7 επιβλαβείς παρενέργειες των κινητών τηλεφώνων στους εφήβους και πώς να τους προφυλάξετε

Ο έφηβος σας επιμένει για ένα κινητό τηλέφωνο για τα γενέθλιά του; Ή σκέφτεστε να δώσετε ένα κινητό τηλέφωνο στον έφηβο για λόγους ασφαλείας; Αυτή είναι μια σωστή απόφαση, αλλά σκεφτήκατε ποτέ για τις δυσμενείς επιπτώσεις των κινητών τηλεφώνων στους εφήβους;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το κινητό τηλέφωνο είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο και σήμερα τα κινητά τηλέφωνα αποτελούν σημαντικό μέρος της κοινωνίας.

Το κινητό τηλέφωνο διευκολύνει την επικοινωνία με συναδέλφους, φίλους και συγγενείς. Αλλά κάθε τεχνολογία που παρέχει τέτοια οφέλη έχει και κάποιο «κόστος».

Είναι ακριβώς αυτό το σημείο που απαιτεί προσοχή, ειδικά όταν δίνετε στον έφηβο ένα κινητό τηλέφωνο.

Δείτε πώς τα κινητά τηλέφωνα επηρεάζουν τους εφήβους:

Τενοντίτιδα
Τα πολλά γραπτά μηνύματα μπορούν να προκαλέσουν τενοντίτιδα. Επίσης υπάρχουν πιθανότητες να προκληθούν πόνοι στα χέρια, την πλάτη και το λαιμό λόγω της κακής στάσης του σώματος, να οδηγήσουν σε μειωμένη όραση ή σε αρθρίτιδα.

Στρες
Μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι έφηβοι που περνούν πολύ χρόνο στα κινητά τους τηλέφωνα είναι πιο επιρρεπείς στο στρες και την κόπωση. Μπορεί επίσης να προκληθούν ψυχολογικές διαταραχές σε ορισμένες περιπτώσεις.

Απώλεια ύπνου
Οι περισσότεροι από τους έφηβους κρατούν τα κινητά τους τηλέφωνα κοντά τους στο κρεβάτι, ενώ κοιμούνται, για να απαντήσουν σε κείμενα και κλήσεις. Αισθάνονται υπό πίεση ώστε να παραμένουν εύκολα προσβάσιμοι όλο το εικοσιτετράωρο. Αυτό οδηγεί σε διακοπή ύπνου. Οι έφηβοι γίνονται ευερέθιστοι όταν στερούνται ύπνου.

Ατυχήματα
Οι έφηβοι μιλούν και γράφουν στο τηλέφωνο χωρίς να συνειδητοποιούν ότι μπορεί να κοστίσει τη ζωή τους καθώς είναι αφηρημένοι όταν για παράδειγμα περπατούν ή προσπαθούν να περάσουν το δρόμο.

Άγχος και απογοήτευση
Η ανταλλαγή μνημάτων είναι άμεσα ευχάριστη, αλλά δημιουργεί και άγχος. Η άμεση απάντηση από τον φίλο μπορεί να φέρει χαρά και ενθουσιασμό. Αλλά σε περίπτωση καθυστερημένης απάντησης ή μη απάντησης, αυτή η ίδια ευχαρίστηση μετατρέπεται σε απογοήτευση.

Κίνδυνος καρκίνου
Οι έρευνες δείχνουν ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα απορροφάται στους ιστούς όταν κρατάμε το τηλέφωνο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα νευρικά συστήματα των εφήβων εξακολουθούν να αναπτύσσονται και έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του εγκεφάλου από τα κινητά τηλέφωνα από ότι οι ενήλικες.

Cyber Bullying
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Fight Crime Invest in Kids, σχεδόν το ένα τρίτο των εφήβων είναι θύματα του ηλεκτρονικού εκφοβισμού. Και σχεδόν τα μισά από τα θύματα δεν γνωρίζουν την ταυτότητα των δραστών.

Κανόνες χρήσης του κινητού τηλεφώνου για εφήβους

Επειδή οι έφηβοι δεν πρόκειται να αφήσουν εύκολα τα κινητά τηλέφωνα από τα χέρια τους πρέπει να τους διδάξετε κανόνες ασφαλείας και πώς να τα χρησιμοποιούν με υπευθυνότητα. Πρέπει επίσης να έχετε συμφωνήσει μαζί τους όρια για τη χρήση κινητού τηλεφώνου. Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να αποφύγετε τις αρνητικές επιπτώσεις των κινητών τηλεφώνων στους εφήβους:

  • Διαπραγματευτείτε με το έφηβό σας το αποδεκτό ποσό χρόνου και χρημάτων που δαπανώνται για τα κινητά τηλέφωνα.
  • Πείτε του / της να περιορίσει την ανάγκη του να απαντήσει άμεσα στο κείμενο.
  • Η απενεργοποίηση του κινητού τηλεφώνου πριν από τον ύπνο θα βοηθήσει τον έφηβο να διατηρήσει ένα κανονικό πρόγραμμα ύπνου.
  • Εξηγήστε στον έφηβο ότι οι σύντομες έως μέτριες χρονικά συνομιλίες στα κινητά τηλέφωνα μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα καρκίνου. Περιορίστε τη συνομιλία σε όχι περισσότερο από 20 λεπτά την ημέρα.
  • Επιλέξτε ένα μηνιαίο πρόγραμμα με συγκεκριμένες κλήσεις και γραπτά μηνύματα. Εάν πληρώνετε το λογαριασμό, τότε μπορείτε επίσης να έχετε πρόσβαση στα αρχεία των κλήσεων και των μνημάτων, τα οποία θα σας βοηθήσουν να παρακολουθείτε πόσο συχνά ο έφηβος σας καλεί και στέλνει μηνύματα και σε ποιους αριθμούς.

Συμπερασματικά, είναι υπέροχο να είσαι μέρος του αναπτυσσόμενου τεχνολογικού κόσμου και ο καθένας πρέπει να απολαμβάνει τα οφέλη του, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων, αλλά με μέτρο.

Πηγή: momjunction

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved