Παιδικός Σταθμός: Πώς επηρεάζει τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών;
Ποια είναι τα οφέλη του παιδικού σταθμού για τα παιδιά και με ποιον τρόπο επηρεάζει τη συμπεριφορά τους και τις σχέσεις με τον κοινωνικό τους περίγυρο;
Ο παιδικός σταθμός είναι το πρώτο «σχολείο» για ένα παιδί και είναι ένα σημαντικό στάδιο στην ανατροφή του. Σύμφωνα με τους ειδικούς η καταλληλότερη ηλικία για ένα παιδί να ξεκινήσει παιδικό σταθμό είναι μετά τα τρία έτη και αυτό γιατί, σύμφωνα με την πλειοψηφία των ψυχολόγων και των αναπτυξιολόγων, μέχρι και αυτήν την ηλικία το παιδί δεν έχει αυτονομηθεί και καλό είναι να παραμένει σπίτι με τη μητέρα του.
Βέβαια σε πολλές περιπτώσεις, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα κι έτσι τα παιδιά πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό από την ηλικία των δύο ή των τριών. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η παρακολούθηση του παιδικού σταθμού είναι απαραίτητη προκειμένου το παιδί να κοινωνικοποιηθεί, να ανεξαρτητοποιηθεί, να αποκτήσει γνώσεις με δομημένο τρόπο και γενικά να αναπτύξει τις νοητικές τους δεξιότητες.
Τα οφέλη λοιπόν του παιδικού σταθμού για τα παιδιά, είναι πράγματι πολλά. Εκτός από τη μάθηση, ο παιδικός σταθμός προσφέρει και οφέλη που σχετίζονται με τις κοινωνικές δεξιότητές τους. Ποιες είναι αυτές και πώς τις επηρεάζει;
Μαθαίνουν να μοιράζονται
Στον παιδικό σταθμό τα παιδιά θα κάνουν γνωριμίες, θα μάθουν να παίζουν με τα άλλα παιδιά και να συνυπάρχουν. Σταδιακά θα μοιράζονται τα παιχνίδια τους και οτιδήποτε άλλο θεωρούν δικό τους, κάτι που θα κάνουν με μεγαλύτερη ευκολία και στο μέλλον.
Μαθαίνουν να συνεργάζονται
Στον παιδικό σταθμό τα παιδιά μαθαίνουν την έννοια της ομαδικότητας και της ομαδικής δουλειάς. Κάνουν ομαδικές χειροτεχνίες και μέσω αυτών αλλά και άλλων δραστηριοτήτων, μαθαίνουν να συνεργάζονται με συνομήλικούς τους.
Μαθαίνουν να ακούνε
Μπορεί το μικρό σας να είναι ένα γενικά ήρεμο και υπάκουο παιδί, στον παιδικό σταθμό όμως μαθαίνει να ακούει και κάποιον άλλον πέρα από τον μπαμπά ή τη μαμά. Επιπλέον, ακούγοντας παράλληλα μαθαίνει, θέτοντας έτσι τις σωστές βάσεις για το σχολείο.
Μαθαίνουν να επικοινωνούν
Στον παιδικό σταθμό τα παιδιά μαθαίνουν να συνυπάρχουν με τα άλλα παιδιά και τους δασκάλους τους, να επικοινωνούν τις ανάγκες τους αλλά και να αντιλαμβάνονται τις ανάγκες των άλλων. Εκφράζονται, παρατηρούν τις αντιδράσεις και τις συμπεριφορές των άλλων παιδιών και όλα αυτά συνολικά, συμβάλλουν στην βελτίωση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων τους.
Μαθαίνουν τρόπους (και τους χρησιμοποιούν)
Λόγω ακριβώς αυτής της συνύπαρξης, τα παιδιά μαθαίνουν τρόπους αλλά και στην πράξη πέρα από τη θεωρία. Όταν θέλουν κάτι το ζητάνε ευγενικά, μαθαίνου να κάνουν υπομονή και να σέβονται τον διπλανό τους.