσπότη σας εάν το παιδί σας μπορεί να φέρει μαζί του παιχνίδια, βιβλία ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο που θα μπορούσε να το διασκεδάσει εκείνο το βράδυ.

Εξηγήστε από πριν στο παιδί σας ότι θα πρέπει να παραμείνει καθισμένο καθ’ όλη τη διάρκεια του δείπνου και να σηκωθεί μετά το γλυκό. Εάν ο οικοδεσπότης δώσει άδεια στο παιδί σας να αποσυρθεί από το τραπέζι, μην παρέμβετε.

Μην επιβάλετε στο παιδί σας να βοηθήσει στο σερβίρισμα ή στο μάζεμα των πιάτων. Αφήστε το να προσφερθεί από μόνο του.

Οι έφηβοι δεν πρέπει να παίζουν βιντεοπαιχνίδια, να μιλούν στο τηλέφωνο ή να διαβάζουν στο τραπέζι, αλλά θα πρέπει να επωφεληθούν από την κατάσταση και να συζητήσουν με άλλους επισκέπτες.

Οι ενήλικες δεν πρέπει ποτέ να αποθαρρύνουν έναν έφηβο που προσπαθεί να συζητήσει. Ακόμη και αν η γνώμη τους είναι αδέξια, είναι καλύτερο να τους ενθαρρύνετε και τους εξηγήσετε ότι είναι καλύτερο να εκφράζουν τη γνώμη ή τα σχόλιά τους με ευγενικό τρόπο.

Αυτή τη στιγμή με τους φίλους σας δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να δώσετε «μηνύματα» στο παιδί σας. Αποφύγετε πάντα να αναφέρετε το παιδί σας ως αρνητικό παράδειγμα. Είτε είναι παρόν είτε όχι, θα μπορούσαν να σας ακούσουν.

Τα αλκοολούχα ποτά πρέπει να καταναλώνονται με μετριοπάθεια όταν τα παιδιά μας βρίσκονται στο τραπέζι. Θα δείξετε ότι σέβεστε την παρουσία τους και θα σας δώσει ένα «εφόδιο» όταν και εκείνο θα θέλει να πιει αλκοόλ.

Μην παραμένετε για πολύ ώρα εάν το παιδί σας συνεχίσει να νιώθει άβολα. Ζητήστε συγγνώμη από τους οικοδεσπότες και αποχωρήστε σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Κανόνας
Μην προσπαθήστε να επιβάλλετε μια επίσκεψη, ακούστε και τις ανάγκες του παιδιού σας. Αυτή η αντιμετώπιση θα δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα επικοινωνίας μεταξύ σας που μπορεί να σας φανεί σωτήριο είτε τότε είτε σε μελλοντική στιγμή.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved