Αϋπνία στην εφηβεία: Αιτίες και πώς να την αντιμετωπίσετε

Η αϋπνία στους εφήβους είναι ένα αρκετά κοινό πρόβλημα που μπορείτε να επιλύσετε με τη βοήθεια του γιατρού σας αλλά και αλλαγές στον τρόπο ζωής του εφήβου.

Αϋπνία στην εφηβεία: Αιτίες και πώς να την αντιμετωπίσετε

Όταν ένας έφηβος δεν κοιμάται όσες ώρες έχει ανάγκη ο οργανισμός του υποφέρει από στέρηση ύπνου ή αϋπνία. Εάν ο έφηβος σας πάσχει από αϋπνία μπορεί να εμφανίσει σημάδια κόπωσης, αίσθημα αδυναμίας, ευερεθιστότητα, έλλειψη ενέργειας, πονοκεφάλους. Η αϋπνία μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμη – λίγες ημέρες εξ αιτίας των καθημερινών πιέσεων (πχ άγχος εξετάσεων) ή χρόνια – λίγους μήνες ή περισσότερο σημάδι που χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

Αιτίες της αϋπνίας στους εφήβους

Ψυχολογικά προβλήματα: Η εφηβεία περιλαμβάνει αλλαγές στη ζωή του εφήβου. Η υπερβολική πίεση μελέτης ή η αντιμετώπιση του κόσμου μπορεί να οδηγήσει σε εφηβικές διαταραχές άγχους, κατάθλιψη ή μετατραυματικές διαταραχές στρες. Όλοι αυτοί οι ψυχολογικοί παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε αυπνία.

Φάρμακα: Μια συγκεκριμένη ομάδα φαρμάκων, όπως τα αντικαταθλιπτικά, τα φάρμακα για το κρυολόγημα και τη γρίπη, τα διουρητικά, τα αναλγητικά ή τα φάρμακα υψηλής αρτηριακής πίεσης, προκαλούν αϋπνία σε εφήβους και συχνά αναφέρονται ως μία από τις αιτίες της διαταραχής.

Ιατρικά προβλήματα: Ορισμένες διαταραχές στην υγεία μπορούν να οδηγήσουν σε στέρηση ύπνου στους εφήβους.

Δύσκολο ημερήσιο πρόγραμμα: Το αυστηρό ημερήσιο πρόγραμμα μπορεί να στερεί ώρες ύπνου από τον έφηβο.

Χόμπι: Οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως η τηλεόραση, η μουσική, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ή το διαδίκτυο μπορεί να διαταράξουν τη ρουτίνα του ύπνου ενός εφήβου και να οδηγήσουν σε απώλεια ύπνου.

Ορμονικές αλλαγές: Οι ξαφνικές ορμονικές αλλαγές μπορούν να αλλάξουν το ρολόι του σώματός. Μπορεί να οδηγήσει τον έφηβο να κοιμάται όλοι και πιο αργά. Ο ύπνος που χάνεται συσσωρεύεται και μπορεί να προκαλέσει αυπνία.

Θεραπεία

Αξιολόγηση από τον γιατρό

Ο γιατρός θα εντοπίσει πρώτα την αιτία που προκαλεί διαταραχές στον ύπνο του έφηβου. Θα μπορούσε να είναι ένας συγκεκριμένος παράγοντας ή ένας συνδυασμός παραγόντων. Ο γιατρός μπορεί να αξιολογήσει κάθε παράγοντα για να καταλάβει ποιος είναι ο πιο σοβαρός. Εάν ο έφηβός σας έχει χρόνια ή συνεχή αϋπνία ο γιατρός μπορεί να συστήσει μια άλλου είδους θεραπεία που στοχεύει στο να καταπολεμήσει διάφορες σκέψεις και ενέργειες που μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο του έφηβου. Θα ενθαρρύνει επίσης τον έφηβο σας να έχει θετικές σκέψεις που μπορούν να προκαλέσουν ύπνο. Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της αυπνίας. Ο γιατρός μπορεί να συμβουλεύσει τον έφηβο να μην καταναλώνει, για παράδειγμα, ζαχαρούχα ποτά και γλυκά τρόφιμα κατά το δεύτερο μισό της ημέρας. Μείωση της άσκησης τουλάχιστον πέντε με έξι ώρες πριν τον ύπνο ενδεχομένως να είναι μια καλή αλλαγή. Προτρέψτε τον έφηβο να τηρεί μια ρουτίνα βραδινού ύπνου ακόμη και αν δεν νοιώθει ότι νυστάζει.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved