Γιατί η αποδοχή των γονιών είναι σημαντικό όπλο στην εφηβική ηλικία
Η εφηβεία είναι μια δύσκολη και γεμάτη προσκλήσεις περίοδος.
Οι ορμόνες, η ανάπτυξη, οι σωματικές και εσωτερικές αλλαγές, νέα οπτική των πραγμάτων, νέα πραγματικότητα κατά κάποιο τρόπο.
Oι σχέσεις με τους γονείς και το σχολείο δοκιμάζονται, οι σχέσεις με τους φίλους περνούν σε πρώτο πλάνo, οι πρώτοι έρωτες, οι απογοητεύσεις, οι χαρές.
Η ταυτότητα την περίοδο της εφηβείας είναι ρευστή και η εικόνα του εαυτού του εφήβου μας πολύ ευάλωτη σε εξωτερικές πιέσεις και επιρροές. Ο έφηβος βιώνει πολλές φορές μια αίσθηση παντοδυναμίας, μια ναρκισσιστική φάση που στόχο έχει να “χτίσει” την αυτοπροστασία του, όχι να πληγώσει τους άλλους.
Πολλοί γονείς θα σκεφτούν «μα καλά ποιος νομίζει ότι είναι; Τι θράσος έχει; Γιατί καβάλησε το καλάμι;».
Η απογοήτευση είναι εμφανής και πολλοί λίγοι γονείς σκέφτονται να την κρύψουν. Θέλουν να την εκφράσουν στον έφηβό τους για να του βάλουν ένα φρένο από όσα φοβούνται ότι μπορεί να συμβούν…
Ο έφηβος, όμως, μπορεί να δείχνει μια παντοδυναμία, μια υπεροψία και μια απομάκρυνση από το παιδί που κάποτε ήταν αλλά πάντα θα αναζητά την αποδοχή των γονέων του.
Η εικόνα του εαυτού του είναι ρευστή και διαμορφώνεται από το εξωτερικό περιβάλλον, αυτό της οικογένειας και των συνομιλήκων. Θέλουμε επομένως να κρατήσουμε και να ενισχύσουμε αυτό το κλίμα αποδοχής στον έφηβό μας που τόσο πολύ το έχει ανάγκη αλλά δεν θα το πει ποτέ. Είπαμε….η ψευδαίσθηση της παντοδυναμίας του, η περσόνα του δεν θα τον αφήσει να το πει, αλλά πραγματικά το εσωτερικό του είναι το εύθραυστο και πολύτιμο που οφείλει την φροντίδα μας, ως ευαισθητοποιημένοι γονείς.
Με υπομονή, επομένως, και με συνεχή διάλογο (όχι κήρυγμα) αφήστε τον έφηβο σας να κάνει την εξερεύνησή του, να νιώσει ασφαλής μέσα στην οικογένειά του για να πειραματιστεί στο ποια στοιχεία είναι και ποιά δεν είναι τελικά. Αναγνωρίζει ότι αλλάζει και αυτό φέρνει ένα μίγμα χαράς και φόβου….όλοι το έχουμε νιώσει.
Δώστε λοιπόν τη σοφία σας και την αμέριστη κατανόησή σας. Μην κρίνετε και μην χάνετε την υπομονή σας. Όλα θα μπουν στη θέση τους σταδιακά, οφείλετε να εμπιστευτείτε το παιδί σας. Εσείς το μεγαλώσατε άλλωστε, δεν εμπιστεύεστε τον εαυτό σας ότι έκανε καλή δουλειά ως γονέας;
Να μια ενδιαφέρουσα ερώτηση…
Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxislogos.blogspot.com